
Έχουμε μπροστά μας δύο εμβληματικές γιορτινές μέρες που παίζουν σε εντελώς διαφορετικά γευστικά ταμπλώ η κάθε μία, όντας μέρες χαράς και αφορμή για οικογενειακές και γενικότερα παρείστικες συνευρέσεις. Πρώτα η παγανιστική Τσικνοπέμπτη και σε λίγες μέρες η νηστευτική και φυσιολατρική Καθαρή Δευτέρα. Το τσίπουρο από την άλλη έχει ανερχόμενη δημοφιλία στις καρδιές και τους ουρανίσκους των Ελλήνων, αποτελώντας πλέον πεδίο δυναμικών εξελίξεων στην ελληνική ποτοποιία. Σ' όλη την υφήλιο πλέον κρασιά και ποτά στρέφονται στην ιδιαιτερότητα που τους δίνουν οι πρώτες ύλες από τις οποίες παρασκευάζονται οικοδομώντας σαφή ταυτότητα και χαρακτήρα που είναι τα ατού τους για να τα προσέξουμε εμείς οι καταναλωτές.
Παρακολουθώντας, λοιπόν, τις διεθνείς τάσεις, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών, το γνωστό τσίπουρο «Δεκαράκι» της οικογένειας Βασδαβάνου λανσάρισε πριν σχεδόν δύο χρόνια δύο ακόμη μονοποικιλιακά αποστάγματα, τη Μαλαγουζιά και το Ροδίτη, δίπλα στο κλασσικό Μοσχάτο Τυρνάβου. Όλα αποστάζονται στον Τύρναβο μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες και στην ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος τους παίζει μεγάλο ρόλο η πολλαπλή επαναπόσταξη και η προσεκτική επιλογή της καρδιάς του.
Τσικνοπέμπτη με Μοσχάτο Τυρνάβου

Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τυρνάβου, βρίσκει στο «Δεκαράκι» μια από τις καλύτερες εκφράσεις τους μοσχοβολώντας συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά. Είναι όμως ταυτόχρονα ένα τσίπουρο γεμάτο και αυτή η ιδιότητα το κάνει να ταιριάζει πολύ με τα ψητά κρεατικά (χοιρινά, αρνιά και μοσχάρια), τα ποικίλα λουκάνικα, τις κρεατόπιτες, τους σιδηροδρόμους… Δεν λέει μάλιστα όχι -ίσα-ίσα- σε άλλους μεζέδες που παίζουν στα εξειδικευμένα μαγαζιά του είδους, σαν τα τηγανητά αυγά με τις πατάτες και ας έχουν και τρούφα πάνω τους.
Καθαρά Δευτέρα με Μαλαγουζιά

Η Μαλαγουζιά έχει ραμμένη στην ούγια την κομψότητα της ποικιλίας. Αυτό το τσίπουρο μοσχοβολάει ευωδιές λουλουδιών - γαρδένια και αγιόκλημα- και στο στόμα γράφει με μια πιπεράτη γεύση εσπεριδοειδών. Της πάνε λοιπόν πολύ τα ψάρια και τα θαλασσινά, ειδικά αν έρχονται αγγιγμένα από λεμόνι, λουίζα ή λεμονόχορτο. Άρα γαύροι και σαρδέλες μαρινάτες, καλαμαράκια τηγανητά ή ψητά, σκουμπρί ψητό με λεμονάτους γίγαντες, ξυνούτσικη ταραμοσαλάτα, χταπόδια, γαρίδες, αστακοί και καραβίδες είναι το δικό της νόστιμο γήπεδο.