"Retro Gastro Funky Taverna": Ένα στέκι με πολλά πρόσωπα

Ένα ιστορικό κτήριο στα χαμηλά της οδού Ηρακλειδών αποκτά νέα ζωή, χάρη στο πάθος των νέων ενοίκων της για το κρασί και το φαγητό, αλλά και το μεράκι τους για αναπάντεχα events με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής γεύσης.

Retro Gastro Funky Taverna

Μπορεί την αφορμή να την έδωσε μια φιάλη Οινογένεσις Δέκα, σε ένα τραπέζι στο θεσσαλονικιώτικο "Souel", ήταν όμως η αγάπη του Ανδρέα Σμυρλή και της συντρόφου του Βάνας για το κρασί και το φαγητό, που αποτέλεσαν την πραγματική αιτία ώστε το παλιό "Absente" (και στη συνέχεια "Κούπα Libre" για λίγο καιρό) να βρει και πάλι ζωή: Αυτή τη φορά ως funky γαστροταβέρνα, με όλες τις ρουμπρίκες που υπονοεί το όνομα και συνεπάγεται η τοποθεσία του "Retro Gastro Funky Taverna" σε ένα ιστορικό κτήριο του 1872 στα χαμηλά της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο.

Ξυσμένοι πέτρινοι τοίχοι και ξύλινα πατώματα πολυκαιρισμένα απ’ τα πατήματα της καλοπέρασης, πατιναρισμένα τραπεζοκαθίσματα και αντίκες της γιαγιάς, αλλά και η arty διάθεση των ιδιοκτητών κρεμασμένη στους τοίχους, συνθέτουν την πολυσυλλεκτική αύρα του "Retro Gastro", που γεμίζει το χώρο του με εκλεκτικές jazzy νότες και "κάθεται" πάνω από ένα υπόγειο κελάρι, υπό ανάπτυξη μεν, αλλά ήδη προικισμένο με μικρούς θησαυρούς: ένα La Tour Melas 20ετίας, εκτός κυκλοφορίας, είναι το στολιδάκι που κάνει το χαμόγελο του Αντρέα να γυαλίζει από περηφάνεια, ενώ πολλά ακόμη θα προστεθούν στη συνέχεια, όταν ο χώρος που προ αιώνος λειτουργούσε ως παράνομο καπηλειό, εμπλουτιστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Retro Gastro Funky Taverna

Την ιδιοσυγκρασιακή ελληνικότητα του μενού υπογράφουν οι Δημήτρης Κωστόπουλος και Σείρος Κομιχείλης, ιδιοκτήτες και μάγειρες του "Μυστικού Κήπου" στο Χαλάνδρι ("χωρίς αυτούς δεν θα ξεκινούσαμε καν το project", μου λέει ο Ανδρέας), και μια ορεκτική, ξινούτσικη τυροκαυτερή με ταχίνι κάνει ποδαρικό στο τραπέζι, ως καλωσόρισμα σε μια κάρτα που μπλεντάρει ελληνικές πρώτες ύλες, μαμαδίστικα comfort μαγειρέματα, μοντέρνες τεχνικές και διεθνή φαβορί, σε μια ελεύθερη διατύπωση του νεομεζέ, για ένα στέκι το οποίο πρέπει να κυνηγήσεις σε πολλές λαγουδότρυπες για να ταυτοποιήσεις.

Σάλα οινογνωσίας με tailored μενού για pairing τις Πέμπτες (καλεσμένο το Οινοποιείο Σταμάτη με τα βραβευμένα Σαββατιανά του στις 17 και 24 Φεβρουαρίου), jazz στέκι με live μουσικές τις Τρίτες (τώρα που η live μουσική είναι ξανά στο παιχνίδι), αλλά και σημείο συνάντησης μικρών Ελλήνων παραγωγών, που παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στο κοινό μέσα από ειδικά πιάτα τα Σαββατοκύριακα (αρχής γενομένης στις 19 & 20 Φεβρουαρίου), η "Retro Gastro Funky Taverna", μια από τις νεότερες προσθήκες στον γραφικό πεζόδρομο, αψηφά τις κατηγοριοποιήσεις σχεδόν σαν σε αλλεργική αντίδραση στις πολύ συγκεκριμένες ταμπέλες που ταλαιπωρούν την πιάτσα της.

Retro Gastro Funky Taverna

Πάντως, πιάτα όπως το ωραία δεμένο ριζότο με κρέμα παντζαριού (σε ορεκτικό κοντράστ με την πικάντικη φέτα που έρχεται τριμμένη απάνω της), ή τα μοσχαρίσια μάγουλα με τον ρουστίκ πουρέ μελιτζάνας και το τρυφερό πανσετάκι με σάλτσα ρακόμελο και πουρέ σελινόριζας (κομματάκι γλυκερός ο τελευταίος), δείχνουν μια έφεση της κουζίνας σε κατσαρολάτα πιάτα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασφαλή οδηγό στη μελλοντική εξέλιξή της. Και παρ’ ότι άλλες επιλογές, όπως το αρκετά ανεβασμένο σε οξύτητα ταρτάρ βεροιώτικου μόσχου, ή το κομματάκι άτεχνο σαγανάκι από μπάτζο, με τσάτνει ντομάτας και καραμελωμένα κρεμμύδια, δείχνουν μια αμηχανία σε πιο κομπλικέ παρασκευές, δοθέντος χρόνου (και δεδομένου του πάθους των ιδιοκτητών), η funky αυτή νεοταβέρνα ίσως στο μέλλον μας εκπλήξει.

Ηρακλειδών 19Α, Θησείο
21 0342 7803

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το ουζερί-μύθος του αθηναϊκού κέντρου

Καλούδια του αφρού και του βυθού, αποστάγματα φίνα και ατμόσφαιρα ανεμελιάς συνθέτουν το σκηνικό στην πλατεία Βικτωρίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
12/05/2025

Γεύση και άρωμα Τήνου με το "Μικρό Καράβι" να πιάνει λιμάνι στη Γλυφάδα

Το βραβευμένο "Μικρό Καράβι", με καπετάνιο τον Αντώνη Ψάλτη, έδεσε στη Γλυφάδα για να στρώσει τα τραπέζια του Ark με τα πεντανόστιμα προϊόντα και τη γευστική παράδοση του αγαπημένου νησιού.

Όλα τα εστιατορικά νέα των νησιών γι' αυτό το καλοκαίρι

Σαλπάρουμε για τα ελληνικά πελάγη της γεύσης, με καπετάνιους τους σεφ που θα νοστιμίσουν το θέρος.

Τι μαγειρεύει ένας Κολομβιανός στην Αθήνα;

Σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, θα ταξιδέψεις στη Λατινική Αμερική, με προσεγμένες nikkei και chifa προτάσεις.

Πάρτι με spritz και πίτσες στο κέντρο

Με την υπογραφή του Louza και του Mozz:art.

Πώς μεταφράζεται η γαστροταβέρνα Θεσσαλονίκης στα αθηναϊκά;

Το "Σεράμικο" του Κεραμεικού έχει μια πολύ καλή απάντηση, το αδερφάκι του διάσημου θεσσαλονικιώτικου "Σέμπρικου", δηλαδή, που μιξάρει παρεΐστικη ατμόσφαιρα, επιλεγμένη πρώτη ύλη και μαγειρικούς νεοτερισμούς. Διαβάστε την κριτική μας!

Τι τρώει ο Πάπας και οι Καρδινάλιοι μέσα στο Κονκλάβιο;

Ισχύει ότι οι μερίδες τους μειώνονται όταν αργούν να βγάλουν απόφαση;