"Baratin": All-day με άποψη

Κράμα κλασικής και μοντέρνας αισθητικής, «σερβίρει» μητροπολίτικη αλεγρία σε μια από τις πιο γνωστές αθηναϊκές συνοικίες. Με κεντρικό πόστο στην πιάτσα της Νέας Φιλαδέλφειας, υποστηρίζει ιδιοσυγκρασιακά το κόνσεπτ του all day.

Baratin © Λεωνίδας Τούμπανος

Στον αχανή αθηναϊκό χάρτη των all day projects, είναι πάντα ευχάριστη έκπληξη όταν η πυξίδα με οδηγεί σε σημεία με ταυτότητα και χαρακτήρα. Οδεύοντας λοιπόν προς Νέα Φιλαδέλφεια, μια στάση στο "Baratin" ήταν μια μικρή επένδυση χρόνου, ακριβώς επειδή διαθέτει προσωπικότητα. Ο εξωτερικός χώρος, με μόστρα την πολυσύχναστη περαντζάδα της Δεκελείας και την απλότητα ενός καθημερινού πόστου, δεν προϊδεάζει για το εσωτερικό. Η retro-chic ψηλοτάβανη σάλα έχει τη στόφα νεοϋορκέζικου loft που συγκεράζεται με λεπτομέρειες όπως η βιενέζικη ψάθα στη βάση της δεκάμετρης ξύλινης μπάρας και η βιβλιοθήκη με δερματόδετες εκδόσεις και παλιά αντικείμενα, memorabilia από ταξίδια του ιδιοκτήτη Δημήτρη Κίμωνα, αλλά και γύρες σε παλαιοπωλεία. 

Baratin
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο βάθος, πίσω από ένα "κρυμμένο" πόστο με φλοράλ καθίσματα και εσάνς γαλλικού μπιστρό, βρίσκεται μια ατμοσφαιρική αυλή με καρέκλες κήπου και γωνιές που προσφέρονται για ώρες απομόνωσης αγκαλιά με ένα laptop ή ένα χαλαρό γεύμα με την παρέα. Ιδανική για να απολαύσετε τις προτάσεις του μενού για πρωινό ή brunch, που περιλαμβάνουν από σάντουιτς και croque madame έως αβγά σε διάφορες εκδοχές και pancakes. Η ομάδα των "Serial Eaters" επιμελείται την κάρτα που από το μεσημέρι βάζει στο παιχνίδι μπρουσκέτες, bao, σαλάτες, burgers, comfort αλλά "παιχνιδιάρικα" κυρίως, πίτσα και μακαρονάδες. Στα highlights, τα αφράτα bao με πικάντικο κοτόπουλο tikka masala και οι μπρουσκέτες με απάκι και καπνιστό τυρί µετσοβόνε, που παίζουν δυνατά και ως bar food. Από πίτσες, η γοητεία της απλότητας της Margarita με φρέσκια μοτσαρέλα δένει με ένα ποτήρι λευκό φυσικό κρασί. Πάσα σε ένα στιβαρό κόκκινο, δίπλα στη σιγοµαγειρεµένη πανσέτα, με μια αρκετά γλυκιά σάλτσα από πετιµέζι και καραµελωµένα εσαλότ. Ο φίνος πουρές γλυκοπατάτας δεν κατάφερε να ισορροπήσει τη γλύκα, ενώ το κατά τ’ άλλα σωστά ψημένο χοιρινό θα ανέβαινε επίπεδο με ελάχιστα μυρωδικά στο μαγείρεμα. 

Baratin
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τον επίλογο γράφουν τρία επιδόρπια (και τέσσερις γλυκές βερσιόν pancakes). Δοκιμάστε το σοκολατένιο lava cake, σε καλοφτιαγμένη βερσιόν με παγωτό βανίλια. Αξιόλογη λίστα κρασιών με 100 και πλέον ετικέτες μικρών Ελλήνων παραγωγών αλλά και κάποιες επιλεγμένες από τον διεθνή αμπελώνα, από τις οποίες 60 περίπου προσφέρονται και σε ποτήρι. Ενδιαφέρουσα λίστα κοκτέιλ και ενημερωμένο σέρβις.

(+) Τα φυσικά και vegan κρασιά, αποκλειστικά από μικρούς παραγωγούς.
(-) Η έντονη γλύκα στα συνοδευτικά της πανσέτας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Sister τη βλέπει λαϊκά και πάλι, κάθε Κυριακή

Τα μεσημέρια της πιο ανέμελης ημέρας της εβδομάδας παίρνουν ξανά απροσδόκητα διασκεδαστική τροπή στο thai bar restaurant του Ψυχικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/10/2025

Το Hafu του Σωτήρη Κοντιζά ανοίγει πλέον και το μεσημέρι

Σε περίπτωση που αναζητούσες μια ακόμη επιλογή για lunch στο αθηναϊκό κέντρο, μόλις τη βρήκες.

Το τέλος του πράσινου αστεριού της Michelin ίσως να μην αφορά τελικά κανέναν

Ο περίφημος γαστρονομικός οδηγός αφαιρεί αθόρυβα τα Green Stars και δε δίνει λογαριασμό πουθενά. Ήταν όμως ποτέ το πράσινο αστέρι κάτι περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

Flame: Η νέα εποχή ενός αγαπημένου εστιατορίου στη Βούλα

Με fine casual φιλοσοφία και μενού που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ισορροπία του, το Flame επανασυστήνεται ως all-day προορισμός με χαρακτήρα.

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

Το Cupola γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Αν πιστεύεις ότι η ευτυχία κρύβεται σε ένα πιάτο με φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, το Cupola στο Παγκράτι σε καταλαβαίνει απόλυτα.

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.