Οι πρώτες εικόνες από τον «PROVELEGGIOΣ» του Σωτήρη Κοντιζά

Πόσες διαφορετικές τεχνικές χωράνε σε έναν κεφτέ; Τα ερωτήματα μιας κουζίνας δεν τελειώνουν ποτέ, και η ομάδα του «Nolan» μοιράζεται τους πειραματισμούς της σε μια παιδική χαρά για μάγειρες, η οποία ανοίγει τις πόρτες της αυτές τις μέρες.

Οι πρώτες εικόνες από τον «PROVELEGGIOΣ» του Σωτήρη Κοντιζά

Το είχαμε παρουσιάσει πριν λίγο καιρό αυτό το πολύ πρωτότυπο concept του Σωτήρη Κοντιζά και της ομάδας του «Nolan» αλλά ήρθε πλέον η ώρα να ανοίξει ο «PROVELEGGIOΣ» στην οδό Παραμυθιάς 11 στον Κεραμεικό τις πόρτες του, πράγμα που θα συμβεί την Τρίτη 17/12. Το όνομά του το παίρνει από τον Αριστομένη Προβελέγγιο, τον αρχιτέκτονα που το σχεδίασε και συμμερίζεται τη φιλοσοφία του.

Έτσι όπως αυτός δεν έχτιζε απλώς σπίτια αλλά σκεφτόταν πάνω στον τόπο, έτσι και το καινούργιο αυτό εργαστήριο γεύσης δεν θέλει μόνο να φτιάχνει φαγητό, θέλει να σκέφτεται πάνω σε αυτό. Να δοκιμάζει, να πειραματίζεται, να ψάχνει πρώτες ύλες, να επανεφευρίσκει διαρκώς τον εαυτό του και το μενού του, να επιχειρεί καθημερινά να χαρτογραφήσει το DNA της ομάδας του και να τροφοδοτεί με γνώσεις και τεχνικές το σύμπαν που φιλοδοξεί να φτιάξει. Να γίνει με δυο λόγια η μήτρα του «Nolan».

Οι πρώτες εικόνες από τον «PROVELEGGIOΣ» του Σωτήρη Κοντιζά - εικόνα 1

Δεν θα είναι όμως ένα κλασσικό εστιατόριο με στάνταρ μενού καθώς όσοι πηγαίνουν θα γεύονται τους πειραματισμούς της μαγειρικής ομάδας. Στον «PROVELEGGIOΣ» άλλοτε θα τρώμε κεφτεδάκια και pork ribs και άλλοτε μαγειρευτά, θα βγαίνουν πίτσες από τον ξυλόφουρνο, θα φτιάχνουν το δικό τους ψωμί, τυριά, παγωτό, μπίρα. Μια επιβλητική και εξαιρετικά ενημερωμένη μπάρα θα κυριαρχεί στο χώρο και οι μουσικές θα παίζονται δυνατά. Αν έπρεπε τώρα κάποιος να παραλληλίσει τη μαγειρική ιδέα πίσω από τον «PROVELEGGIOΣ» με ένα καλλιτεχνικό ρεύμα θα έπρεπε να στραφεί στο Bauhaus. Απλότητα, λειτουργικότητα, απόρριψη κάθε διακοσμητικού στοιχείου καθώς τα ίδια τα υλικά εμπεριέχουν ένα είδος φυσικής και εγγενούς αξίας.

Αυτό ακριβώς πρέσβευε και ο Αριστομένης Προβελέγγιος που σχεδίασε το ιστορικό κτίριο που στεγάζει αυτό τον πειραματικό χώρο. Μ’ αυτό έρχεται σε διάλογο ο εικαστικός Παύλος Τσάκωνας, που σχεδίασε το Τwo Hands στην Πειραιώς, και πέρασε 3 εβδομάδες σκαρφαλωμένος στις σκαλωσιές «υφαίνοντας» τη ζωγραφιά στην πρόσοψη του «PROVELEGGIOΣ». Μείνετε συντονισμένοι για την πρώτη γευστική δοκιμή του νέου εστιατορίου.

i Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός | 2105234749 | Ανοιχτά καθημερινά εκτός Κυριακής (από 7.00 μ.μ.) | Εγκαίνια την Τρίτη 17/12/2019

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.