«Ouzeri by Papaioannou»: Στη Βαλαωρίτου για ούζο και μεζέ

Ρεμβασμός σ’ ένα κομψό μαγαζί γωνία που άνοιξε μόλις ο Γιώργος Παπαϊωάννου στον αγαπημένο πεζόδρομο του downtown.

«Ouzeri by Papaioannou»: Στη Βαλαωρίτου για ούζο και μεζέ

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» ως γνωστόν, και αυτήν την περίοδο μπορεί ο κορονοϊός να βάζει τρικλοποδιές στην ανάπτυξη της ζωής στην πόλη, αλλά από την άλλη η Αθήνα έχει αποκτήσει μια άλλη γοητεία. Είναι ήσυχη και χαλαρή, οπότε καθισμένος στις καρέκλες καφενείου του ολοκαίνουργιου «Ouzeri by Papaioannou» στη Βαλαωρίτου, στις 7 το απόγευμα μετά το γραφείο, έχω την εντύπωση ότι πίνω το ούζο μου σε κάποιο νησί. Ο γιγάντιος φίκος έχει φτάσει πλέον στον έκτο όροφο, ο κόσμος είναι μοιρασμένος στα μαγαζιά του δημοφιλούς πεζόδρομου, η μουσική με παλιά και νεότερα λαϊκά στην ιδανική ένταση ακούγεται σαν να παίζει ραδιόφωνο σε διπλανό δωμάτιο: σκηνικό για ρεμβασμό και κουβεντολόι με φίλους.

Το μαγαζί έχει μια στιλάτη αρχοντιά, με αύρα «Απότσου» χάρη στις παλιές διαφημίσεις κόντρα στο εκτυφλωτικό μπλε του κοβαλτίου στους τοίχους. Η interior designer Αφροδίτη Μπονάτσου έχει δώσει κομψό ελληνικό αέρα, με ολίγη από Μπελ Επόκ στο πολύ ωραίο μπαρ.

«Ouzeri by Papaioannou»: Στη Βαλαωρίτου για ούζο και μεζέ - εικόνα 1

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου έχει επιμεληθεί έναν κατάλογο με 30 ως επί το πλείστον κλασικούς μεζέδες που ξυπνάνε μνήμες με τις εκφραστικές τους γεύσεις. Αρχίζοντας από τις ωραίες αλοιφές, η φάβα έχει δωρική λιτότητα και αιχμές κάππαρης, η ταραμοσαλάτα πολλή θάλασσα, το τζατζίκι τσιμπάει και δροσίζει αρωματικά, η τυροκαυτερή καίει όπως πρέπει –αρκετά δηλαδή, ειδικά στην επίγευση–, η μελιτζανοσαλάτα έχει ωραία γεύση με τουρσάτες τσιμπιές πιπεριάς. Στη συνέχεια των «πιρουνάτων» μεζέδων τα κοκκινιστά σαλιγκάρια είναι καλή περίπτωση (αν σας αρέσουν τα πικάντικά σηκώνουν έξτρα πιπέρι) και οι τηγανητές πατάτες ξυπνούν μέσα μου το παιδί έτσι φρεσκοκομμένες και όμορφα τραγανές που έρχονται στο κατσαρολάκι τους.

Από εκεί και πέρα, οι μεζέδες ακολουθούν τα μονοπάτια της στεριάς και της θάλασσας. Το ψητό χταπόδι μπορεί να μην είναι al dente, αλλά η νοστιμιά και η ένταση κάθε άλλο παρά του λείπει· οι πρωτότυποι γαυροκεφτέδες είναι τσαχπινιά σέρτικη και λίγο λεμόνι τους ηλεκτρίζει· ο παστός μπακαλιάρος είναι τηγανισμένος πολύ ανάλαφρα, η ζουμερή του σάρκα ζητάει μια σκορδαλιά πιο πικάντικη. Στο απέναντι γήπεδο, τώρα, οι κλασικοί δυοσμάτοι κεφτέδες έχουν γοητεία που περισσεύει και δεν μπορώ ν’ αντισταθώ σ’ ένα λεμονάτο χοιρινό με μάραθο που μου θυμίζει τη μάνα μου. Ωραίοι λουκουμάδες και ελαφρύ εκμέκ είναι ό,τι πρέπει για φινάλε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/09/2025

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".

Groovy Mango, το ταϊλανδέζικο του Νέου Κόσμου έχει την προσοχή μας

Φρέσκο και εξωτικά ενδιαφέρον, φέρνει εδώ και λίγους μήνες thai αέρα στη δραστήρια το τελευταίο διάστημα γειτονιά.

Το 'Cash' στην εποχή του Θάνου Στασινού

Aνανεωμένη αυλή και νέο γευστικό αφήγημα για το δημοφιλές bar restaurant των ΒΠ.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν τον Οκτώβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Στο high end bistro που δε 'συμπαθεί' τους ντόπιους, τρως μενού με €49

Το αιωρούμενο -όπως αυτοαποκαλείται- μπιστρό "Monsieur Claude" σε (προ)καλεί να πετάξεις πάνω από υψηλές επιδόσεις γαστριμαργικής ευφυΐας, με πιλότο έναν τολμηρό μισελενάτο σεφ.

Piraeus Taste Festival: Ο Πειραιάς γιορτάζει τη γαστρονομία

Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά καταφθάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.