Τo «Κεντρικόν» σε νέα φάση

Κρατάει το νήμα της ιστορίας, αλλά είναι ανακαινισμένο με μια ωραία αστική αύρα και μια ήσυχη μητροπολιτική πολυτέλεια

Τo «Κεντρικόν» σε νέα φάση

Την τελευταία μου φορά στο «Κεντρικόν», ένα μεσημέρι περίπου πριν από δυόμισι χρόνια, θυμάμαι να απολαμβάνω την κλασική αύρα της μεταπολεμικής Αθήνας του 1960 τόσο στο φαγητό όσο και στο ντεκόρ. Περνούσα κατά καιρούς κι έβλεπα αρκετούς παλιούς Αθηναίους να τρώνε μεσημεριανό κι επιχειρηματίες σε business lunch και, παρότι η νοσταλγία λειτουργούσε, ήταν σαφές πως η ανανέωση ήταν απαραίτητη...

Ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο εργασιών το «Κεντρικόν» άλλαξε ριζικά κι έχει πλέον ωραία αστική αύρα. Ειδικά στο κομμάτι δεξιά της εισόδου, η μακριά σειρά των καλοστρωμένων τραπεζιών, με τον ατελείωτο καναπέ και τις αναπαυτικές πολυθρόνες αποπνέει μια αεράτη, σύγχρονη αύρα που σε χαλαρώνει. Κάτω ξύλινο πάτωμα και στον τοίχο απέναντι από την είσοδο μπουαζερί, που πάνω τους κοντράρουν οι ασπρόμαυρες απεικονίσεις αρχαίων ναών από το παλιό μαγαζί και αποτελούν το σύνδεσμο με την ιστορία. Στην πλάτη της σάλας επίσης βρίσκεται μια ατελείωτη μπάρα από μάρμαρο Διονύσου, ενώ μια συστοιχία στιλάτων φωτιστικών που κρέμονται από πάνω της δημιουργεί ωραία έξαψη. Αριστερά από την είσοδο, τώρα, η άλλη σάλα είναι πιο μπιστρό, χωρίς τραπεζομάντιλα και με μπορντό καναπέ.

Τo «Κεντρικόν» σε νέα φάση - εικόνα 1

Το εστιατόριο περνάει αυτήν την περίοδο μεταβατική φάση, διαμορφώνοντας τον γευστικό του χαρακτήρα. Το μεσημέρι υπάρχουν αρκετά μαγειρευτά, από κλασικό φρικασέ μέχρι κοτόπουλο μιλανέζε (πρέπει να γίνει πιο πυκνή η γεύση του), τα οποία είναι διαθέσιμα και το βράδυ ωσότου εξαντληθούν. Πιο επιτυχημένη είναι η ιδιαίτερα νόστιμη Αθηναϊκή (με ροφό την ημέρα που πήγα), που τα λαχανικά της είναι όσο πρέπει βρασμένα και η μαγιονέζα πλούσια, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε το γλυκοφάγωτο συκώτι από μοσχαράκι γάλακτος. Το μοντέρνο κοσμοπολίτικο κομμάτι του μενού χρειάζεται λίγη δουλειά. Εύκολα το λαβράκι σεβίτσε αποκτά την ένταση που χρειάζεται με πιο ξινή μαρινάδα και λίγο τσίλι ίσως, ενώ ο τόνος τατάκι πρέπει αναβαθμιστεί ως προς την πρώτη ύλη. Η σπαλομπριζόλα, τέλος, παραείναι λεπτοκομμένη, γεγονός που δεν την κολακεύει.

Στα ενδιαφέροντα του καταλόγου, τέλος, τα επιδόρπια με μοελέ σοκολάτας με παγωτό καϊμάκι, αποδομημένο τσιζκέικ και τάρτα λεμόνι με μαρέγκες και μπισκότα σαμπλέ. Το «Κεντρικόν» είναι ανοιχτό από το πρωί με breakfast και brunch.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/09/2025

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".