Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ»

Ο ψαγμένος μετρ του τσιπουράδικου, Γρηγόρης Χέλμης, συνυπογράφει με τον ταλαντούχο Μιχάλη Ζάχαρη ένα μενού με μεζέδες υψηλών στροφών, που αναβαθμίζει την ιεροτελεστία του τρωγοπίνειν.

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ»

Με το trend του ψαγμένου νεο­μεζεδοπωλείου να γνωρίζει πιένες το φετινό καλοκαίρι, και με τη λογική των μικρών πιάτων για μοιρασιά να έρχεται ως αντίδοτο στα αποστειρωμένα σερβιρίσματα που επέβαλε η υγειονομική κατάσταση των προηγούμενων μηνών, η πρόταση του «Όμικρον Μεζέ» της Νέας Ερυθραίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Με ηγέτη της ιδέας του τον ανανεωτή της κουλτούρας του τσιπουράδικου, σεφ Γρηγόρη Χέλμη, και με τον ταλαντούχο σεφ Μιχάλη Ζάχαρη στην κουζίνα, έχει εδώ και τρία χρόνια αναβαθμίσει την ιεροτελεστία του τρωγοπίνειν, σερβίροντας πιατάκια φτιαγμένα για τσιμπολόγημα υψηλών στροφών, με κύρια υλικά τη φαντασία και την τόλμη των δημιουργών τους, αλλά και την εγγύηση του Ομίλου Καστελόριζο στην πρώτη ύλη.

Στην αρχοντική αυλή της εμβληματικής του έδρας, λοιπόν, μέσα απ’ το «Όμικρον Μεζέ», αρθρώνεται η πρόταση ενός μητροπολιτικού μεζεδοπωλείου που εμπνέεται εξίσου απ’ την παράδοση των Ελλήνων, αλλά και την πρωτοπορία των Ισπανών – κατεύθυνση που γίνεται σαφής ήδη από το καλωσόρισμα: Ο σεφ φέρνει στο τραπέζι ένα πιατάκι μπέικον από κοιλιές φαγκριού, συνοδεία μπάμιας τουρσί και πουρέ από μάνγκο, σε μια ξινο-φρουτένια συμμαχία που απογειώνει τη λιπαρή πληθωρικότητα του ψαριού. Αντίστοιχο εκλεκτικό κοντράστ βρίσκουμε και στο τονάκι κονφί με πέρλες μπισκ και σπιτική μαγιονέζα (αν και εδώ μια επιπλέον οξύτητα σε ανάλαφρη υφή θα βοηθούσε), ενώ το μενού βαδίζει και σε μονοπάτια ελληνικά, μέσα από το κοκορέτσι-θράψαλο (ένα fun και signature πιάτο του Γρηγόρη Χέλμη), αλλά και το λαχταριστό ανδριώτικο βολάκι, που έρχεται τηγανισμένο σε κρούστα-πυροτέχνημα, με ανάλαφρο ντοματίνι ως γλυκό του κουταλιού στο πλάι.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα κράμα της φιλοσοφίας του μεζέ με την πληθωρικότητα και τη χαρά του κυριακάτικου τραπεζιού», λέει στο «α» ο σεφ Μιχάλης Ζάχαρης, και όσο το μαγαζί γεμίζει από καλοβαλμένες αντροπαρέες στο απογευματινό τους ραντεβού για τσιπουράκια (η λίστα των οποίων είναι ατελείωτη), αλλά και φαμίλιες με τα πιτσιρίκια τους, που έμαθαν εδώ το τηγανητό κολοκυθάκι στην αέρινη, χρυσαφένια μορφή που το σερβίρει η κουζίνα, είναι προφανές ότι η προσπάθειά τους πιάνει τόπο…

Τρία για τη μέση

Ντολμαδάκι σούσι

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ» - εικόνα 1

Ούτε ακριβώς ντολμαδάκι, ούτε ακριβώς σούσι, αλλά σίγουρα ένα πιάτο με ορεκτική νοστιμιά, αυτό το ρολάκι έχει στην καρδιά του ρυζιού του μια ουρίτσα από καραβίδα σκέτη λιχουδιά και συνδυάζει κοσμοπολιτισμό με θύμησες από γιαγιά.

Χωριάτικη με ξινομυζήθρα

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ» - εικόνα 2

Πώς να κάνεις την πιο κοινότοπη σαλάτα της χώρας ολότελα συναρπαστική; Βάλε αρωματικά ντοματίνια, εξαιρετικό ελαιόλαδο, το ταμπεραμέντο της ξινομυζήθρας και κριτσινάκια χαρουπιού, κι έχεις την κλασική χωριάτικη σε εντελώς φινετσάτη μορφή.

Σεβίτσε τσιπούρας με κρόκο κονφί

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ» - εικόνα 3

Ένα απ’ τα πιο ευφάνταστα πιάτα του μενού, συνδυάζει στο ζωηρό δάγκωμα της τσιπούρας την ουμαμίσια γεύση του κρόκου και τη θάλασσα που απελευθερώνει ο αχινός και το χαβιάρι του, συνθέτοντας εκρηκτική και πλουσιοπάροχη ιωδιούχα μπουκιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/12/2025

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.

Εορταστικά μενού, απογευματινό τσάι και βραδιές όπερας με την υπογραφή της Μεγάλης Βρεταννίας

Με μια παλέτα εμπειριών που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, μουσική και διαχρονική πολυτέλεια, η Μεγάλη Βρεταννία μετατρέπει τις γιορτές σε μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.