Τσικνίζουμε με νέες σπέσιαλ κοπές

Αυτήν την ημέρα που η γιορτή της πρωτεΐνης μας προ(σ)καλεί, διαλέγουμε το αρχέτυπο της μπριζόλας και άλλες πέντε –νέες στα μέρη μας– κοπές βοδινού, και το γλεντάμε με εκλεκτική κρεατοφαγία.

Τσικνίζουμε με νέες σπέσιαλ κοπές

Αυτήν την ημέρα που η γιορτή της πρωτεΐνης μας προ(σ)καλεί, διαλέγουμε το αρχέτυπο της μπριζόλας και άλλες πέντε –νέες στα μέρη μας– κοπές βοδινού, και το γλεντάμε με εκλεκτική κρεατοφαγία.

Flat iron

Τσικνίζουμε με νέες σπέσιαλ κοπές - εικόνα 1

Ανήκει στη νέα γενιά κοπών του βοδινού, ως μια εξαιρετική εναλλακτική σε πανάκριβα –ειδικά αν προέρχονται από Wagyu– κομμάτια κρέατος. Έχει αγριάδα στην υφή, τρυφεράδα και τόσο γραμμένη νοστιμιά, που μπορείς να το φας και χωρίς να το αλατοπιπερώσεις. Προέρχεται από τον ώμο του βοδινού κι έχει καλό ενδομυϊκό λίπος.

Διάφραγμα ή hanger steak ή onglet

Τσικνίζουμε με νέες σπέσιαλ κοπές - εικόνα 2

Δεν έχει τυχαία την επωνυμία «το φιλέτο του χασάπη». Αυτό το πολύ ιδιαίτερο στη μορφολογία του κομμάτι έχει μεγάλο ατού την ευχάριστα ινώδη υφή του, που δίνει μια ανάγλυφη αίσθηση στην εξαιρετική του γεύση. Τελευταία έχει ανεβεί πολύ σε δημοφιλία και, για να το ευχαριστηθείς, πρέπει να ψηθεί rare – ή το πολύ medium rare.

Outside skirt

Τσικνίζουμε με νέες σπέσιαλ κοπές - εικόνα 3

Το λένε αλλιώς και λεπτό διάφραγμα και οι κάθετες ίνες κρέατος του χαρίζουν μεγαλύτερη τρυφεράδα. Έγινε διάσημο στα ’80s στην Αμερική από τις μεξικάνικες fajitas, στα μέρη μας όμως είναι σχετικά νέα άφιξη. Αν προέρχεται από Wagyu beef, προτιμήστε το ψημένο σενιάν. Του ταιριάζουν πολύ οι μαρινάδες.

Picanha

Τσικνίζουμε με νέες σπέσιαλ κοπές - εικόνα 4

Αυτή η βραζιλιάνικη κοπή έγινε σούπερ δημοφιλής από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Πρόκειται για το καπάκι του κιλότου, με μια χαρακτηριστική «κουβέρτα» λίπους να το σκεπάζει. Αυτή είναι που το προστατεύει από το στέγνωμα στο ψήσιμο και του δίνει έξτρα νοστιμιά. Το ψήσιμό του πρέπει να είναι medium rare, αλλιώς θα στεγνώσει.

Tri-tip

Τσικνίζουμε με νέες σπέσιαλ κοπές - εικόνα 5

Ιδού άλλο ένα προσιτό διαμαντάκι, ένα τριγωνικό κομμάτι που προέρχεται από την κάτω άκρη του κόντρα, ακριβώς πριν από το κιλότο. Έχει άφθονο ενδομυϊκό λίπος, που το ποτίζει νοστιμιά καθώς λιώνει μέσα του στο ψήσιμο, ενώ του προσφέρει τη γευστικότητα ενός rib eye αλλά με πολύ μικρότερο κόστος. Παραμένει τρυφερότατο, αρκεί να μην το ψήσετε πολύ.

Côte de bœuf

Τσικνίζουμε με νέες σπέσιαλ κοπές - εικόνα 6

Μιλάμε για το αρχέτυπο της μπριζόλας, που αν έχει και αρκετό ενδομυϊκό λίπος, είναι πραγματικά συγκινητικό! Καλό είναι, αν την παραγγείλετε ολόκληρη, να ζητήσετε να ψήσουν ξεχωριστά το rib eye, το κομμάτι δίπλα στο κόκαλο και τα καπάκια. Σημειωτέον, αν τα τελευταία είναι περικυκλωμένα με υπέροχο κίτρινο λίπος ποιότητας, θα αναστενάξουν τα βουνά...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
10/09/2025

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".

Groovy Mango, το ταϊλανδέζικο του Νέου Κόσμου έχει την προσοχή μας

Φρέσκο και εξωτικά ενδιαφέρον, φέρνει εδώ και λίγους μήνες thai αέρα στη δραστήρια το τελευταίο διάστημα γειτονιά.

Το 'Cash' στην εποχή του Θάνου Στασινού

Aνανεωμένη αυλή και νέο γευστικό αφήγημα για το δημοφιλές bar restaurant των ΒΠ.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν τον Οκτώβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.