Τα κρασιά της Ελλάδας είναι ωραία!

Το ανανεωμένο βιβλίο της Μαρίας Νέτσικα για τα ελληνικά κρασιά, είναι ένας όμορφος, περιεκτικός ξεναγός στο διονυσιακό μας τοπίο.

Τα κρασιά της Ελλάδας είναι ωραία!

Σε μια εποχή που η πληροφορία κινείται με ασύλληπτες ταχύτητες ηλεκτρονικά, το βιβλίο της γνωστής οινολόγου και δημοσιογράφου Μαρίας Νέτσικα «Τα κρασιά της Ελλάδας / Discover Greek wine» που επανεκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις IANOS, αναθεωρημένο και δίγλωσσο πλέον (ελληνικά – αγγλικά), καταφέρνει έναν μικρό άθλο. Είναι σφιχτό, περιεκτικό, εύχρηστο και καταφέρνει να σου δίνει γρήγορα το οινολογικό προφίλ του κάθε τόπου και να σε προ(σ)καλεί να τους εξερευνήσεις είτε ως φανατικός οινόφιλος, είτε απλά σαν κάποιος που του αρέσει η φύση και το καλό κρασί και θέλει να ακολουθήσει τα σύγχρονα μονοπάτια του οινοτουρισμού.

Σε κάθε περιοχή προηγείται η σύγχρονη αποτίμηση και το στυλ των κρασιών της και η θέση της στην ελληνική οινολογική σκηνή. Μαζί της οι ποικιλίες των σταφυλιών που ευδοκιμούν και καλλιεργούνται, και αυτές οι δύο πρώτες σελίδες της περιοχής καρυκεύονται με οινοτουριστικές ιδέες, σαν τις τοπικές σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσετε, τα τοπικά ντελικατέσεν που δεν πρέπει να παραλείψετε να αγοράσετε, τα γαστρονομικά χάπενινγκ που θα σας έκαναν να τα επισκεφθείτε μια συγκεκριμένη περίοδο. Κατόπιν παρουσιάζονται πολλά από τα τοπικά οινοποιεία με γευσιγνωσία του πιο χαρακτηριστικού κρασιού τους∙ όπως μας διευκρίνισε η ίδια η συγγραφέας, το βασικό κριτήριο της επιλογής τους είναι ο αναπτυγμένος επισκέψιμος χαρακτήρας τους και μια διαφορετική πρόταση κρασιού ή οινοποίησης. Οι πρώτες σελίδες του πάντως είναι αφιερωμένες στην παρουσίαση των γηγενών ποικιλιών της Ελλάδας και στα στατιστικά στοιχεία που δίνουν, με ιστογράμματα και χάρτη, την εικόνα των κρασιών της Ελλάδας με μια ματιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/09/2025

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".