Ο "Φάρος" στον Μύτικα είναι μία ψαροταβέρνα-εμπειρία

Στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και σε ένα μικρό ψαροχώρι υπάρχει ένα από τα πιο γνήσια sea-to-table γευστικά σποτ της Ελλάδας.

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα © Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Τραπέζια και καρέκλες στα γαλανόλευκα, όλα ξύλινα, ακριβώς εκεί που το Ιόνιο χαϊδεύει την ακαρνανική γη, περιμετρικά τοποθετημένα γύρω από έναν παλιό φάρο και δίπλα στη βοτσαλένια ακτή. Το καταπράσινο από πεύκα 'ηφαίστειο' του (πανέμορφου) Καλάμου, ακριβώς απέναντι. Ολόφρεσκο ψάρι που κόβεται μπροστά σου και λοιπά θαλασσινά που μόλις έχουν βγει από το νερό. Γάτες που κάνουν ανέμελες τις βόλτες ανάμεσα στους επισκέπτες ευελπιστώντας σε έναν μεζέ - ή και περισσότερους. Αύρα που σε βάζει χωρίς πολλά-πολλά σε mood αυθεντικού ελληνικού καλοκαιριού. Bonus, το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της δυτικής όχθης. Ο "Φάρος", στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί ένα από τα πιο γνήσια sea-to-table εστιατόρια στην Ελλάδα, προσφέροντας την εμπειρία ενός σπιτικού old school θαλασσινού γεύματος, συνδυαστικά με ένα νοσταλγικό ταξίδι σε ένα random ανέγγιχτο νησί του θερινού παρελθόντος. 

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 1
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 2
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Στη "μύτη" του Μύτικα λοιπόν και στο μάλλον πιο προνομιακό σημείο του χωριού -που μοιάζει να έχει λαξευθεί πάνω στο νερό- υπάρχει ο "Φάρος", κυριολεκτικά και μεταφορικά. Βλέπεις γύρω από το παλιό βοηθητικό μέσο για την ασφαλή ναυσιπλοΐα έχει δομηθεί η ομώνυμη ταβέρνα της οικογένειας Φερεντίνου (ακριβώς κάτω από το σπίτι τους), που υπηρετεί το ίδιο concept καθημερινά.

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 4
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 3
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Ο (πατέρας) Τζίμης βγαίνει για ψάρεμα με το καΐκι του, με το catch of the day να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του μενού, η (μητέρα) Ευθυμία μαγειρεύει στην κουζίνα και η (κόρη) Αναστασία υποδέχεται τον κόσμο, φροντίζοντας ώστε όλα να είναι ok στα λιγοστά τραπέζια.

> Διάβασε ακόμη: Η κυρία Ιουλία από τη Νάξο κάποτε μαγείρεψε για τον Anthony Bourdain

Πατάτες τηγανητές λες και τις έφτιαξε η γιαγιά σου, νόστιμη μελιτζανοσαλάτα, ψάρι που σπαρταράει -συνήθως ξιφίας- και τεμαχίζεται μπροστά στα μάτια σου προτού πλυθεί με θαλασσινό νερό και παραδοθεί στη σχάρα, ολόφρεσκες γαρίδες που αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους, ψιλό ψάρι τηγανισμένο στην εντέλεια.

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 5
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 6
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Η ψαροταβέρνα Φάρος στον Μύτικα 7
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Και τα συνηθισμένα έξτρα: Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες (πολλοί μάλιστα πηγαίνουν στο 'Φάρο' αποκλειστικά γι' αυτό), μπακαλιαράκια και σαβόρο, πάντοτε με μικρά ψάρια. Αυτά. Δεν χρειάζονται άλλωστε και πολλά περισσότερα εδώ. Το παραδέχονται άλλωστε και λαμπεροί θαμώνες του όπως η Νικόλ Κίντμαν ή ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, που έχουν περάσει από τα τραπέζια εδώ, δένοντας το σκάφος τους -κυριολεκτικά- δίπλα από αυτά. 

Διαβάστε Επίσης

Αν το φαγητό γενικά, γεννά ή επαναφέρει μνήμες, τότε εστιατόρια σαν τον "Φάρο" δημιουργούν αναμνήσεις. Αληθινές, από εκείνες που άπαντες αποζητούν. Πιθανότατα, γιατί τις χρειάζονται/χρειαζόμαστε. 

Tip για περαστικούς: Μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά, υπάρχει το cafe-ζαχαροπλαστείο του "Γαλάτη" (γνωστό και ως "Μπαρμπα-Πάνος"), σε αντίστοιχο ύφος, με νόστιμο χειροποίητο γαλακτομπούρεκο και κανταΐφι (μεταξύ άλλων γλυκών του ταψιού).


Info

Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας | 26460 81254 | Λειτουργία: Μάρτιος - Νοέμβριος | IG: @farosmitikas 

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το νέο μενού στο 'Sense' διαβάζει την ελληνική γαστρονομία από τις ρίζες της

Ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος παρουσιάζει μια πρόταση που μοιάζει με μελέτη της ελληνικής γαστρονομικής εξέλιξης μέσα στο χρόνο.

Comfort γεύσεις α λα γκρεκ: Η τάση που αγαπάμε στα τραπέζια της Αθήνας

Φαγητά της αστικής και της τοπικής μας κουζίνας γεμίζουν πλέον σταθερά τα μενού της πόλης με γεύσεις μνήμης που χαίρεσαι ν΄απολαμβάνεις, κι εδώ σταχυολογούμε κάποιες που θα μας έκαναν να επιστρέψουμε.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Το αρμενοβίλ και η επιστροφή των ρετρό γλυκών στην Αθήνα

Το θεσσαλονικιώτικο hit γλύκισμα φιγουράρει όλο και συχνότερα στα επιδόρπια των εστιατορίων, ενώ μια τάση επανόδου αγαπημένων desserts αχνοφαίνεται στον ορίζοντα και τυχαίνει θερμής υποδοχής.

Σουβλάκι με ψάρι ημέρας και άλλες θαλασσινές συγκινήσεις, στου Ρέντη

Ο τόπος συνάντησης των ανθρώπων με τη γεύση της θάλασσας βρίσκεται αρκετά πιο μακριά από το νερό, σε ένα εστιατόριο που αξίζει την προσοχή σου.

Η Αθήνα γιορτάζει με νόστιμο τρόπο το Thanksgiving

Απόλαυσε την Ημέρα των Ευχαριστιών με τον πιο νόστιμο τρόπο σε κάποιο από τα παρακάτω εστιατόρια.