ΟΙΝΟΘΗΚΗ

Το δρόμο της μαζικής παραγωγής και της αμφίβολης ποιότητας που έχουν πάρει πολλές από τις τροφές οι οποίες φτάνουν σήμερα στο τραπέζι μας κινδυνεύει να ακολουθήσει και το κρασί, αν η Ε.Ε. υιοθετήσει τις προτάσεις της αρμόδιας για αμπελοοινικά θέματα επιτροπής.

ΟΙΝΟΘΗΚΗ

Κρασί αγνώστου προελεύσεως;

Το δρόμο της μαζικής παραγωγής και της αμφίβολης ποιότητας που έχουν πάρει πολλές από τις τροφές οι οποίες φτάνουν σήμερα στο τραπέζι μας κινδυνεύει να ακολουθήσει και το κρασί, αν η Ε.Ε. υιοθετήσει τις προτάσεις της αρμόδιας για αμπελοοινικά θέματα επιτροπής.

ΟΙΝΟΘΗΚΗ - εικόνα 1

Γεμίζετε το ποτήρι σας με κρασί και το απολαμβάνετε. Θείο δώρο του Διονύσου, σκέφτεστε. Κουβαλάει μέσα του την ταυτότητα του τόπου που το γέννησε, τη φροντίδα του παραγωγού που το «μεγάλωσε» και γενικώς όλα όσα το κάνουν να ξεχωρίζει από μια κοινότοπη πορτοκαλάδα. Από αυτές που αγοράζουμε σε συσκευασία τετραπάκ από τα ψυγεία των σουπερμάρκετ, οι οποίες, ως επί το πλείστον, παρασκευάζονται από χυμό που εισάγεται κατεψυγμένος σε μορφή παγοκολόνας από «κάπου» και παράγεται «κάπως». Ε, «κάπως» έτσι κινδυνεύει να είναι και το κρασί του αύριο, αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της αρμόδιας για αμπελοοινικά θέματα επιτροπής της Ε.Ε. Τι θα πίνουμε; Κρασί από μούστο κατεψυγμένο (σε παγοκολόνες), το οποίο ανεξαρτήτως προελεύσεως θα βαφτίζεται ευρωπαϊκό (ή ελληνικό ή γαλλικό κ.λπ.) επειδή απλώς θα οινοποιείται στην Ευρώπη. Πόσο ενδιαφέρον θα είναι γευστικά; Όσο και μια πορτοκαλάδα τετραπάκ συγκρινόμενη με ένα φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι. Ποιοι θα βγούνε χαμένοι από αυτή την ιστορία; Κατ' αρχάς οι συνειδητοί καλλιεργητές και παραγωγοί και κατά δεύτερον οι οινόφιλοι καταναλωτές. Οι διάφορες «μπαρούφες» για καλύτερα προϊόντα και χαμηλές τιμές δεν νομίζω ότι πείθουν πλέον κανένα.

Όσο για την ποιότητα και τη γεύση όσων βάζουμε σήμερα στο στόμα μας ως αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών, τα σχόλια που όλοι κάνουμε καθημερινά δίνουν την απάντηση. Το κακό είναι ότι τόσο στο συγκεκριμένο θέμα, όπως και σε όλα σχεδόν τα ζητήματα, οι αποφάσεις παίρνονται σε κλίμα γενικής αδιαφορίας με χλιαρές, όταν υπάρχουν, αντιδράσεις και την πλήρη στήριξη των μεγάλων της μαζικής πώλησης. Άλλωστε οι τελευταίοι έχουν δώσει ήδη δείγματα γραφής αλλοιώνοντας αυθαίρετα ακόμα και τη σύνθεση κρασιών ονομασίας προέλευσης και πουλώντας στον οινόφιλο (γευστικά, είναι γεγονός) φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ειδήσεις...Ειδήσεις...

  • Πραγματικό οδοιπορικό και δη απολαυστικό ως ανάγνωσμα είναι το βιβλίο της φίλης και συναδέλφου Μαρίας Νέτσικα «Τα κρασιά της Ελλάδας». Στρωτό και ευχάριστο, το κείμενο σε ταξιδεύει σε όλες τις γωνιές της αμπελόεσσας χώρας μας. Με απλό και κατανοητό τρόπο μιλάει για αμπέλια, ποικιλίες, παραγωγούς και οινοποιεία. Δεν το κάνει δασκαλίστικα και θα αρέσει σε κάθε απλό οινόφιλο. Σε αυτόν δηλαδή που, χωρίς να έχει βλέψεις παντογνώστη, θα ήθελε να μάθει τα απαραίτητα. Για να έχει ταυτότητα το «δώρο του Διονύσου» που βάζει στο ποτήρι του. (Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ)

    Διονύσης Κούκης

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

    Κάτι νόστιμο συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Fuga

    H σεφ Yuka Aoyama σε υποδέχεται για 4 βραδιές, με 2 μενού, σε 1 αξέχαστη εμπειρία, στον Κήπο του Μεγάρου.

    ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
    16/07/2025

    Στη Σαλαμίνα υπάρχει ένα ουζερί που αξίζει την προσοχή σου

    Ό,τι πρέπει για μια νόστιμη απόδραση σε ένα off Broadway νησί.

    Η φάση είναι semifreddo στο Sweet Nolan

    Scoop, smile, repeat για ένα καλοκαίρι που σερβίρεται στο γλυκό σποτ του κέντρου.

    "Μαραμπού": Η φιλοσοφία του αληθινού παγωτού

    Όταν το όνειρο για παγωτό γίνεται πραγματικότητα.

    Στο Solo Gelato τρώμε παγωτό με μεράκι από γενιά σε γενιά

    Στην τζελατερία που βρίσκεται στην καρδιά του Χαλανδρίου, το παγωτό είναι οικογενειακή υπόθεση.

    "Georgios Galifianakis": Στον "βασιλιά της κρέμας" ξέρουν και από έξοχο παγωτό

    Στα ζαχαροπλαστεία "Georgios Galifianakis" με μακρά ιστορία στην δημιουργία σιροπιαστών και άλλων γλυκών καταφέρνουν να φτιάχνουν, εδώ και δεκαετίες, παγωτό που λιώνει όχι μόνο στο στόμα, αλλά και στην καρδιά.

    Oggi: Ένα παγωτό σαν ιταλικό φιλί στο Σύνταγμα

    Ένας μικρός ναός του gelato που μετατρέπεται σε έναν καθημερινό φόρο τιμής στην τεχνική, την εποχικότητα και την αφοσίωση με ιταλικό DNA και αθηναϊκή ψυχή.