"Κουκούμαβλος" ξανά στη Σαντορίνη!

Το cult εστιατόριο του Νίκου Πουλιάση επιστρέφει ξανά στην ενεργό δράση, στο "Katikies Chromata" στο Ημεροβίγλι.

Νίκος Πουλιάσης

Ναι, ναι, το θρυλικό εστιατόριο του Νίκου Πουλιάση που έχοντας γράψει ιστορία στη Σαντορίνη έκλεισε το 2019, ανοίγει και πάλι την 1η Μαΐου 2023 στο ξενοδοχείο "Chromata" του Ομίλου Katikies στο Ημεροβίγλι. Μετά την ιστορική "Σελήνη" οι δυναμικές Katikies βάζουν κάτω απ την ομπρέλα τους ένα cult εστιατόριο του νησιού. Ο Νίκος Πουλιάσης μου δήλωσε "Είμαι συγκινημένος που με την επάνοδο του "Κουκούμαβλου" στην ενεργό δράση μετά την 30ετή πορεία του από τον Οκτώβριο του 1989 μέχρι το 2019. Είναι μια πρόκληση για δημιουργικό επαναπροσδιορισμό στο σημερινό γαστρονομικό τοπίο του ηφαιστείου, και θα τον κάνω μαζί με τον κολλητό μου φίλο Έκτωρα Μποτρίνι. Έχω πολύ κέφι, είμαι της δράσης, και είναι τιμή μου να στέκεται ξανά ο "Κουκούμαβλος" δίπλα στη "Σελήνη". 

Μας έλειψε αυτή τη γαστρονομία γεμάτη απρόβλεπτους μπαρόκ συνδυασμούς, που ο μινιμαλισμός δεν συγκαταλέγεται στις μεγάλες της αγάπες. Ο αυτοδίδακτος sui generis καλλιτέχνης Νίκος Πουλιάσης έχει αναπτύξει το δικό του γευστικό ιδίωμα γεμάτο παράτολμους συνδυασμούς. Ανθολογώ το πιο χαρακτηριστικό signature dish, τις καραβίδες του με σάλτσα λευκής σοκολάτας με λάιμ, τζίντζερ και καρπάτσιο πράσινου μήλου και σκέφτομαι τον πλούτο των νεολογισμών του στην ελληνική κουζίνα με σπεσιαλιτέ σαν το ριζότο με μπάμιες, ντοματάκια Σαντορίνης, μάραθο, πιπεράτο καρπάτσιο μοσχαριού και μους από καπνιστή φέτα, ή μια φανταστική πολυεπίπεδη φάβα - βελούδο συνδυασμένη μοναδικά με μους ξινών δαμάσκηνων, φρουτώδη πικράδα βύσινων και καβουρντισμένα αμύγδαλα. Το δικό του, προσωπικό fusion δεν γνώριζε εύκολα φραγμούς και τα εκπληκτικά σπαγγέτι μ' ένα απίστευτο ακόρντο από κεράσια, γάλα καρύδας, λάιμ, βανίλια Μαδαγασκάρης και ψητά κάσιους είναι η απόδειξη.

Στον "Κουκούμαβλο" οι σούπες ήταν λατρεμένες και θα θελα να ξαναχαρώ μια από τις πιο αγαπημένες, την παγωμένη με καρπούζι, λάιμ και κρουτόν από καπνιστή φέτα . Με δεδομένο το πάθος του σεφ για το φουαγκρά κεντούσε μη διστάζοντας να το σερβίρει με cup cake μαστίχας ή κουφέτα ή σιρόπι σαντορινιάς μπύρας ή με σιμιγδαλένιο χαλβά και σάλτσα από μαύρα μούρα! Όσο για τα γλυκά… καταπληκτικά με ιδέες απίθανες σαν το τιραμισού με ψητή μελιτζάνα, σε σάλτσα λευκής σοκολάτας και λάδι δεντρολίβανου (!), και το παγωτό από κατσικίσιο γάλα, σιρόπι ξυδιού-κόκκινου κρασιού με τζίντζερ και καυτερό μπούκοβο που έκαιγε καρδιές). Ευχόμαστε καλή επιστροφή στον "Κουκούμαβλο" και χειροκροτάμε θερμά την επιστροφή του.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Ex Machina γίνεται 2 ετών και το γιορτάζει με έναν εκλεκτό καλεσμένο

Δύο κεράκια στην τούρτα για το sui generis εστιατόριο του Άνταμ Κοντοβά, με ένα ξεχωριστό dinner στις 25 Οκτωβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/10/2025

Στο 'Dopios Glyfada' για μεζεδοφαγία με φαντασία κι εντοπιότητα διά χειρός Χριστόφορου Πέσκια

Δεύτερη έδρα για το δημοφιλές new style μεζεδοπωλείο που συνεχίζει το ταξίδι του στα νότια προάστια της πόλης.

Ένα μικρό εστιατόριο με μεγάλα κότσια στη Νέα Ερυθραία

Δίπλα ακριβώς στο οικογενειακό ιχθυοπωλείο, ο σεφ Μιχάλης Κεχαγιόγλου μας προκαλεί να δούμε με άλλο μάτι την έννοια του ψαρομεζέ, μέσα από ένα μενού 12 πιάτων μοντέρνας ψαροφαγίας, που αλλάζουν κάθε 12 μέρες.

Για λίγες ακόμη ημέρες, μπορείς να δοκιμάσεις τα καλύτερα εστιατόρια σε σπέσιαλ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς ολοκληρώνεται στις 15/10. Προλαβαίνετε να δοκιμάσετε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές.

Όταν το κοντοσούβλι μπαρμπούνι συνάντησε το ocean negroni

Η cocktail list του Τραβόλτα με την υπογραφή του head bartender και mixologist Δημήτρη Παπαϊωάννου εισάγει νέα δεδομένα στην ποιοτική ψαροφαγία.

Το πιο value for money ρομαντικό δείπνο για βραβείο

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, μερικά απ’ αυτά όμως είναι ιδανικά για τετ α τετ όχι μόνο με τη γαστρονομία, αλλά και με το έτερο ήμισυ.

Ο Βεργιώτης που ξέρει από καλό κρέας

Δοκιμάσαμε τις γεύσεις του εστιατορίου που έχει χτίσει τη φήμη του γύρω από το σωστά ψημένο, εκλεκτό κρέας και ανακαλύψαμε γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε κρεατοφάγο που σέβεται τον εαυτό του.