Το τσίπουρο της Τσικνοπέμπτης και της Καθαρής Δευτέρας

Βρέχουμε τις δύο μεγάλες γιορτινές μέρες που έρχονται με εξαιρετικές μονοποικιλιακές προτάσεις τσίπουρο από το «Δεκαράκι».

Το τσίπουρο της Τσικνοπέμπτης και της Καθαρής Δευτέρας

Έχουμε μπροστά μας δύο εμβληματικές γιορτινές μέρες που παίζουν σε εντελώς διαφορετικά γευστικά ταμπλώ η κάθε μία, όντας μέρες χαράς και αφορμή για οικογενειακές και γενικότερα παρείστικες συνευρέσεις. Πρώτα η παγανιστική Τσικνοπέμπτη και σε λίγες μέρες η νηστευτική και φυσιολατρική Καθαρή Δευτέρα. Το τσίπουρο από την άλλη έχει ανερχόμενη δημοφιλία στις καρδιές και τους ουρανίσκους των Ελλήνων, αποτελώντας πλέον πεδίο δυναμικών εξελίξεων στην ελληνική ποτοποιία. Σ' όλη την υφήλιο πλέον κρασιά και ποτά στρέφονται στην ιδιαιτερότητα που τους δίνουν οι πρώτες ύλες από τις οποίες παρασκευάζονται οικοδομώντας σαφή ταυτότητα και χαρακτήρα που είναι τα ατού τους για να τα προσέξουμε εμείς οι καταναλωτές.

Παρακολουθώντας, λοιπόν, τις διεθνείς τάσεις, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών, το γνωστό τσίπουρο «Δεκαράκι» της οικογένειας Βασδαβάνου λανσάρισε πριν σχεδόν δύο χρόνια δύο ακόμη μονοποικιλιακά αποστάγματα, τη Μαλαγουζιά και το Ροδίτη, δίπλα στο κλασσικό Μοσχάτο Τυρνάβου. Όλα αποστάζονται στον Τύρναβο μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες και στην ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος τους παίζει μεγάλο ρόλο η πολλαπλή επαναπόσταξη και η προσεκτική επιλογή της καρδιάς του.

Τσικνοπέμπτη με Μοσχάτο Τυρνάβου

Το τσίπουρο της Τσικνοπέμπτης και της Καθαρής Δευτέρας - εικόνα 1

Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τυρνάβου, βρίσκει στο «Δεκαράκι» μια από τις καλύτερες εκφράσεις τους μοσχοβολώντας συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά. Είναι όμως ταυτόχρονα ένα τσίπουρο γεμάτο και αυτή η ιδιότητα το κάνει να ταιριάζει πολύ με τα ψητά κρεατικά (χοιρινά, αρνιά και μοσχάρια), τα ποικίλα λουκάνικα, τις κρεατόπιτες, τους σιδηροδρόμους… Δεν λέει μάλιστα όχι -ίσα-ίσα- σε άλλους μεζέδες που παίζουν στα εξειδικευμένα μαγαζιά του είδους, σαν τα τηγανητά αυγά με τις πατάτες και ας έχουν και τρούφα πάνω τους.

Καθαρά Δευτέρα με Μαλαγουζιά

Το τσίπουρο της Τσικνοπέμπτης και της Καθαρής Δευτέρας - εικόνα 2

Η Μαλαγουζιά έχει ραμμένη στην ούγια την κομψότητα της ποικιλίας. Αυτό το τσίπουρο μοσχοβολάει ευωδιές λουλουδιών - γαρδένια και αγιόκλημα- και στο στόμα γράφει με μια πιπεράτη γεύση εσπεριδοειδών. Της πάνε λοιπόν πολύ τα ψάρια και τα θαλασσινά, ειδικά αν έρχονται αγγιγμένα από λεμόνι, λουίζα ή λεμονόχορτο. Άρα γαύροι και σαρδέλες μαρινάτες, καλαμαράκια τηγανητά ή ψητά, σκουμπρί ψητό με λεμονάτους γίγαντες, ξυνούτσικη ταραμοσαλάτα, χταπόδια, γαρίδες, αστακοί και καραβίδες είναι το δικό της νόστιμο γήπεδο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.