Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους!

Δεν φωνάζουν, δεν έχουν στρας και ακόμη κι αν έχουν μια κρυφή δυναμική, δεν θα γίνουν ποτέ mainstream. Μιλάμε για τα κρέατα και τα ψάρια που γράφουν αλλιώτικες ιστορίες στον ουρανίσκο της πρωτεύουσας.

Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους!

Δεν φωνάζουν, δεν έχουν στρας και ακόμη κι αν έχουν μια κρυφή δυναμική, δεν θα γίνουν ποτέ mainstream. Ίσως όμως κάποια στιγμή γίνουν cult, προσφέροντας –σχεδόν– εξωτική διάσταση στην αθηναϊκή γαστρονομία. Μιλάμε για τα κρέατα και τα ψάρια που γράφουν αλλιώτικες ιστορίες στον ουρανίσκο της πρωτεύουσας. Διαδώστε τα!

Περήφανο πρόβατο

Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους! - εικόνα 1
Ο Γιώργος Τσιλιγκίρης στον «Τηλέμαχο» έβαλε πρώτος το πρόβατο στα σαλόνια

Στην ελληνική επαρχία η προβατίνα είναι cult. Κάτι ανάλογο σιγοψήνεται στην Αθήνα. Υπήρχε πάντα στην πιάτσα των Καλυβίων και στις φημισμένες ψησταριές τις Αττικής. Εκείνος όμως που έβαλε πρώτος το πρόβατο στα σαλόνια είναι ο Γιώργος Τσιλιγκίρης στον «Τηλέμαχο». Πλέον το δοκιμάζουμε σιτεμένο και το βλέπουμε να περνάει με άνεση στην όχθη του κόκκινου κρέατος. Το φιλέτο προβάτου είναι ανάλαφρο, φινετσάτο και την ίδια στιγμή έχει μια ένταση που θυμίζει ελάφι σε πολύ ραφινάτη εκδοχή. Διαδίδεται σταθερά και το βρίσκεις πλέον και σε κάποια συνοικιακά ψητοπωλεία με μερακλήδες πελάτες.

Αλανιάρικο κατσίκι

Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους! - εικόνα 2
Στο «Vezene» τιμούν με διάφορους τρόπους το κατσίκι

Χοροπηδάει ατίθασο από βράχο σε βράχο, τρώει άγρια βότανα και χόρτα, πίνει συχνά θαλασσινό νερό και με όλη αυτήν τη γυμναστική δεν πιάνει λίπος. Είναι σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, κι όμως δεν το βρίσκεις εύκολα ακόμη και στις ταβέρνες, ενώ από τα fine dining απουσιάζει επειδή δεν υπάρχει τυποποιημένο και σε δια­φορετικές κοπές όπως το αρνί. Στο «Vezene», πάντως, κάνουν μια σπεσιαλιτέ ανθολογίας με τη χάρη του: very comfort σβέρκος, σαν σιγοψημένο καραμελωμένο λουκούμι με τραγανή πέτσα, που σερβίρεται με ωραία πικρά χόρτα. Στο «Καλωσόρισμα του Αντώνη» το λεμονάτο κατσικάκι δοξάζει τα ελληνικά οικογενειακά τραπεζώματα και η κατσικομακαρονάδα, στον αντίποδα της... εθνικής με τον αστακό, είναι ζημιά. O Μπαξεβάνης στο «Ark» μαγειρεύει γαμοπίλαφο, όπως στην Κρήτη, με κατσικάκι μπρεζέ, δεμένο με κατσικίσιο τυρί και στακοβούτυρο.

Ο τράγος και η γίδα

Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους! - εικόνα 3
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης πειραματίζεται τόσο με κατσίκι, στο «Ark» όσο και με τον τράγο, στο «Ferryman»

Εδώ κι αν μιλάμε για εξωτισμό και προκατάληψη. Όλοι νομίζουν ότι κινδυνεύουν να λιποθυμήσουν από τη βαριά μυρωδιά, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει, μια και αυτοί που τον μαγειρεύουν είναι μάστορες. Στον «Τηλέμαχο» η λινγκουινάδα με βουνίσιο τράγο είναι πιάτο με μεγάλη μαγκιά και τέτοιο γευστικό βάθος, που θυμίζει κυνήγι. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης στο «Ferryman», στην Ελούντα, βγάζει έναν τράγο-λουκούμι σιγομαγειρεμένο στην πυρωσιά, μαζί με φασολάκια που νοτίζονται στη νοστιμάδα του, και δίπλα του έχει έναν συγκινητικό πουρέ καρότου-μήλου με κύμινο. Περιμένουμε κι άλλα ευφάνταστα εγχειρήματα με θέμα τον τράγο. Και σε αυτόν θα μπορούσε άνετα να κολλήσει η «αδερφή» γίδα: μια αιγομακαρονάδα βρασμένη στο ζουμί της –που ανασταίνει ουρανίσκους– θα μπορούσε να γίνει hit.

Η ταπεινότητα του κέφαλου και της γόπας

Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους! - εικόνα 4
Δοκιμάστε στο «Seawolf» του Ηλία Μπαλάσκα κέφαλο σασίμι

Οι περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στον κέφαλο, διότι δεν τον θεωρούν καθαρό. Προσωπικά τον τσακίζω στις ψαροταβέρνες του Αμβρακικού, όπου μάστορες ψήστες τον βάζουν στη σχάρα πετάλι, οπότε τον τρως σχεδόν καραμελωμένο. Έχει αρχίσει να ψιλοπαίζει και στην Αθήνα, αλλά τον έφαγα στο «Seawolf» του Ηλία Μπαλάσκα σασίμι κι έπαθα πλάκα από την υπέροχη, βουτυράτη ωμότητά του παρέα με αμπελοφάσουλα και φύλλα μουστάρδας. Η γόπα είναι παραγνωρισμένη επειδή έχει πολλά κόκαλα, που δυσκολεύουν το φάγωμά της. Στον «Πεζούλα» όμως είχαν την έξυπνη ιδέα να τη σερβίρουν φιλεταρισμένη με πουρέ μελιτζάνας – και κάνει σουξέ.

Ο σκάρος είναι cult

Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους! - εικόνα 5
Στο «ΦΙΤΑ» θα βρείτε άψογα τηγανισμένο σκάρο

Είναι σταθερά off-Broadway αυτό το ψάρι, αλλά έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι τον θέλουν μάλιστα –κι έχουν δίκιο– να ψήνεται με τα εντόσθιά του, που μπορούν να γίνουν και σούπερ σάλτσα. Τελευταία τον βλέπω πολύ συχνά στα ψαράδικα, αλλά άρχισε να βολτάρει και σε μαγαζιά πέρα από τα παραδοσιακά. Στο «ΦΙΤΑ», για παράδειγμα, μου τον έφεραν άψογα τηγανισμένο, με πεντατράγανη πέτσα και γήινα νόστιμη, στακάτη σάρκα συνοδεία ενός σκορδάτου πουρέ πατάτας. Αλλά και στο «Seawolf» θα τον δοκιμάσετε φιλεταρισμένο και ντελικάτο, με τραγανή την πέτσα του, πάνω σε μια καπονάτα λαχανικών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.