Η αλλιώτικη συμβιωτική οικολογία του «Περιβολιού στη Βάρη»

Ένα περιβόλι υπόδειγμα εφαρμογής της permaculture ανοίγει τον γοητευτικό ολιστικό κήπο του, προσφέρει οικολογικά ερεθίσματα προς γνώση και μίμηση, και στο εστιατόριό του τρως κλασικές νοστιμιές.

Η αλλιώτικη συμβιωτική οικολογία του «Περιβολιού στη Βάρη»

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας λέγεται κοτοτρακτέρ(!) και τουαλέτα χωρίς καζανάκι. Τα βλέπω και τα δύο μπροστά μου καθώς κάνω τη βόλτα μου στο καταπράσινο «Περιβόλι στη Βάρη». Το κοτοτρακτέρ είναι ένα ιγκλού, ένα κινητό κοτέτσι, οι «ένοικοι» του οποίου καθαρίζουν το έδαφος και αερίζουν το χώμα, το σκαλίζουν χωρίς να τραυματίζουν τη δομή του, το λιπαίνουν, και ενσωματώνουν τα περιττώματά τους· ζουν δηλαδή τη ζωή τους αναβαθμίζοντας το περιβόλι και αντικαθιστώντας τους ανθρώπους! Η δεύτερη καταργεί τη σπατάλη του νερού, μέσω της καύσης των λυμάτων σε ηλιακό φούρνο και της αποστείρωσης. Ο χώρος δημιουργήθηκε το 2011 από την Άννα Μορδεχάι και είναι ανοιχτός στο κοινό από το 2016, ως ένα περιβόλι στο οποίο καλλιεργείται η νοοτροπία της μόνιμης συμβιωτικής καλλιέργειας (permaculture) και το οποίο λειτουργεί ως farm to fork εστιατόριο. Η κ. Μορδεχάι, συνδυάζοντας οικολογία, τοπογραφία, βιολογική καλλιέργεια, αρχιτεκτονική κήπων, δασολογία και πράσινη οικονομία κατάφερε να μετατρέψει έναν άγονο προηγουμένως τόπο σ’ έναν μικρό παράδεισο.

Τι είναι τώρα η permaculture; Ένας εύστοχος ορισμός λέει ότι πρόκειται για μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων η οποία μας δείχνει πώς μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις και αυτόνομοι, μιμούμενοι τη συμβιωτική, ολιστική λογική της φύσης, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Όλα εδώ, λιμνούλες, βατράχια, λαχανικά, λουλούδια και δέντρα είναι μπλεγμένα επί συμβιωτικώ σκοπώ.

Η κουζίνα του «Περιβολιού στη Βάρη» είναι βαθιά εποχική και στηρίζεται στα υλικά των παρτεριών του, που αφήνονται να ωριμάσουν πάνω στο φυτό και συλλέγονται στην ακμή τους· συμπληρώνονται από μικρούς παραγωγούς που δουλεύουν με σεβασμό στις φυσικές διεργασίες. Χαίρομαι μια μελιτζανοσαλάτα καπνιστή σερβιρισμένη με ντοµατίνια και ξινομυζήθρα, πλευρώτους στη σχάρα με ωραίο σιρόπι, φρεσκοφτιαγμένο τραγανό τηγανόψωμο με λιαστή ντομάτα και φέτα, αφράτη ομελέτα με δικά τους αβγά, μυρωδικά και γραβιέρα, δυοσμάτους κολοκυθοκεφτέδες και τραγανούς πατατοκεφτέδες με γιαούρτι και γλυκιά σάλτσα πιπεριάς.

Η αλλιώτικη συμβιωτική οικολογία του «Περιβολιού στη Βάρη» - εικόνα 1

Μια σαλάτα με φρέσκα φασολάκια, κολοκυθάκια, καρότο, κρεμμύδι έρχεται ζωηρή με κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και ντρέσινγκ γλυκειάς μουστάρδας. Το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες θυμίζει Κυριακή, το μοσχαρίσιο-πρόβειο λουκάνικο έχει γραμμένη νοστιμιά. Υπάρχει και μια διάσταση παλιομοδίτικων παρα-μαγειρεμάτων πάντως που θέλει διόρθωση (στο συκώτι λ.χ. και στο γιουβέτσι με τις γαρίδες 0), και τα στριφτάρια με πέστο ρόκας είναι ελαφρώς πιπεράτα. Η γκάμα των γλυκών ελκυστική και το εκμέκ κανταΐφι ανάλαφρο.

Στο «Περιβόλι στη Βάρη» τα παιδιά και οι μεγάλοι θα χαρούν, και αν θέλουν μάλιστα μπορούν να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που διοργανώνει. Αν έχετε δε δικές σας ελιές, μπορείτε εδώ να παράξετε το δικό σας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, στο μικρό, μοντέρνο ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης που διαθέτουν. Τέλος, σκουπίδια εδώ δεν υπάρχουν· τα περισσεύματα γίνονται τροφή για τις κότες ή κόμποστ στη σκουληκοφάρμα τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Περιβόλι στη Βάρη (Το)

Κυρηνείας 15 (π. Κυργίων), Βάρη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Moo Casa: Κυριακές με αστακό και μπριζόλα στο Νέο Ηράκλειο

Το brunch του ιδιαίτερου εστιατορίου συγκινεί με το δημοφιλές Egg Experience, τα comfort πιάτα και φυσικά το άχαστο δίπολο του Steak & Lobster.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
14/11/2025

"Kedros Athens": Φαγητό με παριανή ψυχή στη Λυκόβρυση

Ο Γιάννης Παρίκος άνοιξε στη γειτονιά το εστιατόριο που έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται μια παρέα για να περάσει καλά: ωραία ατμόσφαιρα και νόστιμους μεζέδες.

Η ιταλική σταθερά στον speakeasy πεζόδρομο του Παγκρατίου

Σημείο αναφοράς για σχεδόν μία δεκαετία, το κομψό εστιατόριο στον όμορφο πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι, είναι ιδανικό για after-office συναντήσεις με ιταλική φινέτσα αλλά όχι μόνο για τέτοιες.

To 'OX Athens' γιορτάζει δύο χρόνια ζωής και ψήνει μαζί με τους Nomade et Sauvage

Μια ξεχωριστή γιορτή για τα δύο χρόνια του OX Athens, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου.

Φίτα

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για την sui generis ταβέρνα του Νέου Κόσμου, με γεύσεις που μιλούν ελληνικά με τη δύναμη της παράδοσης και της κατσαρόλας.

Ένα εστιατορικό διαμάντι της Ρόδου σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθήνα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.

Κι όμως, υπάρχουν ακόμη τίμιες ταβέρνες στου Ψυρρή

Όσες εκπτώσεις κι αν κάνει ο Δήμος στην ίσως πιο παρατημένη στην υπερτουριστική της μοίρα γειτονιά της Αθήνας, η "Ταβέρνα της Ερμού" δεν κάνει καμία, κι αυτό φαίνεται σε κάθε ένα από τα πιάτα του μενού.