«Ouzeri by Papaioannou»: Στη Βαλαωρίτου για ούζο και μεζέ

Ρεμβασμός σ’ ένα κομψό μαγαζί γωνία που άνοιξε μόλις ο Γιώργος Παπαϊωάννου στον αγαπημένο πεζόδρομο του downtown.

«Ouzeri by Papaioannou»: Στη Βαλαωρίτου για ούζο και μεζέ

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» ως γνωστόν, και αυτήν την περίοδο μπορεί ο κορονοϊός να βάζει τρικλοποδιές στην ανάπτυξη της ζωής στην πόλη, αλλά από την άλλη η Αθήνα έχει αποκτήσει μια άλλη γοητεία. Είναι ήσυχη και χαλαρή, οπότε καθισμένος στις καρέκλες καφενείου του ολοκαίνουργιου «Ouzeri by Papaioannou» στη Βαλαωρίτου, στις 7 το απόγευμα μετά το γραφείο, έχω την εντύπωση ότι πίνω το ούζο μου σε κάποιο νησί. Ο γιγάντιος φίκος έχει φτάσει πλέον στον έκτο όροφο, ο κόσμος είναι μοιρασμένος στα μαγαζιά του δημοφιλούς πεζόδρομου, η μουσική με παλιά και νεότερα λαϊκά στην ιδανική ένταση ακούγεται σαν να παίζει ραδιόφωνο σε διπλανό δωμάτιο: σκηνικό για ρεμβασμό και κουβεντολόι με φίλους.

Το μαγαζί έχει μια στιλάτη αρχοντιά, με αύρα «Απότσου» χάρη στις παλιές διαφημίσεις κόντρα στο εκτυφλωτικό μπλε του κοβαλτίου στους τοίχους. Η interior designer Αφροδίτη Μπονάτσου έχει δώσει κομψό ελληνικό αέρα, με ολίγη από Μπελ Επόκ στο πολύ ωραίο μπαρ.

«Ouzeri by Papaioannou»: Στη Βαλαωρίτου για ούζο και μεζέ - εικόνα 1

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου έχει επιμεληθεί έναν κατάλογο με 30 ως επί το πλείστον κλασικούς μεζέδες που ξυπνάνε μνήμες με τις εκφραστικές τους γεύσεις. Αρχίζοντας από τις ωραίες αλοιφές, η φάβα έχει δωρική λιτότητα και αιχμές κάππαρης, η ταραμοσαλάτα πολλή θάλασσα, το τζατζίκι τσιμπάει και δροσίζει αρωματικά, η τυροκαυτερή καίει όπως πρέπει –αρκετά δηλαδή, ειδικά στην επίγευση–, η μελιτζανοσαλάτα έχει ωραία γεύση με τουρσάτες τσιμπιές πιπεριάς. Στη συνέχεια των «πιρουνάτων» μεζέδων τα κοκκινιστά σαλιγκάρια είναι καλή περίπτωση (αν σας αρέσουν τα πικάντικά σηκώνουν έξτρα πιπέρι) και οι τηγανητές πατάτες ξυπνούν μέσα μου το παιδί έτσι φρεσκοκομμένες και όμορφα τραγανές που έρχονται στο κατσαρολάκι τους.

Από εκεί και πέρα, οι μεζέδες ακολουθούν τα μονοπάτια της στεριάς και της θάλασσας. Το ψητό χταπόδι μπορεί να μην είναι al dente, αλλά η νοστιμιά και η ένταση κάθε άλλο παρά του λείπει· οι πρωτότυποι γαυροκεφτέδες είναι τσαχπινιά σέρτικη και λίγο λεμόνι τους ηλεκτρίζει· ο παστός μπακαλιάρος είναι τηγανισμένος πολύ ανάλαφρα, η ζουμερή του σάρκα ζητάει μια σκορδαλιά πιο πικάντικη. Στο απέναντι γήπεδο, τώρα, οι κλασικοί δυοσμάτοι κεφτέδες έχουν γοητεία που περισσεύει και δεν μπορώ ν’ αντισταθώ σ’ ένα λεμονάτο χοιρινό με μάραθο που μου θυμίζει τη μάνα μου. Ωραίοι λουκουμάδες και ελαφρύ εκμέκ είναι ό,τι πρέπει για φινάλε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.