Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά

Όσοι παραμένουμε στην Αθήνα όλο και κάποια εκδρομούλα θα κάνουμε προς την περιφέρεια της Αττικής. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, λοιπόν, προτείνει πέντε ψαρόφιλους προορισμούς που συνδυάζονται με πετσέτα, αντιηλιακό και γυαλιά θαλάσσης.

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά

Όσοι παραμένουμε στην Αθήνα όλο και κάποια εκδρομούλα θα κάνουμε προς την περιφέρεια της Αττικής. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, λοιπόν, προτείνει πέντε ψαρόφιλους προορισμούς που συνδυάζονται με πετσέτα, αντιηλιακό και γυαλιά θαλάσσης.

«Ψαρού» στο Λαύριο

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά - εικόνα 1

Παίζοντας πλέον σε δύο παράλια ταμπλό, η «Ψαρού» είναι αφορμή για δύο εξίσου θελκτικά σενάρια ψαρο-εκδρομής μετά μπάνιου. Στη Σαρωνίδα –όπου θα καθίσετε κάτω από τις σκιερές ομπρέλες– κλείνει επτά χρόνια πια, με πρωταγωνιστές τα θαλασσινά μεζεδάκια και το ψιλό ψαράκι, ενώ από 2016, αυτό το σύγχρονο και προσιτό μεζεδο-concept απέκτησε άλλη μία έδρα σε ένα πολύ όμορφο σημείο, στην πλατεία Κανάρη στο Λαύριο. Σαρδέλες, στεγνοτηγανισμένα μπακαλιαράκια και κουτσομούρες αλλά και μύδια σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές (αχνιστά με λευκό κρασί, σκόρδο και μαϊντανό – με ούζο και μάραθο – με τεριγιάκι και γλυκιά τσίλι σος) ή γαριδομακαρονάδα με ντομάτα, φινόκιο και ούζο είναι μερικές από τις ορεκτικές προτάσεις της «Ψαρούς».

i Πλατεία Κανάρη, Λαύριο | 2292159003

«Ψαροπούλα» στο Πόρτο Ράφτη

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά - εικόνα 2

Όλοι την ξέρουν «Ψαροπούλα» αλλά το πλήρες όνομά της είναι «Ψαροπούλα-Μπιμπίκος» και κεντάει τα καλούδια της θάλασσας από το 1967 στο Πόρτο Ράφτη. Πηγαίνεις και για μπάνιο αν θέλεις και αράζεις στις ξαπλώστρες της πριν το ρίξεις στην επιμελημένη ψαροφαγία κάτω από το κομψό της περίπτερο στο ντεκ. Από τη μαστορική σχάρα βγαίνουν σαρδέλες «πετάλι» που μιλάνε, αλλά και μεγάλα ψάρια που έρχονται ζουμερά και με τρυφερή σάρκα. Το τηγάνι είναι προσεκτικό (κριτσανιστά καλαμαράκια και αθερίνες-τσιπς) και η ψαρόσουπα βάλσαμο. Το ρεπερτόριο των ορεκτικών ατελείωτο (γαύρος μαρινάτος, αχνιστά μύδια, ζωντανά κυδώνια και γυαλιστερές, γαυράκι με σκόρδο στο φούρνο). Χιτ είναι και οι μακαρονάδες και τα ριζότι με όστρακα, καραβίδες, γαρίδες και αστακούς.

i Λεωφ. Αυλακίου 118, Πόρτο Ράφτη | 2299071292

«Ξυπόλητος» στη Λούτσα

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά - εικόνα 3

Είναι τόσο εμβληματικό αυτό το σκηνικό με τα τραπέζια και τις καρέκλες βαμμένα με μπλε λαδομπογιά κάτω απ’ τα τεράστια αρμυρίκια στην άκρη της Λούτσας, που ερχόμαστε οπωσδήποτε μια φορά πριν φύγουμε διακοπές για ρεμβασμό και ψυχολογική προετοιμασία. Τα πλοία ταξιδεύουν στο βάθος και το μυαλό φεύγει μαζί τους. Το 1958 ξεκίνησε ο «Ξυπόλητος» την πορεία του και το όνομα του το οφείλει στο παρατσούκλι του δημιουργού του που ως ψαράς… τριγυρνούσε ξυπόλητος. Αυτή η καλτ ψαροταβέρνα που την κακαβιά της λάτρευαν Τσιτσάνης, Μπέλλου, Βαμβακάρης, Καραμανλής και Παπανδρέου, μας αρέσει για τη μοναδική της ατμόσφαιρα, τα ψάρια της που βγαίνουν απ’ τη σχάρα μοσχοβολώντας ιώδιο, τις τραγανές τηγανητές πατάτες της, τα μπαρμπούνια και τις κουτσομούρες της.

i Παραλία Αρτέμιδας, Άρτεμις | 2294028342

«Cavo Marina» στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού

Γευστικές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βουτιές και θαλασσινά - εικόνα 4

Αυτό κι αν είναι άγνωστο στέκι. Ο Γιώργος Σηφακάκης είναι μερακλής και άνοιξε πριν λίγα χρόνια το «Cavo Marina» στην Αγ. Μαρίνα Γραμματικού. Από κει δηλαδή που φεύγουν τα φέρι μπόουτ για τα Στύρα της Εύβοιας κι εσύ κάτω από τις μουριές χαζεύεις το μικρό λιμανάκι. Έχει τα κλασικά ψαράκια άψογα τηγανισμένα, και μπακαλιάρο σκορδαλιά πολύ σωστό, αλλά έχει και πιάτα ασυνήθιστα, όπως το εντυπωσιακό, μαύρο ριζότο με σουπιά και το μελάνι της, τηγανιά χταποδιού, ριζότο θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα, σφυριδόσουπα βελουτέ και άλλα. Αλλά και καβουροσαλάτα, πικάντικη τυροκαυτερή, τραγανές τυροκροκέτες, λιμπιστερή ψητή σαρδέλα, ριζότο θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα, χταπόδι με καραμελωμένο κρεμμύδι και κόκκινη φακή –πειραγμένα πιάτα δηλαδή– και ό,τι βάλει ο νους σου ο θαλασσοδαρμένος. Θράψαλο ζωντανό, ψαράκι ψιλό, μύδια αχνιστά ή σαγανάκι κι όλα αυτά σε πιάτα γόνδολες, πιατέλες που θυμίζουν τάνκερ από πορσελάνη και που το περιεχόμενό τους χορταίνει οικογένεια ολόκληρη. Τιμές προσιτές, μεγάλες μερίδες και η θάλασσα μπροστά σου να τη χαϊδέψεις, να την πιάσεις από το χέρι και να φύγεις.

i Αγία Μαρίνα, Γραμματικό | 2294069696

«Ανεμοκοίτη του Ταρσανάς» στο Λαύριο

Όστρακα, θαλασσινά, μακαρονάδες που προσγειώνονται στο τραπέζι με το τηγάνι τους καθώς και ψάρι –ανάλογα με το τι έχουν βρει την ημέρα που θα πας– σε μια ιδιόμορφη, sui generis, επιμελώς... ατημέλητη ψαροταβέρνα του Λαυρίου, που συχνά πυκνά «δένει» ούζα και τσίπουρα με... ροκ διαθέσεις.

i Αισωπαιδίων (κόλπος Θορικού), Λαύριο | 6980051007

Περισσότερες πληροφορίες

Ανεμοκοίτη του Ταρσανάς

Αισωπαιδίων (κόλπος Θορικού), Λαύριο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ψαρού

Πλατεία Κανάρη, λιμάνι Λαυρίου
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.