Μπορεί η γαστρονομία να γίνει energy saving;

Οι σεφ αλλά κι εμείς πρέπει να προβληματιστούμε και με τη βοήθεια αρχαίων τεχνικών αλλά και με νέες τεχνολογίες να πετύχουμε το στόχο της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Ενέργεια Φαγητό Πλυντηριο πιάτων

Οι καιροί ου μενετοί, που έλεγε και ο Θουκυδίδης, πρέπει να δράσουμε! Ο λόγος για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια των μαγειρικών πράξεων που, παρότι δεν το πολυσκεφτόμαστε, επηρεάζουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την αλλαγή του κλίματος. Άρα και οι σεφ, όσο κι εμείς πρέπει να προβληματιστούμε και με τη βοήθεια αρχαίων τεχνικών αλλά και με νέες τεχνολογίες, να πετύχουμε το στόχο της ενεργειακής εξοικονόμησης, επηρεάζοντας αρκετές φορές και το γαστρονομικό στυλ των εδεσμάτων.

Θα το αναλύσουμε πρακτικά το θέμα, αλλά θα ξεκινήσουμε με μια πολύ εντυπωσιακή τεχνική ονόματι, ονόματι (κρατηθείτε) dishwasher cooking! Έχουμε μια κρυμμένη μαγειρική συσκευή στην κουζίνα μας που δεν είναι άλλη από το πλυντήριο πιάτων και δεν το ξέρουμε. Ένας από τους πιο γνωστούς και ευρηματικούς σεφ της Αμερικής, ο David Burke ξεκίνησε να μαγειρεύει στο πλυντήριο από το 1970, αλλά ποιος να τον ακούσει στην ευφορία εκείνων των χρόνων. Και, όμως, εκείνος ποσάρει πέστροφες και σολομούς κλείνοντας τα κομμάτια τους μαζί με τα μυρωδικά τους πολύ καλά σε αλουμινόχαρτο, έτσι που να είναι αδύνατον να περάσει το νερό της πλύσης μέσα τους, και τα "πλένει" μαζί με τα πιάτα! Στον κανονικό κύκλο των 2 ωρών και σε μια θερμοκρασία που φθάνει τους 49ο C το αποτέλεσμα είναι μια σάρκα ζουμερή, τρυφερή και τέλεια ψημένη. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σφραγισμένες σακούλες sous vide ή ακόμη και τάπερ. Ο αθεόφοβος Burke δεν σταμάτησε στο σολομό, αλλά βάζει στο πλυντήριο –μεγάλος κύκλος και θερμοκρασία- ακόμη και κομμάτια γαλοπούλας για το Thanksgiving που στο τέλος λαδώνει την πέτσα τους και τα περνάει απ το γκριλ ώστε να γίνουν τραγανά. Υπάρχουν αρκετές ιδέες συνταγών στο διαδίκτυο, είναι σίγουρο πάντως ότι στο πλυντήριο μαγειρεύεις ιταλικά λαζάνια μέσα σε γυάλινα βάζα. Τώρα που άνοιξαν, λοιπόν, οι ορίζοντές μας, μπορούμε να δούμε με άλλο μάτι γαστρονομικά μονοπάτια που ξέρουμε αλλά που δεν είχαμε ιεραρχήσει την ενεργο – οικονομία της χρήσης τους.

Μας αρέσουν τα κινέζικα φαγητά που στην πλειοψηφία τους μαγειρεύονται στο wok, αλλά τώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι διαφέρει από τα δικά μας τηγάνια με το καμπύλο σώμα του για να μαγειρεύει με ελάχιστη φωτιά που ακουμπάει στην άκρη του θόλου του. Τα ατού του είναι πολλά, καθώς τα stir-fried λαχανικά γίνονται ζωντανά και τραγανά αλλά και τα πιο μαγειρευτά φαγητά με τα υλικά τους κομμένα σε μικρά κομμάτια μαγειρεύονται για λίγο και νόστιμα. Αυτό δεν σημαίνει πως ότι μπαίνει στο wok γίνεται κινέζικο, μπορεί κάλλιστα να προσαρμοστεί η ελληνική μαγειρική στα κάλλη του. Οι ζυμώσεις είναι πανάρχαια τεχνική, την τελευταία όμως δεκαετία εξελίχθηκε σε παγκόσμια τάση που απλώνεται στις μπάρες και στην κουζίνα, μεταμορφώνοντας τα λαχανικά σε ακόμη πιο υγιεινή τροφή και εξαιρετικό έδεσμα που δίνει νέες γευστικές διαστάσεις στη σύγχρονη γαστρονομία. Το καλό είναι ότι για να τις φτιάξουμε δεν χρειάζεται καθόλου μαγειρική, αφού φροντίζουν γι’ αυτό τα ωραία βακτήρια που προκαλούν τις ζυμώσεις, αλλά και το ότι διατηρούνται εκτός ψυγείου για μεγάλο διάστημα.

Θέλετε να μάθετε πώς συντάραξε τους Ιταλούς μακαρονάδες ένας νομπελίστας φυσικός; Ο Giorgio Parisi απέδειξε ότι μπορείς να γλιτώσεις ενέργεια και χρήμα, αν αντί να βράζεις τα μακαρόνια σ’ ένα διαρκώς κοχλάζον νερό, βράσεις μόνο του τελευταίο και αφήσεις τα μακαρόνια μέσα του με το κλειστό καπάκι, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία μέχρι να γίνουν. Οι pasta-lovers μπορεί να εξανέστησαν, η τεχνική όμως δουλεύει! Και μιας και είμαστε στην Ιταλία, μπορούμε να εφαρμόζουμε την τεχνική μαγειρέματος του ριζότο (χαμηλή θερμοκρασία –πρόσθεση λίγου ζεστού νερού) και σε άλλες πρώτες ύλες όπως τα μακαρόνια, το κριθαράκι, ο τραχανάς. Τα ξέρουμε αυτά θα μου πείτε από το κριθαρότο και το τραχανότο, τι θα λέγατε όμως για πατατότο, αρακότο, σεληνότο;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.