Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους!

Δεν φωνάζουν, δεν έχουν στρας και ακόμη κι αν έχουν μια κρυφή δυναμική, δεν θα γίνουν ποτέ mainstream. Μιλάμε για τα κρέατα και τα ψάρια που γράφουν αλλιώτικες ιστορίες στον ουρανίσκο της πρωτεύουσας.

Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους!

Δεν φωνάζουν, δεν έχουν στρας και ακόμη κι αν έχουν μια κρυφή δυναμική, δεν θα γίνουν ποτέ mainstream. Ίσως όμως κάποια στιγμή γίνουν cult, προσφέροντας –σχεδόν– εξωτική διάσταση στην αθηναϊκή γαστρονομία. Μιλάμε για τα κρέατα και τα ψάρια που γράφουν αλλιώτικες ιστορίες στον ουρανίσκο της πρωτεύουσας. Διαδώστε τα!

Περήφανο πρόβατο

Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους! - εικόνα 1
Ο Γιώργος Τσιλιγκίρης στον «Τηλέμαχο» έβαλε πρώτος το πρόβατο στα σαλόνια

Στην ελληνική επαρχία η προβατίνα είναι cult. Κάτι ανάλογο σιγοψήνεται στην Αθήνα. Υπήρχε πάντα στην πιάτσα των Καλυβίων και στις φημισμένες ψησταριές τις Αττικής. Εκείνος όμως που έβαλε πρώτος το πρόβατο στα σαλόνια είναι ο Γιώργος Τσιλιγκίρης στον «Τηλέμαχο». Πλέον το δοκιμάζουμε σιτεμένο και το βλέπουμε να περνάει με άνεση στην όχθη του κόκκινου κρέατος. Το φιλέτο προβάτου είναι ανάλαφρο, φινετσάτο και την ίδια στιγμή έχει μια ένταση που θυμίζει ελάφι σε πολύ ραφινάτη εκδοχή. Διαδίδεται σταθερά και το βρίσκεις πλέον και σε κάποια συνοικιακά ψητοπωλεία με μερακλήδες πελάτες.

Αλανιάρικο κατσίκι

Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους! - εικόνα 2
Στο «Vezene» τιμούν με διάφορους τρόπους το κατσίκι

Χοροπηδάει ατίθασο από βράχο σε βράχο, τρώει άγρια βότανα και χόρτα, πίνει συχνά θαλασσινό νερό και με όλη αυτήν τη γυμναστική δεν πιάνει λίπος. Είναι σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, κι όμως δεν το βρίσκεις εύκολα ακόμη και στις ταβέρνες, ενώ από τα fine dining απουσιάζει επειδή δεν υπάρχει τυποποιημένο και σε δια­φορετικές κοπές όπως το αρνί. Στο «Vezene», πάντως, κάνουν μια σπεσιαλιτέ ανθολογίας με τη χάρη του: very comfort σβέρκος, σαν σιγοψημένο καραμελωμένο λουκούμι με τραγανή πέτσα, που σερβίρεται με ωραία πικρά χόρτα. Στο «Καλωσόρισμα του Αντώνη» το λεμονάτο κατσικάκι δοξάζει τα ελληνικά οικογενειακά τραπεζώματα και η κατσικομακαρονάδα, στον αντίποδα της... εθνικής με τον αστακό, είναι ζημιά. O Μπαξεβάνης στο «Ark» μαγειρεύει γαμοπίλαφο, όπως στην Κρήτη, με κατσικάκι μπρεζέ, δεμένο με κατσικίσιο τυρί και στακοβούτυρο.

Ο τράγος και η γίδα

Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους! - εικόνα 3
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης πειραματίζεται τόσο με κατσίκι, στο «Ark» όσο και με τον τράγο, στο «Ferryman»

Εδώ κι αν μιλάμε για εξωτισμό και προκατάληψη. Όλοι νομίζουν ότι κινδυνεύουν να λιποθυμήσουν από τη βαριά μυρωδιά, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει, μια και αυτοί που τον μαγειρεύουν είναι μάστορες. Στον «Τηλέμαχο» η λινγκουινάδα με βουνίσιο τράγο είναι πιάτο με μεγάλη μαγκιά και τέτοιο γευστικό βάθος, που θυμίζει κυνήγι. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης στο «Ferryman», στην Ελούντα, βγάζει έναν τράγο-λουκούμι σιγομαγειρεμένο στην πυρωσιά, μαζί με φασολάκια που νοτίζονται στη νοστιμάδα του, και δίπλα του έχει έναν συγκινητικό πουρέ καρότου-μήλου με κύμινο. Περιμένουμε κι άλλα ευφάνταστα εγχειρήματα με θέμα τον τράγο. Και σε αυτόν θα μπορούσε άνετα να κολλήσει η «αδερφή» γίδα: μια αιγομακαρονάδα βρασμένη στο ζουμί της –που ανασταίνει ουρανίσκους– θα μπορούσε να γίνει hit.

Η ταπεινότητα του κέφαλου και της γόπας

Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους! - εικόνα 4
Δοκιμάστε στο «Seawolf» του Ηλία Μπαλάσκα κέφαλο σασίμι

Οι περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στον κέφαλο, διότι δεν τον θεωρούν καθαρό. Προσωπικά τον τσακίζω στις ψαροταβέρνες του Αμβρακικού, όπου μάστορες ψήστες τον βάζουν στη σχάρα πετάλι, οπότε τον τρως σχεδόν καραμελωμένο. Έχει αρχίσει να ψιλοπαίζει και στην Αθήνα, αλλά τον έφαγα στο «Seawolf» του Ηλία Μπαλάσκα σασίμι κι έπαθα πλάκα από την υπέροχη, βουτυράτη ωμότητά του παρέα με αμπελοφάσουλα και φύλλα μουστάρδας. Η γόπα είναι παραγνωρισμένη επειδή έχει πολλά κόκαλα, που δυσκολεύουν το φάγωμά της. Στον «Πεζούλα» όμως είχαν την έξυπνη ιδέα να τη σερβίρουν φιλεταρισμένη με πουρέ μελιτζάνας – και κάνει σουξέ.

Ο σκάρος είναι cult

Τα off-Broadway υλικά είναι στα πάνω τους! - εικόνα 5
Στο «ΦΙΤΑ» θα βρείτε άψογα τηγανισμένο σκάρο

Είναι σταθερά off-Broadway αυτό το ψάρι, αλλά έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι τον θέλουν μάλιστα –κι έχουν δίκιο– να ψήνεται με τα εντόσθιά του, που μπορούν να γίνουν και σούπερ σάλτσα. Τελευταία τον βλέπω πολύ συχνά στα ψαράδικα, αλλά άρχισε να βολτάρει και σε μαγαζιά πέρα από τα παραδοσιακά. Στο «ΦΙΤΑ», για παράδειγμα, μου τον έφεραν άψογα τηγανισμένο, με πεντατράγανη πέτσα και γήινα νόστιμη, στακάτη σάρκα συνοδεία ενός σκορδάτου πουρέ πατάτας. Αλλά και στο «Seawolf» θα τον δοκιμάσετε φιλεταρισμένο και ντελικάτο, με τραγανή την πέτσα του, πάνω σε μια καπονάτα λαχανικών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/09/2025

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".