Αφιέρωμα: 29 εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι και θαλασσινά

Εν όψει Σαρακοστής, με την πλάστιγγα της γεύσης να γέρνει προς τη θάλασσα, ετοιμάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τους λάτρεις της ψαροφαγίας, που συνεχίζει να στέκεται σταθερά ανάμεσα στις πιο δυνατές γαστρονομικές τάσεις τόσο στα παραλιακά προάστια όσο και στο κέντρο της πόλης και τις βόρειες γειτονιές

Ψάριστον

Μαγαζιά που κινούνται σε κλασικά μήκη κύματος με οικεία γευστική κατεύθυνση αλλά και αρκετά με πιο δημιουργικό χαρακτήρα συνθέτουν μια πολυσχιδή θαλασσογραφία όπου ολόφρεσκα ψάρια και όστρακα από όλα τα πελάγη μεταφράζονται με απόλυτη δεξιοτεχνία σε θαλασσινή ευωχία. Διάσημες σπεσιαλιτέ και μερακλίδικοι μεζέδες συναντούν μικρούς οστρακοθησαυρούς που μοσχοβολούν ιώδιο αλλά και μεγάλα ψάρια, φτάνουν στο τραπέζι με το μαστόρικο άγγιγμα της σχάρας ή ως δαντελένια καρπάτσο και ωραία μαριναρισμένα σεβίτσε. Μάλιστα, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια εύφορο έδαφος στις κουζίνες των σεφ βρίσκει και η "head to tail" νοοτροπία, με την πλήρη αξιοποίηση των ψαριών από το κεφάλι, τα κόκκαλα και το δέρμα μέχρι την ουρά σε προτάσεις απλές αλλά και πιο δημιουργικής λογικής. Ακόμα πιο ενδιαφέρον δε, είναι το ότι ολοένα και περισσότεροι, με ευελιξία προσφέρουν τη δυνατότητα όχι μόνο επιλογής των ψαριών αλλά και του τρόπου μαγειρέματος που πάντα γίνεται a la minute. 

Ψαροκόκκαλο

Με στόχο την ανάδειξη του umami της θάλασσας σε πιάτα επιπέδου, η γευστική παλέτα των ψαρομάγαζων συνεχώς εμπλουτίζεται με περίτεχνα πιάτα ζωγραφισμένα στα χρώματα της θάλασσας με συχνά πολύ εντυπωσιακές αποχρώσεις. Ταπεινά μικρόψαρα και μαλάκια όπως αθερίνες, μαριδάκια και αέρινα τηγανισμένα καλαμαράκια φιγουράρουν στα μενού με μεγαλύτερα ψάρια μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με χόρτα εποχής, μπουργκινιόν ή ακόμα και στο φούρνο ως εναλλακτικά παστίτσιο ενώ ζυμαρικά και ριζότο έχουν εδραιωθεί και στο πιο απλό ταβερνάκι με την απλότητα της νοστιμιάς σε όλο της το μεγαλείο. Δυνατά όμως παίζουν ωμά και καπνιστά με τους ντόπιους γαύρους μαρινάτους και λακέρδες να κονταροχτυπιούνται με τα διεθνούς καριέρας σεβίτσε και ταρτάρ σε τσιπουροποσίες ολκής. 

Αν "ψαρώσατε", δείτε το μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε εδώ. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δύο ταβέρνες, ένα μενού, για μια μόνο μέρα στην Αθήνα

Η Taverna Paris έρχεται από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/10/2025

Στο BurntBone οι εκλεκτές κοπές έχουν τον πρώτο λόγο

Το καρνιβορικό στέκι της Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να περηφανεύεται για άρτια ψησίματα σε premium κρέατα.

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας δίνουν και φέτος ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Βραβευμένοι σεφ από δέκα εστιατόρια της χώρας έρχονται να μαγειρέψουν την ξεχωριστή κουζίνα τους στο Symposio at Ark, το φεστιβάλ-θεσμό που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.

Τα αγαπημένα εστιατόρια και μπαρ του George Calombaris στην Αθήνα

Ένας από τους διασημότερους Αυστραλούς σεφ έχει κυπριακές ρίζες και μεγάλη αγάπη για την πόλη. Ας δούμε τα μέρη που προτείνει στους followers του.

Στο Ovio για την World Pasta Day

Το δημοφιλές εστιατόριο προσκαλεί τους λάτρεις των ζυμαρικών σε μια μοναδική εμπειρία γεύσης και ατμόσφαιρας.

Ιταλική κουζίνα με ανατρεπτική ματιά στο νέο εστιατόριο της πλατείας Αγίας Ειρήνης

Στην πλέον δημοφιλή πλατεία του ιστορικού κέντρου, το 'Brera' έχει μιλανέζικο αέρα και πολυπρόσωπη νοστιμιά.