Αλέξανδρος Τσιοτίνης: "Στην Ελλάδα αποζητούμε κρίσεις για να δημιουργήσουμε"

Πνευματώδης και επικοινωνιακός, ο σεφ – συνιδιοκτήτης του βραβευμένου με χρυσό σκούφο «CTC», μιλά για το πρώτο του αστέρι Michelin και τη δημιουργικότητα στην κουζίνα.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης: «Στην Ελλάδα αποζητούμε κρίσεις για να δημιουργήσουμε»

Ώριμος μαγειρικά, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης φημίζεται για τη δημιουργικά αμπαλαρισμένη κουζίνα του, που, στον 6ο χρόνο λειτουργίας του "CTC", βραβεύτηκε από τον Οδηγό Michelin της Αθήνας με το πρώτο του αστέρι. "Ήταν απροσδόκητη έκπληξη γιατί αρχικά κανείς δεν γνώριζε ότι ο Οδηγός θα κυκλοφορούσε Νοέμβριο. Είναι όνειρο για κάθε καριερίστα μάγειρα η αναγνώριση της δουλειάς του από τον Michelin, δύσκολα όμως συνειδητοποιείς ότι πήρες αστέρι γιατί είναι κάτι άυλο. Νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα όταν με κάλεσαν τηλεφωνικά για να με συγχαρούν.

Η απονομή αστεριού είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα, δεν νομίζω ότι υπάρχει μάγειρας που να μην το θέλει -χωρίς να το έχει πάρει-, δεν ήταν όμως ποτέ αυτοσκοπός. Πέρασαν αρκετά χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι πραγματικά θέλω να παραμείνω στη μαγειρική, είχα όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μου το ενδεχόμενο λάθος επαγγελματικής επιλογής, κάτι που νομίζω ότι άλλαξε όταν δούλεψα στη Σπονδή.

Η μαγειρική ταυτότητα ενός επαγγελματία είναι μια συλλογή εμπειριών, ένα ταξίδι από την πρώτη μέρα στη σχολή μέχρι τη στιγμή που ανοίγει το δικό του εστιατόριο. Στον απολογισμό σου, βλέπεις τι έχεις αποκομίσει και πώς μπορείς να συμπυκνώσεις αυτές τις εμπειρίες εμπλουτίζοντάς τες με τις προσωπικές σου πινελιές. Η δημιουργικότητα δεν έχει γλωσσάρι. Πάντα όμως κρατούσα -και κρατάω- ένα μπλοκάκι με τις ιδέες μου, την είχα την τρέλα ανέκαθεν.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης: "Στην Ελλάδα αποζητούμε κρίσεις για να δημιουργήσουμε" - εικόνα 1
© Drazos

Έμπνευση μπορεί να είναι η δύση του ηλίου αλλά και ένα πιάτο με βλήτα σε μια ταβέρνα πάνω στο κύμα. Βέβαια αυτό είναι η ευχή και η κατάρα ενός μάγειρα γιατί πρέπει να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις στιγμές. Δεν είναι βιώσιμη μία κατάσταση όπου η δουλειά σου είναι 24 ώρες το 24ωρο, μακροπρόθεσμα τουλάχιστον. Βέβαια εμένα προς το παρόν, με ακολουθεί και 25 ώρες την ημέρα! Ομολογώ ότι ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να μην βαρεθώ.

Το οξύμωρο στην Ελλάδα είναι ότι αποζητούμε κρίσεις για να δημιουργήσουμε ουσιαστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι επαναστάσεις εδώ έγιναν σε δύσκολες περιόδους, πόσω μάλλον στη γαστρονομία που ξεκίνησε να ανθεί μετά το πέρας των "χρυσών χρόνων”. Τα βαρύγδουπα, χωρίς ουσία εστιατόρια παρέδωσαν τη σκυτάλη τα τελευταία χρόνια σε κάποια πολύ καλά γαστρονομικά ενώ ο όρος chef – ιδιοκτήτης και ο επαναπατρισμός λαμπρών μαγειρικών μυαλών είναι πλέον γεγονός. Το "πάμε στα μπουζούκια αφού πρώτα φάμε κάτι γρήγορο” έχει αντικατασταθεί κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος από το "πάμε σε ένα γαστρονομικό εστιατόριο”.

Ο πιο σημαντικός άνθρωπος που πέρασε από τη ζωή μου ήταν ο Pascal Barbot, και αυτό με την έννοια ότι η κουζίνα και το εστιατόριό του μου άρεσαν ως σύνολο. Με εντυπωσίασε όμως πολύ και ως άνθρωπος, δεν είχε το "τουπέ” άλλων τριάστερων σεφ, κατεβαίνοντας στην αποθήκη θα σε ρωτούσε "πάω κάτω, θες να σου φέρω κάτι;”, που δεν νοείται για σεφ αυτού του επιπέδου, τουλάχιστον όσων έχω γνωρίσει εγώ.

Όσο ανειλικρινές και αν ακουστεί, το αστέρι μπορεί να το θέλαμε αλλά ποτέ δεν το κυνηγήσαμε. Μας δίνει όμως μια σιγουριά ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Στόχος πάντα ήταν και είναι να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους επισκέπτες μας. Πλάνο εξέλιξης ανέκαθεν υπήρχε, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι καλό είναι να σκεφτόμαστε το σήμερα και να το απολαμβάνουμε. Εγώ υποτίθεται ότι ζω το όνειρο κάθε μάγειρα, γιατί να μην το ευχαριστηθώ πριν βάλω τον εαυτό μου στη διαδικασία να σκεφτεί τον επόμενο στόχο;"

Περισσότερες πληροφορίες

CTC

Πλαταιών 15, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Tanpopo": Ο Σωτήρης Κοντιζάς σερβίρει ράμεν

Το Nolan-verse επεκτείνεται, με ένα νέο εστιατόριο στην Αριστείδου, που τοποθετεί το ράμεν στο επίκεντρο της γαστρονομικής προσοχής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/02/2023

Πρώτη ματιά στο ολοκαίνουριο "Enkelt"

Το νέο all day μπιστρό στο Χαλάνδρι έχει ηχηρές υπογραφές και σκανδιναβική φιλοσοφία.

Φαγητό μετά μουσικής: 8 στέκια για όλες τις ορέξεις

Όποιο κι αν είναι το μουσικό είδος που σας ανοίγει την όρεξη, θα το βρείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες, στα ατμοσφαιρικά εστιατόρια και στα θεαματικά καμπαρέ της πόλης, που παντρεύουν στη σάλα τους νοστιμιά και διασκέδαση.

Σύγχρονη γαστρονομία με θέα στο "The Stanley Hotel"

Οι ολοκληρωμένες γαστρονομικές προτάσεις του ιστορικού ξενοδοχείου, με την υπογραφή σεφ Κωνσταντίνου Φιλιππόπουλου, έχουν σύγχρονο πρόσημο και ατού την εντυπωσιακή θέα από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό ως τον Πειραιά, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Πάρνηθα.

Για το Super Bowl 2023 πάμε "Hard Rock Cafe Athens"

To "Hard Rock Cafe Athens" γιορτάζει το μεγαλύτερο αθλητικό event της Αμερικής, με ένα ειδικά διαμορφωμένο Tailgate μενού.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει γευστικά μαθήματα εξωστρέφειας

Με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως τιμώμενης Περιφέρειας, στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, ο κ. Σωτήρης Μπάτος, Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιλά στο "α" για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της μακεδονικής κουζίνας.

Όλυμπος Νάουσα/ Θεσσαλονίκη

Το πιο εμβληματικό ίσως εστιατόριο της Ελλάδας, το γαστρονομικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, επανέρχεται μετά το κλείσιμό του το 1994 με φινέτσα και αρχοντιά. Η μοντέρνα ελληνική κουζίνα του Δημήτρη Τασιούλα τέρπει.