Το «Le Pavillon Athens» μας συστήνει το beer pairing με ειδικό μενού

Ο Jean Charles Metayer μιλάει για την ψήφο εμπιστοσύνης του στην ελληνική μικροζυθοποιΐα και το ειδικό beer pairing μενού που θα παρουσιάσει την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Το «Le Pavillon Athens» μας συστήνει το beer pairing με ειδικό μενού

Πώς προέκυψε η ιδέα για το project του beer pairing στο «Le Pavillon Athens»; Είναι κάποια διαφαινόμενη τάση;
Η ιδέα ανήκει σε έναν καλό μας συνεργάτη, την Genius in Gastronomy. Αφορμή αποτέλεσε η επίσκεψη δύο παγκόσμιας κλάσης sommelier trainers, του Sören Polonius, προπονητή δύο παγκόσμιων πρωταθλητών sommeliers, και της Carole Stein, προπονήτριας της εθνικής ομάδας sommeliers της Αυστρίας, για το Wine & Sommelier Expert Festival 2021. Το δείπνο που ετοίμασα θα συνοδεύσουν οι μπίρες της εξαιρετικής μικροζυθοποιίας από τις Σέρρες, Siris Microbrewery, με τις ετικέτες Voreia και Happy Brewers. Τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, το beer pairing είναι μια τάση που ανεβαίνει συνεχώς και σε αυτό έχουν συμβάλει οι μικροζυθοποιίες που δημιουργούνται ανά τον κόσμο.

Μπορεί η μπίρα να αποτελέσει μια εναλλακτική στο κρασί, αναφορικά με τη συνοδεία ενός γεύματος; Μπορεί να φέρει στο τραπέζι την ίδια πολυπλοκότητα και φινέτσα που φέρνει το wine pairing;
Έχει και την πολυπλοκότητα, και την ένταση και τη φινέτσα να σταθεί πλάι σε γαστρονομικά πιάτα. Αν και η μπίρα δεν θα αντικαταστήσει ποτέ εξ ολοκλήρου το κρασί σε ένα γαστρονομικό εστιατόριο, μπορεί να αποτελέσει μια μικρή έκπληξη, ένα μικρό διάλειμμα ανάμεσα σε κρασιά. Εδώ έρχεται να βοηθήσει ο sommelier. Το επάγγελμα του sommelier είναι ταυτισμένο (και όχι άδικα) με το κρασί: την εξειδικευμένη γνώση, το επιδέξιο σέρβις, αλλά και το συνδυασμό του με το φαγητό. Στην πραγματικότητα, όμως, ο sommelier είναι ένας επαγγελματίας που πρέπει να γνωρίζει σε βάθος όλα τα beverages. Ένα από αυτά είναι η μπίρα.

Το «Le Pavillon Athens» μας συστήνει το beer pairing με ειδικό μενού - εικόνα 1
© Leonida Toumbanos

Η ελληνική σκηνή της μικροζυθοποιίας έχει κάνει άλματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Έχει διαμορφώσει και τη δυναμική ώστε να υποστηρίξει μια τέτοιου τύπου εστιατορική προσέγγιση;
Προφανώς και έχει: Οι μικροζυθοποιίες της χώρας παράγουν πολλές ειδικές και υπερ-ειδικές μπίρες, που θα μπορούσαν να ταιριάξουν σε ένα δείπνο σαν και αυτό. Πολλές και διαφορετικές ποιοτικές μπίρες, που γίνονται συνεχώς καλύτερες. Με το δείπνο στο «Le Pavillon Athens», θέλουμε ακριβώς να αναδείξουμε και να τονίσουμε το ρόλο της μπίρας στη σύγχρονη γαστρονομία.

Ποιο είναι το πιο βασικό μειονέκτημα του beer pairing σε σχέση με το wine pairing, και σε ποια σημεία μπορεί να έχει αβαντάζ;
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη οξύτητας. Οι περισσότερες μπίρες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στερούνται οξύτητας. Είναι όμως ένα «μαγειρικό» beverage. Είναι δηλαδή ένα προϊόν το οποίο ο ζυθοποιός το μαγειρεύει κατά την παραγωγή. Έχει, λοιπόν, πολλά στοιχεία που μπορούν να ταιριάξουνε με τα πιάτα, και άλλα τόσα που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν την απόλαυση ενός δείπνου.

Το «Le Pavillon Athens» μας συστήνει το beer pairing με ειδικό μενού - εικόνα 2

Το πρώτο Beer Pairing μενού του «Le Pavillon Athens» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου (μόνο με κρατήσεις), σε ένα event που ο Jean-Charles Métayer σχεδιάζει να επαναλάβει, αφιερώνοντάς το σε μια σειρά από άλλες μικροζυθοποιίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/12/2025

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.

Εορταστικά μενού, απογευματινό τσάι και βραδιές όπερας με την υπογραφή της Μεγάλης Βρεταννίας

Με μια παλέτα εμπειριών που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, μουσική και διαχρονική πολυτέλεια, η Μεγάλη Βρεταννία μετατρέπει τις γιορτές σε μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.