Τα κρασιά της Ελλάδας είναι ωραία!

Το ανανεωμένο βιβλίο της Μαρίας Νέτσικα για τα ελληνικά κρασιά, είναι ένας όμορφος, περιεκτικός ξεναγός στο διονυσιακό μας τοπίο.

Τα κρασιά της Ελλάδας είναι ωραία!

Σε μια εποχή που η πληροφορία κινείται με ασύλληπτες ταχύτητες ηλεκτρονικά, το βιβλίο της γνωστής οινολόγου και δημοσιογράφου Μαρίας Νέτσικα «Τα κρασιά της Ελλάδας / Discover Greek wine» που επανεκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις IANOS, αναθεωρημένο και δίγλωσσο πλέον (ελληνικά – αγγλικά), καταφέρνει έναν μικρό άθλο. Είναι σφιχτό, περιεκτικό, εύχρηστο και καταφέρνει να σου δίνει γρήγορα το οινολογικό προφίλ του κάθε τόπου και να σε προ(σ)καλεί να τους εξερευνήσεις είτε ως φανατικός οινόφιλος, είτε απλά σαν κάποιος που του αρέσει η φύση και το καλό κρασί και θέλει να ακολουθήσει τα σύγχρονα μονοπάτια του οινοτουρισμού.

Σε κάθε περιοχή προηγείται η σύγχρονη αποτίμηση και το στυλ των κρασιών της και η θέση της στην ελληνική οινολογική σκηνή. Μαζί της οι ποικιλίες των σταφυλιών που ευδοκιμούν και καλλιεργούνται, και αυτές οι δύο πρώτες σελίδες της περιοχής καρυκεύονται με οινοτουριστικές ιδέες, σαν τις τοπικές σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσετε, τα τοπικά ντελικατέσεν που δεν πρέπει να παραλείψετε να αγοράσετε, τα γαστρονομικά χάπενινγκ που θα σας έκαναν να τα επισκεφθείτε μια συγκεκριμένη περίοδο. Κατόπιν παρουσιάζονται πολλά από τα τοπικά οινοποιεία με γευσιγνωσία του πιο χαρακτηριστικού κρασιού τους∙ όπως μας διευκρίνισε η ίδια η συγγραφέας, το βασικό κριτήριο της επιλογής τους είναι ο αναπτυγμένος επισκέψιμος χαρακτήρας τους και μια διαφορετική πρόταση κρασιού ή οινοποίησης. Οι πρώτες σελίδες του πάντως είναι αφιερωμένες στην παρουσίαση των γηγενών ποικιλιών της Ελλάδας και στα στατιστικά στοιχεία που δίνουν, με ιστογράμματα και χάρτη, την εικόνα των κρασιών της Ελλάδας με μια ματιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.