«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μπήκε από την πρώτη ημέρα στο εστιατόριο/εργαστήριο που άνοιξαν ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς και ο Κώστας Πισιώτης και μας μεταφέρει με ένα αυθόρμητο, ιδιοσυγκρασιακό κείμενο τις εντυπώσεις του.

«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Πρώτο βήμα μέσα, πρώτη μέρα, πρώτη ματιά: μια ντιζαϊνάτη mensa (εστιατόριο ιταλικού πανεπιστημίου ή σχολείου), διάχυτο γκρι και δόσεις μαύρου, μπλε του κοβαλτίου, τραπέζια, καρέκλες, stand, στουλ, αύρα Bauhaus, έξω και μέσα. Θέρμη inox κουζίνας, cool bar και μπάρα που ξεκινώντας απ’ τις φωτιές καταλήγει στα σέικερ. Πιάτο-ντιζαϊνιά από αλουμίνιο, pantone like πολύχρωμοι κατάλογοι δίκην σουπλά, η χαρά του γραφίστα.

Νωρίς, στις 7 μ.μ., τα vibes υποβλητικά, ο κόσμος λίγος. Υπόγειο lab, chef’s fun park, ζυμώσεις, ζυμώματα, τυρί μόλις πηγμένο που στραγγίζει, πειράματα homemade αλλαντικών, research & development πίσω από τη φωτεινή blue cobalt screen. Ψωμί αφράτο, ταϊσμένο προζύμι τριών χρόνων, νοστιμιά γήινη με μια σταλιά λάδι (δεν θα ’λεγα όχι αν ήταν λίγο ξινότερο). Fine fast ή fine mom’s κουνουπίδι τηγανητό σε κουρκούτι, τελειοποιημένη veggie κροκέτα με mayo αγριοράπανου. Παραπούλια με γλύκα λωτού και umami επίμονο από miso butter, προσγειωμένος εξωτισμός τύπου «Nolan» – λίγος λωτός ακόμη θα το απογειώσει!

«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις - εικόνα 1

Τι είναι το Bauhaus στη γεύση; Απάντηση: αυτός ο απίστευτα νόστιμος κεφτές σχάρας με σάλτσα αρσενικού, κρεατένιος, χωρίς μπαχάρια (πιπέρι μόνο ακούγεται), απέριττος αλλά όχι απλοϊκός· κολλάς στη χάρη του. Κι άλλη απάντηση: τα χοιρινά παϊδάκια με γευστική λιτότητα και νοστιμάδα καπνού, χωρίς σάλτσες και μπαχαρικά για να εκφράζεται το κρέας ελεύθερα. Η ευκολόπιοτη και σοβαρή Pale Ale, γλυκοφρουτώδης και μια σταλιά πικρή, είναι η σπέσιαλ μπίρα της Kirki microbrewery ειδικά για το «Proveleggioς». Bartenders, εστιάτορες, food bloggers, δημοσιογράφοι, μοδάτοι, φάτσες προχώ, λαός και intellectuals· ενέργεια στο φουλ. Post-punk γκάζια από τους Franz Ferdinand. Ο φωτισμός γλυκός και σωστός, τα φωτιστικά πολύ σύγχρονα, οι food photos ινσταγκραμικά ωραίες.

Πίτσα χμμμ…, μέτρια ζύμη λαστιχωτή, ζηλευτή ντοματένια φρεσκάδα με σκόρδο, κρεμμύδι και θυμάρι στη marinara και φρέσκο homemade τυρί. Σχαριστό στα κάρβουνα λάχανο κλέβει την παράσταση από το πειραματικό λουκάνικο με συκώτι που διψάει για έξτρα καρύκευμα. Θέλω το πείραμα και τα ερωτήματα της γεύσης πιο εμφανή στο μενού και στο story telling των σερβιτόρων. Στιφάδο ή κρεμμυδόσουπα με πρόβειο γιαούρτι; Συμπαθές αλλά αμήχανο. Κροκέτα πατάτας Korokke χωρίς νεύρο, φλούφλικη, αλλά το κέτσαπ μήλου δίπλα της φυσάει.

«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις - εικόνα 2

9.10 μ.μ, cool και hot. Ο «Proveleggioς» είναι «club» κι εστιατόριο, η θετική ενέργεια και ο ρυθμός ξεχειλίζουν, η Patti Smith ηλεκτρίζει. Ο Κοντιζάς μάτι άγρυπνο διορθώνει και συμβουλεύει, ο Πισιώτης υποδέχεται, τα παιδιά που σερβίρουν ευγενέστατα απορροφούν τις εντάσεις. Η tarte tatin (καμένη η βάση, αλλά πρώτη μέρα δείχνουμε κατανόηση) έχει ωραία «καραμελωμένα» ξινόμηλα και αταίριαστη ξινή κρέμα. Έξω, το Bauhaus του αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιου κεντήθηκε με γραμμικό tattoo χρώμα από τον Παύλο –Τwo Hands– Τσάκωνα, τα παιδιά της γειτονιάς βάζουν τις μουσικές τους, οι καπνιστές βγαίνουν να καπνίσουν, το διπλανό «Funky Gourmet» κλειστό. Μ’ αρέσει αυτό το πείραμα, σ’ αυτήν τη γειτονιά…

Περισσότερες πληροφορίες

Proveleggioς

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.