Ημέρα γαστρονομικού βιβλίου: 5 βιβλία που θα σας κάνουν γαστρονομικά σοφότερους

Με αφορμή την Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου (1 Απριλίου) επιλέγουμε 5 τίτλους που υπογράφουν εξαιρετικοί σεφ για να ξεδιπλώσετε το γαστρονομικό σας ταμπεραμέντο.

Γαστρονομικά βιβλία

Όσο υπάρχει ζωντανό ενδιαφέρον για γεύσεις απλές ή πιο εκλεπτυσμένες, συνταγές βασικές ή αποτυπωμένες με τεχνικές καλά μελετημένες, τόσο θα πληθαίνουν και τα βιβλία που αχόρταγα θα "καταβροχθίζουμε" κάθε τους σελίδα. Με αφορμή λοιπόν την Ημέρα Γαστρονομικού βιβλίου προτείνουμε 5 τίτλους από διακεκριμένους στο είδος τους επαγγελματίες, που αξίζουν την προσοχή σας.

Η ιδέα της εν λόγω ημέρας ανήκει στην Αμερικανίδα βιβλιοθηκονόμο και συγγραφέα Τζούντιθ Χόφμπεργκ, την οποία όμως υλοποίησε ουσιαστικά η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Μπεατρίς Κορόν το 2000. Δεν επιλέχθηκε τυχαία η 1η Απριλίου δεδομένου ότι πρόκειται για την ημερομηνία γέννησης του Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), Γάλλου δικηγόρου, δικαστικού, πολιτικού και συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας "Η φυσιολογία της γεύσης", βίβλου των γαστροφίλ.

"ARTOS, η Τέχνη της Αρτοποιίας”: Χάρης Παπαλίτσας

Artos_cover

Μία νέα έκδοση, που δημιουργήθηκε για επαγγελματίες, αλλά και για τολμηρούς ερασιτέχνες, γεμάτη γλυκά και αλμυρά πρωινά αρτοπαρασκευάσματα, γιορτινές προτάσεις και ιδέες, παραδοσιακά αλλά και καινοτόμα ψωμιά, με αναλυτικές συνταγές, που παρουσιάζονται βήμα προς βήμα. Ψωμί Μπύρας με μαύρη βύνη και κριθάρι, μοναστηριακό, προζυμένιο dinkel με βρώμη ή χωριάτικο ωριμασμένο με μέλι, παραδοσιακά panettone, βιενέζικη μπαγκέτα, πεϊνιρλί, τσουρέκια, New York style bagels, brioche απλά ή με κρέμα κάστανο, μυζήθρα, κασέρι, χωριάτικο λουκάνικο είναι μερικές μόνο από τις συνταγές που παρουσιάζονται αναλυτικά στο πρώτο βιβλίο του bakery chef Χάρη Παπαλίτσα που διατίθεται από την Gastronomy Essentials. Στις σελίδες του φιλοξενούνται περισσότερες από 70 συνταγές από Ελλάδα και Ευρώπη, παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες τεχνικές, που έρχονται να καλύψουν όλες τις πτυχές της αρτοποιητικής τέχνης, προσφέροντας σε κάθε αναγνώστη έναν μοναδικό στο είδος του οδηγό. Περιλαμβάνει επίσης και ένα ολόκληρο κεφάλαιο θεωρίας, στο οποίο αναλύεται διεξοδικά η τέχνη του τέλειου ζυμώματος, της σωστής ωρίμανσης και του ψησίματος με μικρά αλλά σημαντικά μυστικά για άψογο αποτέλεσμα. Το βιβλίο διατίθεται αποκλειστικά online και οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να το αποκτήσουν συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα παραγγελίας στο Cucina.gr. Καλά ξεφουρνίσματα!

"Gefsis": Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

Gefsis

Το νέο βιβλίο του σεφ Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, που κυκλοφορεί από την Gastronomy Essentials, αγκαλιάζει τις γεύσεις και τα αρώματα της Ελλάδας εξυμνώντας την ελληνική κουζίνα. Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, στα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας, κέρδισε επάξια μια θέση ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές μορφές των επαγγελματιών της γενιάς του. Το προσωπικό του αποτύπωμα στην εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας έχει άρωμα παράδοσης, η οποία λειτουργεί ως φάρος για τον σεφ και είναι εμφανές σε κάθε ιδιοσυγκρασιακό μενού που επιμελείται. Αυτή η φιλοσοφία παρουσιάζεται σε περισσότερες από 50 συνταγές στο νέο του βιβλίο. 

Διαβάστε Επίσης

Η έκδοση, που απευθύνεται σε επαγγελματίες μάγειρες, συνδυάζει το αλμυρό, το πικρό, το γλυκό και το ξινό, σταχυολογώντας έτσι γεύσεις της Ελλάδας που ξυπνούν μνήμες και συναισθήματα με καλοσωρίσματα, γλυκά, συνοδευτικά και συνταγές με πρωταγωνιστή το αυγό. Αναφέρουμε ενδεικτικά το "αυγό με ανθόγαλο και τρούφα ή με κρέμα σταμναγκάθι", το "καλοκαιρινό μποστάνι", τα "γιουβαρλάκια σκορπίνας", το "κανελόνι παστιτσάδα" και την "αμυγδαλόπιτα", συνταγές με άρωμα Ελλάδας και την εκφραστική γαστρονομική ματιά του Χαραλαμπόπουλου. Διατίθεται αποκλειστικά με παραγγελία στο Cucina.gr

"Γλυκά παντρέματα": Χρήστος Βέργαδος

Χρήστος Βέργαδος

Σας έχει συμβεί να θέλετε δύο γλυκά σε ένα; Ή κάποιος από την παρέα σας να έχει όρεξη λουκουμάδες και κάποιος άλλος για cheesecake;  Σε αυτό το βιβλίο "παντρεύονται" δημιουργικά 150 αγαπημένες συνταγές, δημιουργώντας 50 νέους συνδυασμούς. Η φιλοσοφία του βιβλίου είναι ο αναγνώστης, αντλώντας πληροφορίες και έμπνευση από τις συνταγές, να προχωρήσει στα δικά του "παντρέματα" και να εντυπωσιάσει γνωστούς και φίλους. Το βιβλίο αυτό, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένας μοναδικός οδηγός για να ανανεώσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα γλυκά και τη ζαχαροπλαστική. By the way, ο pastry chef φημίζεται για τις επιδείξεις μόδας που διοργανώνει ανά διαστήματα όπου παρουσιάζει ρούχα φτιαγμένα από σοκολάτα, στολισμένα επίσης από βρώσιμα αξεσουάρ.

"Σεφ στην κουζίνα σας, κλασική μαγειρική του αύριο": Βαγγέλης Δρίσκας

Βαγγέλης Δρίσκας νέο βιβλίο

Ο πολυταξιδεμένος Βαγγέλης Δρίσκας "μαγείρεψε" ένα νέο βιβλίο που εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων. "Σε αυτό το βιβλίο θέλω να µοιραστώ µαζί σας τις µαγειρικές µου µνήµες. Tα αγαπηµένα µου πιάτα, συνταγές που ανακάλυψα µέσα από την έρευνα και τα ταξίδια µου σε όλο τον κόσµο, γεύσεις που µε µεγάλωσαν. Με τα διαµαντάκια από την ελληνική κουζίνα, µε πρωτότυπες συνταγές για να µην είναι βαρετά τα λαχανικά, το ρύζι και τα όσπρια, µε ιδιαίτερες συνταγές για το κρέας στο κυριακάτικο τραπέζι, για ζύµες, σαλάτες και πιάτα της παρέας, αλλά και µε τις πιο αγαπηµένες λιχουδιές του street food παγκοσµίως, αυτό το βιβλίο θα σας εµπνεύσει, θα σας καθοδηγήσει, και, πάνω από όλα, θα σας ταξιδέψει µε τη γεύση. Με περισσότερες από 380 ξεχωριστές, εγγυηµένες και κλασικές συνταγές του αύριο, το βιβλίο "Chef στην κουζίνα σας" θα σας βοηθήσει να µαγειρέψετε µε αυτοπεποίθηση τα πιο πετυχηµένα πιάτα, θα σας γνωρίσει νέες τεχνικές και υλικά, θα σας µυήσει στη µαγειρική µε έναν µοναδικό τρόπο. Καλώς ήρθατε στην κλασική µαγειρική του αύριο", αναφέρει ο σεφ σε σχετικό σημείωμα. Στο βιβλίο, κάθε συνταγή έχει μια μικρή ιστορία, κάποιες αφορούν τον τόπο προέλευσης της, τον τρόπο που έφτασε στα χέρια του σεφ, καθώς και χρήσιμες συμβουλές και αναλυτικές οδηγίες για απόλυτη επιτυχία. Διαμαντάκια από τις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας αλλά και από κάθε γωνιά της υφυλίου, πιάτα που θα μοιραστείτε με την παρέα και σπεσιαλιτέ για κάθε μέρα και ώρα, όλα συγκεντρωμένα σε 400 σελίδες. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

"All about brunch": Άκης Πετρετζίκης

Άκης Πετρετζίκης

Ο γνωστός σεφ μάς μαθαίνει τα πάντα για το "αργοπορημένο πρωινό" ή το "εσπευσμένο μεσημεριανό". "Μπορεί κανείς να το απολαύσει από το πρωί έως αργά το απόγευμα, συνδυάζοντας αλμυρές και γλυκές γεύσεις, χυμούς, ακόμα και αγαπημένα cocktails. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω πάνω στο βιβλίο αυτό, ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσω τον απόλυτο οδηγό για ένα καλοφτιαγμένο brunch και να αποδείξω ότι –το συγκεκριμένο γεύμα– μπορεί να είναι "σπιτικό", ιδιαίτερα νόστιμο, χορταστικό, αλλά και θρεπτικό. Όλα είναι θέμα επιλογών και στο brunch υπάρχουν πολλές! Το καλύτερο όλων; Είναι ένα γεύμα το οποίο μπορεί να συνδυάσει περισσότερες από μία γαστρονομικές κουλτούρες, με τα φρεσκοψημένα γαλλικά κρουασάν, τις ελληνικές χειροποίητες πίτες, τα αφράτα αμερικάνικα ντόνατς –και πολλά ακόμα αγαπημένα φαγητά– να συνυπάρχουν αρμονικά. Κι εδώ ακριβώς κρύβεται η μαγεία του: το brunch είναι ένα γεύμα χωρίς κανόνες. Χωρίς ώρες. Χωρίς συγκεκριμένες γεύσεις, αλλά με αμέτρητες παραλλαγές και πολλά μυστικά! Αυτά θα τα βρείτε στις σελίδες του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας. Επόμενο βήμα; Να τα μεταφέρετε στην κουζίνα σας και να πάτε σε άλλη διάσταση όχι μόνο το brunch, αλλά και το πρωινό, το μεσημεριανό, το σνακ ή… το δείπνο σας. Γιατί, βλέπετε, το brunch κρύβει μέσα του τα πιο νόστιμα στοιχεία κάθε γεύματος" αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας στην περιγραφή του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

8 καφενεία και ταβέρνες που αγαπούν τους μεζέδες και την ελληνική κουζίνα

Γουστόζικα καφενεία και ταβέρνες-μεζεδοπωλεία που τιμούν την ελληνική κουζίνα αναβιώνοντας παραδοσιακά εδέσματα ή προσθέτοντας λεπτές ανανεωτικές πινελιές στα κλασικά για κρασο-ουζο-τσιπουροποσίες περιωπής.

27/09/2023

Μαθαίνουμε… ιταλικά με το Lurisia: Pasta fresca στο "Da Bruno"

Το premium ιταλικό νερό των Άλπεων, με τη βραβευμένη φιάλη σε σχήμα φαναριού ανθρακορύχου, γίνεται ο οδηγός μας για μερικές απ’ τις πιο φινετσάτες γευστικές διευθύνσεις της πόλης και μας καλεί στο αγαπημένο του ιταλικό στο Π. Φάληρο, για φρέσκα ζυμαρικά και premium Ιταλική κουζίνα.

Σεπτέμβρης ο τρυγητής: Ο μήνας του αμπελιού μάς βρίσκει στο Οινοποιείο Δουλουφάκη

Μια βόλτα στις Δαφνές της Κρήτης, όπου απλώνεται ο αμπελώνας του Οινοποιείου Δουλουφάκη, είναι must για να μπούμε στο κλίμα του τρύγου και να γνωρίσουμε καλύτερα τις εργασίες της οινοποίησης.

Πού βγαίνουμε πριν και μετά τις συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού;

Παλιά και νέα στέκια γύρω από το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού υποδέχονται τους συναυλιόφιλους του ανανεωμένου τοπόσημου.

Συνταγές με φυτικό γάλα από την Nespresso Professional

Για πολλούς μπορεί να μοιάζουν με καπρίτσιο των καιρών, για άλλους όμως τα εναλλακτικά, ελεύθερα λακτόζης γάλατα είναι μονόδρομος για λόγους όχι απλά διατροφικούς, αλλά υγείας. Ελάτε να δούμε πώς μπορούμε να τα απολαύσουμε, με μερικές από τις πιο πρωτότυπες συνταγές της Nespresso Professional!

Στην "Aspasia" η Σταυριανή Ζερβακάκου μαγειρεύει τη γη και τη θάλασσα της Μάνης

Το γραφικό Σταυρί, ιδιαίτερη πατρίδα της, διάλεξε η Σταυριανή Ζερβακάκου για να στήσει το μαγειρική της φωλιά και να στρώνει, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, ένα τραπέζι που ξεχειλίζει μανιάτικα αρώματα.

30 χρόνια Χρυσοί Σκούφοι: Η γαστρονομία της βραδιάς

Σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη με συγκίνηση, οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας μαγείρεψαν ένα εξαιρετικό μενού, τιμώντας τα 30 χρόνια κορυφαίας γαστρονομίας στην Ελλάδα.