Μάγειρες εν βρασμώ (και) στη μεγάλη οθόνη

Τα σενάρια δύο νέων ταινιών πραγματεύονται πτυχές του μικρόκοσμου της εστίασης με focus στα ψυχολογικά πορτρέτα των «σεφ»-πρωταγωνιστών.

Boiling point Vertigo Films

Η διεθνής τάση προώθησης της γαστρονομίας τα τελευταία χρόνια και στο σινεμά, ανέδειξε μεταξύ άλλων την πολύπλευρη αντίληψη του χώρου των εστιατορίων φέρνοντας στο προσκήνιο άγνωστες πτυχές της ζωής εντός κουζίνας. Λογικό, αφού έχει στηθεί ολόκληρη μπίζνα (και) γύρω από τη μαγειρική ενώ η ίντριγκα πίσω από το πάσο εξάπτει πλέον τη φαντασία των φιλοπερίεργων. 

Πρόσφατα, οι αναζητήσεις προσωπικού στην εστίαση αυξήθηκαν λόγω έλλειψης δυναμικού, αρκετοί μάλιστα αναρωτήθηκαν "μα πού πήγαν οι μάγειρες;", ενώ άλλοι ξεκίνησαν debates σε συνέδρια και διαδικτυακούς διαξιφισμούς για το πώς οι επαγγελματικές κουζίνες μπορούν να γίνουν πιο ανθρώπινες σε όλα τα επίπεδα γιατί λαϊκιστί "ο κόμπος έφτασε στο χτένι". Η δημιουργικότητα προϋποθέτει ψυχραιμία και αφοσίωση και οι σεφ δεν είναι απλά τεχνίτες αλλά ο κινητήριος μοχλός μιας μπριγάδας της οποίας η ρουτίνα σε περιόδους αιχμής είναι συγκρίσιμη με τα director’s cut πλάνα μιας εν δυνάμει "Hell’s Kitchen". Είναι όμως και άνθρωποι, με αντοχές ψυχικές και σωματικές που συχνά εξαντλούνται. Το σεναριακό σύμπαν εδώ ακριβώς πατά καταγράφοντας μέρος μιας πραγματικότητας σε περισσότερο ή λιγότερο εύπεπτες ταινίες με αφηγηματική πλοκή. Η τέχνη εξάλλου μιμείται τη ζωή. 

Taste of Hunger
Henrik Ohsten Magnolia Pictures

Taste of Hunger
Henrik Ohsten Magnolia Pictures

Το trailer του "Taste of Hunger", αποκαλύπτει ένα σενάριο που επικεντρώνεται στην πυρετώδη ατμόσφαιρα μιας επαγγελματικής κουζίνας "υψηλής" εστίασης. Ανοίγοντας το διαβήτη του κεντρικού ρόλου, ο πρωταγωνιστής Carsten (Nikolaj Coster Waldau), χτίζει ένα ψυχογράφημα του εμμονικού με τη γεύση celebrity chef του fine dining εστιατορίου "Malus", που άνοιξε με την ανθρωπολόγο σύζυγό του Maggie (Katrine Greis-Rosenthal) στην Κοπεγχάγη. Το φιλόδοξο ζευγάρι είναι έτοιμο να ρισκάρει την σχέση και την οικονομική τους ασφάλεια σε μια προσπάθεια απόκτησης αστεριού Michelin.

Για την ιστορία, ο 40χρονος Coster Waldau είναι γνωστός για το ρόλο του Jamie Lannister στο Game of Thrones και φαίνεται να διαχειρίζεται τα μαχαίρια της κουζίνας το ίδιο επιδέξια με το σπαθί… Ο σεφ Bo Lindegaard ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο στην ταινία ενώ λέγεται ότι υπήρχε και η γαστρονομική συνεισφορά του Rasmus Munk, σεφ και συνιδιοκτήτη του διάστερου "Alchemist" στην Κοπεγχάγη.

Boiling Point
Vertigo Films

Ήδη συζητιέται πολύ και το επίσης πρόσφατο "Boiling point", που αποτυπώνει την αμείλικτη πίεση στην κουζίνα ενός εστιατορίου, στην οποία ο επικεφαλής σεφ (Stephen Graham) με την μπριγάδα του προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε έναν αγώνα αντοχής την ίσως πιο δύσκολη μέρα του χρόνου. Η ταινία εστιάζει στην "σκοτεινή" πλευρά της κουζίνας ενός εστιατορίου και την ένταση που επικρατεί πίσω από το λαμπερό σκηνικό της σάλας αποτυπώνοντας την ωμή πραγματικότητα, όσο είναι δυνατό να αποτυπωθεί κινηματογραφικά. Ο σκηνοθέτης Philip Barantini είναι και ηθοποιός που όμως βιοπορίστηκε δουλεύοντας σε κουζίνες για 12 χρόνια ξεκινώντας από χαμηλά για να φτάσει στη θέση του head chef . Αντλεί λοιπόν σημαντικό περιεχόμενο από αληθινές εμπειρίες του στο χώρο της φιλοξενίας περιγράφοντας γλαφυρά τις δύσκολες συνθήκες στην "χύτρα" της κουζίνας. Η ταινία συμμετείχε στα βραβεία BIFA 2021 (British Independent Film Awards) με 11 υποψηφιότητες αποσπώντας συνολικά 4 (Καλύτερου Ήχου, Casting, Β’ γυναικείου ρόλου, Κινηματογράφησης).

Κάπου εδώ θα συμπληρώσω ότι κάθε εργασιακό περιβάλλον διαφέρει όπως και οι άνθρωποι που κρατούν τα ηνία σε νευραλγικές θέσεις. Η διαχείριση του άγχους σε συνθήκες πίεσης δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτη. Μην ξεχνάμε επίσης ότι στον κινηματογράφο υπάρχει η μυθοπλασία και το δραματικό στοιχείο που εξασφαλίζουν την εμπορική επιτυχία… Τροφή για σκέψη.

Taste of Hunger
Σκηνοθεσία: Christoffer Boe
Παραγωγή: Louise Vesth
Διανομή: Magnolia Pictures
Σενάριο: Tobias Lindholm και Christoffer Boe
Πληροφορίες προβολής εδώ

Boiling point
Σκηνοθεσία: Philip Barantini
Σενάριο: Phillip Barantini, James Cummings
Διανομή: Vertigo Films
Πληροφορίες προβολής εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.