Η «Brasserie Lorraine» είναι hot

Ταιριάζουν πολύ τα γαλλικά τραγούδια και η live jazz σε αυτήν τη σάλα με την μπουαζερί και τα αναμμένα κηροπήγια στα τραπέζια, στο καινούργιο εστιατόριο των Μελισσάρη - Μωράκη. Κλασική γαλλική κουζίνα με ωραία twists από τον Παναγιώτη Ζώκο.

Η «Brasserie Lorraine» είναι hot

Είναι το πιο hot εστιατόριο αυτήν τη στιγμή στο Κολωνάκι. Άνοιξε τις πόρτες του στις γιορτές και είναι πολύ όμορφο. Με το που πατάς το πόδι σου σε τυλίγει γαλλική αύρα. Σκούρα μπουαζερί γύρω γύρω και ψηλά μια μπορντούρα από πολύ ταιριαστή φλοράλ ταπετσαρία. Οι σερβιτόροι πατάνε πάνω στα πλακάκια με τους μαύρους αρμούς ντυμένοι με κλασικό άσπρο γιλέκο, γραβάτα ή παπιγιόν και μακριά μαύρη ποδιά.

Κι εκεί που θα το έλεγες «βαρύ» το μαγαζί –και είναι–, αυτά τα μεγάλα παράθυρα με θέα στο δρόμο κι ένας τοίχος με καθρέφτες το ελαφραίνουν προτού προλάβεις να συνειδητοποιήσεις γιατί. Τα τραπέζια έχουν πράσινο μάρμαρο και ξύλινη μπορντούρα· στους πράσινους βελούδινους καναπέδες και στις πολυθρόνες κάθονται και το παλιό αρχοντικό Κολωνάκι, και οι celebrities, κι εσείς, κι εμείς. Μου αρέσει το σκέρτσο της βελούδινης μπορντούρας πάνω από το παράθυρο της κουζίνας, τη συντονίζει με την ατμόσφαιρα του μαγαζιού.

Η «Brasserie Lorraine» είναι hot - εικόνα 1

Ο Παναγιώτης Ζώκος, τον οποίο έχουμε γνωρίσει ως στενό συνεργάτη του Μιχάλη Νουρλόγλου, κάνει πολύ ωραία δουλειά τώρα μόνος του, καθώς παρουσιάζει κλασικές σπεσιαλιτέ των μπρασερί, αλλά με ένα twist που ανεβάζει το επίπεδό τους. Να λ.χ. όπως ο φρέσκος μπακαλιάρος μενιέρ, που μπορεί να μην έχει την τραγανότητα μιας γλώσσας, αλλά σε κερδίζουν η ζουμερή σάρκα και η σάλτσα του με βούτυρο και κάππαρη. Ή ακόμη η βινεγκρέτ φουντουκιού στα δροσιστικά σπαράγγια, που σου τα κάνει αξέχαστα. Το ταρτάρ είναι πολύ ωραίο και τολμηρά καρυκευμένο με τσίλι. Το μεδούλι λαχταριστό, με ταιριαστή σάλτσα μαϊντανού (persillade) να ισορροπεί με την οξύτητά της τη μελωμένη λιπαρότητά του. Ο homemade καπνιστός σολομός είναι ωραία επιλογή, με βελούδινη σάρκα υπαινικτικά καπνισμένη. Η μπάρα (σε επιμέλεια του Σπύρου Κερκύρα), δε, βγάζει άψογο Dry Martini, που συνοδεύει όλα τα προηγούμενα πολύ σωστά.

Η «Brasserie Lorraine» είναι hot - εικόνα 2

Περνώντας στα κυρίως, τώρα, επισημαίνω την πάπια πορτοκάλι, αν σας αρέσει βέβαια αυτός ο κλασικός εξωτισμός, διότι η σάλτσα –σαν μαρμελάδα στην υφή, αλλά χωρίς λιγωτικές γλύκες– είναι πολύ αρωματική και το κρέας όπως πρέπει ψημένο. Το μπέργκερ, πάλι, αξίζει διότι, εκτός από το πολύ καλό ψωμάκι και το Black Angus κρέας του με καραμελωμένα κρεμμύδια και τυρί mimolette, το περιχύνεις και με πολύ umami, πυκνό ζωμό μοσχαριού.

Καθώς περνάει η ώρα, ο πιανίστας παίρνει τη θέση του και παίζει κλασικά τζαζ τραγούδια, κι ένα ωραίο κοκτέιλ όπως το Sazerak μαζί με τα επιδόρπια δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα για να απολαύσει κάποιος τη μουσική. Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο το Paris-Brest με σωστό σου και γευστική πραλίνα φουντουκιού από ό,τι το σοκολατένιο moelleux με αλμυρή καραμέλα και παγωτό βανίλια.

Περισσότερες πληροφορίες

Brasserie Lorraine

Σπευσίππου 1A, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.