Της Κρήτης το «Καπλάνι» έχει νοστιμιά

Άλλη μία νόστιμη, φωτεινή πρεσβεία της κρητικής κουζίνας στην Αθήνα. Παραδοσιακές σπεσιαλιτέ, και όχι μόνο, απέναντι από το «Caravel»

Της Κρήτης το «Καπλάνι» έχει νοστιμιά

Είναι πάνω από μία δεκαπενταετία που η ελληνική κουζίνα ανθεί στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή και η κρητική κουζίνα αποτελεί ουσιαστικά το πιο δυνατό... λόμπι στη συνομοταξία των παραδοσιακών εστιατορίων. Λογικό, αν σκεφτεί κάποιος ότι οι Κρητικοί είναι πολύ υπερήφανοι για τον τόπο τους εν γένει και όσον αφορά την κουζίνα τους ειδικότερα έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ξεχωριστοί, διότι οι σπεσιαλιτέ της δεν είναι απλώς παραλλαγές στα γνωστά ελληνικά πιάτα και υλικά, αλλά αληθινοί ιδιωματισμοί. Τα κρητικά εστιατόρια, λοιπόν, θα αυξάνονται καθώς τα καλούδια τους είναι αγαπητά και διαδίδονται ευρέως, και το «Καπλάνι», το αγρίμι στην ιδιόλεκτο του νησιού, είναι ένα από τα τελευταία που άνοιξαν.

Της Κρήτης το «Καπλάνι» έχει νοστιμιά - εικόνα 1

Τα χορτοκαλίτσουνα και τα μυζηθροκαλίτσουνα περιγράφονται στον κατάλογο ως «απλά νόστιμα», είναι όμως κάτι παραπάνω καθώς έρχονται μαεστρικά τηγανισμένα, και η στεγνή, τραγανή ζύμη κρύβει μια πολύ αρωματική γέμιση βοτάνων και χόρτων, ενώ η φρεσκάδα του τυριού στα δεύτερα είναι απολαυστική. Τα «γουμίδια» είναι ένα πασχαλιάτικο μαγείρεμα που δίνει στα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα χόρτα και τα βότανα που μπαίνουν στο τσουκάλι την ξεχωριστή γεύση της αρνίσιας συκωταριάς που συγκατοικεί μαζί τους.

Χοχλιούς δεν είχαν τη βραδιά που πήγα διότι δεν υπήρχαν από Κρήτη, και αυτό ήταν κάτι που εκτίμησα διότι τα ντόπια υλικά είναι πολλές φορές καθοριστικά για την ουσία ενός πιάτου. Υπήρχαν όμως τα μυρωδάτα ντολμαδάκια της κυρα-Στέλλας, ορφανά και ξινούτσικα, και μια σειρά από άλλες ωραίες σπεσιαλιτέ, όπως το λεμονοριγανάτο ζουμερό κουνέλι, αρτυμένο με περγαμόντο και σερβιρισμένο με ωραίες φρέσκες τηγανητές πατάτες, και φυσικά το πλούσιο γαμοπίλαφο, με το νοστιμότατο ρύζι μαγειρεμένο σε ζωμό από ζυγούρι και το βραστό κρέας δίπλα του με λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Της Κρήτης το «Καπλάνι» έχει νοστιμιά - εικόνα 2

Σερβίρουν και μερικά μη κρητικά πιάτα, εκ των οποίων δοκίμασα την Αθηναϊκή: κι ενώ η σπιτική μαγιονέζα έλεγε, η τσιπούρα που είχαν χρησιμοποιήσει είναι πολύ αδύναμη γι’ αυτήν τη συνταγή. Η σφακιανόπιτα περιχυμένη με μέλι μάς θύμισε ξανά τη μαστοριά του τηγανιού και το κοντράστ αλμυρού-γλυκού συμπληρώθηκε όχι με κανέλα σε σκόνη αλλά σε παγωτό!

Περισσότερες πληροφορίες

Καπλάνι (Το)

Ευφρονίου 47, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/09/2025

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".

Groovy Mango, το ταϊλανδέζικο του Νέου Κόσμου έχει την προσοχή μας

Φρέσκο και εξωτικά ενδιαφέρον, φέρνει εδώ και λίγους μήνες thai αέρα στη δραστήρια το τελευταίο διάστημα γειτονιά.

Το 'Cash' στην εποχή του Θάνου Στασινού

Aνανεωμένη αυλή και νέο γευστικό αφήγημα για το δημοφιλές bar restaurant των ΒΠ.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν τον Οκτώβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Στο high end bistro που δε 'συμπαθεί' τους ντόπιους, τρως μενού με €49

Το αιωρούμενο -όπως αυτοαποκαλείται- μπιστρό "Monsieur Claude" σε (προ)καλεί να πετάξεις πάνω από υψηλές επιδόσεις γαστριμαργικής ευφυΐας, με πιλότο έναν τολμηρό μισελενάτο σεφ.

Piraeus Taste Festival: Ο Πειραιάς γιορτάζει τη γαστρονομία

Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά καταφθάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.