Το ελληνικό κρασί χρειάζεται στήριξη

Είναι αντιαναπτυξιακό να παραμένει ο ΦΠΑ στο 24% για το κρασί στα εστιατόρια: Η ελληνική οινοποιία πνίγεται, ο καταναλωτής στενάζει, το λαθρεμπόριο αναπτύσσεται, η οικονομία δεν ξεκολλάει. Λαζάρου, Σκούρας, Φλούδας εξηγούν το γιατί...

Το ελληνικό κρασί χρειάζεται στήριξη

Ο τρόπος με τον οποίο πέρασε στους τίτλους των δελτίων πριν από λίγες ημέρες η είδηση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από 24 σε 13%, ήταν εντελώς παραπλανητικός. «Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι ο φόρος μειώθηκε στα μη αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά, τον καφέ και το τσάι, με το κρασί παραμένει στην υψηλότερη βαθμίδα κι ας είναι το ποτό που κυριαρχεί στην παραγγελία», μου υπογραμμίζει ο Λευτέρης Λαζάρου. «Είναι σίγουρο ότι η μείωση του φόρου και επομένως της τιμής του κρασιού θα έφερνε αύξηση της κατανάλωσης: με παραγγελία δύο φιαλών οι καταναλωτές θα κέρδιζαν μισή φιάλη ακόμη. Όμως η μείωση του ΦΠΑ είναι πολύ σημαντική και για τον ίδιο τον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας, ο οποίος έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις και έχει εξελιχθεί πολύ ποιοτικά, αλλά αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λειτουργίας και διαχείρισης με αδιάθετα πολλά κρασιά των τελευταίων ετών. Εδώ η αύξηση της κατανάλωσης θα βοηθούσε καθοριστικά».

Το ίδιο πιστεύει και ο Γιώργος Φλούδας, εκ των ιδιοκτητών της Trinity Wines: «Aν δεν απορροφηθούν τα κρασιά με κίνητρο τη μείωση της τιμής τους, οι Έλληνες οινοποιοί δεν θα έχουν άδειους χώρους, δεξαμενές και βαρέλια, για να οινοποιήσουν».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, επιμένει σε μια τολμηρή πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στο κρασί στο 6%. Ο πρόεδρός του και οινολόγος Γιώργος Σκούρας μας εξηγεί το γιατί: «Πρόκειται για μια πρόταση ιδιαιτέρως αναπτυξιακή, διότι μόνο μια γενναία μείωση του φόρου και, επομένως, της τιμής του κρασιού θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης. Συνακόλουθα, η πτώση των εσόδων του κράτους θα καλυφθεί, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική οινοποιία θα μπορέσει να λειτουργήσει με τις μηχανές της στο φουλ. Η πτώση της τιμής, τέλος, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του εκτεταμένου προβλήματος της λαθρεμπορίας κρασιού απ’ την οποία το κράτος χάνει πολλά έσοδα».

Το ελληνικό κρασί χρειάζεται στήριξη - εικόνα 1
Ο πρόεδρος του Σύνδεσμου Ελληνικού Οίνου και οινολόγος Γιώργος Σκούρας

Το θέμα όμως έχει και άλλες σημαντικές προεκτάσεις για την Ελλάδα και την οικονομία της, τις οποίες θίγει πολύ εύστοχα ο πρόεδρος του ΣΕΟ. «Οι τρεις πιο μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης –Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία– έχουν τον ΦΠΑ του κρασιού στην εστίαση στο 10%. Το θεωρούν εθνικό τους προϊόν και τρόφιμο και το στηρίζουν, εντάσσοντάς ως αναπόσπαστο στοιχείο της εμπειρίας των επισκεπτών στις πολύ αναπτυγμένες τουριστικές δομές τους και φυσικά στην πληθώρα των εστιατορίων τους. Εμείς ως χώρα με τόσο σημαντική τουριστική βιομηχανία πώς θα μπορέσουμε να τις ανταγωνιστούμε με τόσο υψηλό ΦΠΑ;»

Από όσα προηγήθηκαν είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί τολμηρά και να δώσει αναπτυξιακή πνοή, μειώνοντας δραστικά τον ΦΠΑ του κρασιού στην εστίαση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.