Της Κρήτης το «Καπλάνι» έχει νοστιμιά

Άλλη μία νόστιμη, φωτεινή πρεσβεία της κρητικής κουζίνας στην Αθήνα. Παραδοσιακές σπεσιαλιτέ, και όχι μόνο, απέναντι από το «Caravel»

Της Κρήτης το «Καπλάνι» έχει νοστιμιά

Είναι πάνω από μία δεκαπενταετία που η ελληνική κουζίνα ανθεί στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή και η κρητική κουζίνα αποτελεί ουσιαστικά το πιο δυνατό... λόμπι στη συνομοταξία των παραδοσιακών εστιατορίων. Λογικό, αν σκεφτεί κάποιος ότι οι Κρητικοί είναι πολύ υπερήφανοι για τον τόπο τους εν γένει και όσον αφορά την κουζίνα τους ειδικότερα έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ξεχωριστοί, διότι οι σπεσιαλιτέ της δεν είναι απλώς παραλλαγές στα γνωστά ελληνικά πιάτα και υλικά, αλλά αληθινοί ιδιωματισμοί. Τα κρητικά εστιατόρια, λοιπόν, θα αυξάνονται καθώς τα καλούδια τους είναι αγαπητά και διαδίδονται ευρέως, και το «Καπλάνι», το αγρίμι στην ιδιόλεκτο του νησιού, είναι ένα από τα τελευταία που άνοιξαν.

Της Κρήτης το «Καπλάνι» έχει νοστιμιά - εικόνα 1

Τα χορτοκαλίτσουνα και τα μυζηθροκαλίτσουνα περιγράφονται στον κατάλογο ως «απλά νόστιμα», είναι όμως κάτι παραπάνω καθώς έρχονται μαεστρικά τηγανισμένα, και η στεγνή, τραγανή ζύμη κρύβει μια πολύ αρωματική γέμιση βοτάνων και χόρτων, ενώ η φρεσκάδα του τυριού στα δεύτερα είναι απολαυστική. Τα «γουμίδια» είναι ένα πασχαλιάτικο μαγείρεμα που δίνει στα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα χόρτα και τα βότανα που μπαίνουν στο τσουκάλι την ξεχωριστή γεύση της αρνίσιας συκωταριάς που συγκατοικεί μαζί τους.

Χοχλιούς δεν είχαν τη βραδιά που πήγα διότι δεν υπήρχαν από Κρήτη, και αυτό ήταν κάτι που εκτίμησα διότι τα ντόπια υλικά είναι πολλές φορές καθοριστικά για την ουσία ενός πιάτου. Υπήρχαν όμως τα μυρωδάτα ντολμαδάκια της κυρα-Στέλλας, ορφανά και ξινούτσικα, και μια σειρά από άλλες ωραίες σπεσιαλιτέ, όπως το λεμονοριγανάτο ζουμερό κουνέλι, αρτυμένο με περγαμόντο και σερβιρισμένο με ωραίες φρέσκες τηγανητές πατάτες, και φυσικά το πλούσιο γαμοπίλαφο, με το νοστιμότατο ρύζι μαγειρεμένο σε ζωμό από ζυγούρι και το βραστό κρέας δίπλα του με λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Της Κρήτης το «Καπλάνι» έχει νοστιμιά - εικόνα 2

Σερβίρουν και μερικά μη κρητικά πιάτα, εκ των οποίων δοκίμασα την Αθηναϊκή: κι ενώ η σπιτική μαγιονέζα έλεγε, η τσιπούρα που είχαν χρησιμοποιήσει είναι πολύ αδύναμη γι’ αυτήν τη συνταγή. Η σφακιανόπιτα περιχυμένη με μέλι μάς θύμισε ξανά τη μαστοριά του τηγανιού και το κοντράστ αλμυρού-γλυκού συμπληρώθηκε όχι με κανέλα σε σκόνη αλλά σε παγωτό!

Περισσότερες πληροφορίες

Καπλάνι (Το)

Ευφρονίου 47, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.