Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου: Ο γαστρονομικός θεσμός που ήρθε για να μείνει!

Την ολοένα ανοδικότερη πορεία της γαστρονομικής σκηνής της Κύπρου επισφράγισαν τη Δευτέρα 11/11 οι Χρυσοί Σκούφοι, που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά, σε σύμπραξη ανάμεσα στο «αθηνόραμα» και στον δημοσιογραφικό οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος», στο ξενοδοχείο «Four Seasons» της Λεμεσού.

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου: Ο γαστρονομικός θεσμός που ήρθε για να μείνει!

Την ολοένα ανοδικότερη πορεία της γαστρονομικής σκηνής της Κύπρου επισφράγισαν τη Δευτέρα 11/11 οι Χρυσοί Σκούφοι, που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά, σε σύμπραξη ανάμεσα στο «αθηνόραμα» και στον δημοσιογραφικό οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος», στο ξενοδοχείο «Four Seasons» της Λεμεσού.

Σημαντικό γεγονός για την εστιατορική και πολιτιστική ζωή του τόπου, η λαμπερή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων Κύπρου συγκέντρωσε κορυφαίες προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της μεγαλονήσου. Οι προσκεκλημένοι βάδισαν στο κόκκινο χαλί στην είσοδο του «Four Seasons», ανάμεσα στα απαστράπτοντα νέα μοντέλα της Mercedes, που καλωσόρισαν με τη λάμψη τους τη βραδιά και απόλαυσαν την απαλή κομψότητα της σαμπάνιας Ruinart, την απολαυστική δροσιά της Estrella, τη φινετσάτη γεύση του ουίσκι Macallan, τα αρώματα από τα εκλεκτά χαρμάνια της Nespresso αλλά και τη βελούδινη υφή των νερών S.Pellegrino και Acqua Panna.

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου: Ο γαστρονομικός θεσμός που ήρθε για να μείνει! - εικόνα 1
Η τελετή απονομής συγκέντρωσε κορυφαίες προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου.

Πολύ σύντομα οι προσκεκλημένοι οδηγήθηκαν στο Grand Ballroom, όπου εντυπωσιακές εικόνες φύσης, φυλακισμένης σε γλυπτά από πάγο –δημιουργίες του Κύπριου διεθνώς διακεκριμένου καλλιτέχνη Theo-Mass Lexileictous–, αποτελούσαν το centerpiece της φινετσάτης art de la table με την οποία οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου υποδέχτηκαν τους συνδαιτυμόνες στο... κυρίως πιάτο της βραδιάς: την τελετή απονομής των πρώτων Χρυσών Σκούφων Κύπρου. Καλωσορίζοντας το θεσμό, ο Νίκος Παττίχης, εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος», εκφράζοντας τη χαρά του γι’ αυτήν την πολύ συγκινητική στιγμή, όπως χαρακτήρισε την παρθενική τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων Κύπρου.

«Συνοδοιπόροι επί σειρά ετών σε αυτήν την προσπάθεια, ο “Φιλελεύθερος” και το “αθηνόραμα” παρακολουθούσαμε από κοντά την εξέλιξη του γαστρονομικού τοπίου της Κύπρου, συζητούσαμε για τις δυνατότητες μεταφοράς του θεσμού των Χρυσών Σκούφων στην Κύπρο και περιμέναμε το κατάλληλο timing. Αρκετά χρόνια μετά, λοιπόν, με χαρά διαπιστώσαμε ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή: οι συνθήκες είναι ώριμες και το τοπίο εξαιρετικά ενδια­φέρον», σημείωσε κηρύσσοντας την έναρξη του θεσμού. Χαρακτηρίζοντάς την «ψυχή και αδάμαστο πνεύμα των Χρυσών Σκούφων», ο κ. Παττίχης κάλεσε στη σκηνή τη συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν το «αθηνόραμα» πριν από 26 χρόνια να δημιουργήσει αυτόν το θεσμό και στην ουσιαστική παρέμβασή του στα γαστρονομικά πράγματα της Ελλάδας κι ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδος και στην Κύπρο.

Την άφιξη του θεσμού χαιρέτισε από τη σκηνή και ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, εκφράζοντας τη χαρά του για την έναρξη των Χρυσών Σκούφων Κύπρου και υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή που θα έχει η διοργάνωση για την εξέλιξη της κυπριακής κουζίνας. Επισημαίνοντας δε πόσο ταιριαστός είναι ο θεσμός στην κουλτούρα της χώρας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν οι Κύπριοι για το φαγητό και τη σημαντική θέση που έχει στην καθημερινότητά τους. «Εμείς εδώ συνηθίζουμε να τρώμε μεσημεριανό κουβεντιάζοντας για το τι καλό θα φάμε το βράδυ», σημείωσε αποσπώντας τα γέλια των προσκεκλημένων, προτού ευχηθεί κάθε επιτυχία στη διοργάνωση.

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου: Ο γαστρονομικός θεσμός που ήρθε για να μείνει! - εικόνα 2

Σειρά πήραν οι masters of ceremony Προκόπης Αγαθοκλέους και Παναγιώτης Μπουγιούρης. Με τη συνοδεία του Ανδρέα Παντελή στο πιάνο αλλά και τη βοήθεια της αισθαντικής Μάρας Κωνσταντίνου σε δύο σπαρταριστά «γαστρονομικά classics», γραμμένα ειδικά για την περίσταση, οι δύο δημοφιλείς ηθοποιοί ηγήθηκαν μιας ζεστής βραδιάς, που εισήγαγε με μπόλικο χιούμορ και αγαπησιάρικη διάθεση τη σημασία του θεσμού και τα μυστικά της δουλειάς του γευσιγνώστη.

Παράλληλα σπουδαίοι Έλληνες σεφ, όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο Έκτορας Μποτρίνι, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης και ο Olivier Campanha, «επισκέφθηκαν» την τελετή μέσω των projection walls του «Four Seasons» κι έδωσαν τη δική τους εκδοχή για τη σημασία των Χρυσών Σκούφων, όπως και χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για τους Κύπριους συναδέλφους τους, που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τη γευσιγνωστική επιτροπή. «Βγάζετε την ποδιά σας, αφήνετε κάτω τα μαχαίρια και αρχίζετε να τρέχετε», συνέστησε ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης. «Ή κλείνετε το διακόπτη ή προκαλείτε black out και τους σκοτώνετε ή απλώς φροντίζετε να μαγειρεύετε καλά», πρότεινε ο Έκτορας Μποτρίνι!

Τον κύκλο των βραβεύσεων άνοιξαν τα Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας, για εστιατόρια και ταβέρνες με τοπικές γεύσεις και βαθμολογία άνω του 14/20. Το «Γευσηκλέους 62» της Λευκωσίας παρέλαβε από τα χέρια του Λάκη Κωστέκογλου, Sales & Marketing CIC της Mercedes, το πρώτο βραβείο της βραδιάς και άρα το πρώτο Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας στην ιστορία του θεσμού, ενώ από τις συνολικά εννέα απονομές Βραβείων Κυπριακής Κουζίνας τα αδέρφια Κυριάκος και Σταύρος Φώκος, που παρέλαβαν το βραβείο τους από τον Σάββα Κάκο, πρόεδρο του Δ.Σ. του Quality Group, απέσπασαν το πιο παρατεταμένο χειροκρότημα της βραδιάς για τη δημιουργική ταβέρνα «Το Πατρικόν» στον Τερσεφάνο Λάρνακας. Τον κρίσιμο ρόλο της υψηλής γαστρονομίας στον ποιοτικό τουρισμό επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή για να απονείμει ένα από τα δώδεκα βραβεία Top Notch, που απέσπασαν εστιατόρια με βαθμολογία άνω του 14,25/20 και μέχρι 14,90/20, υπενθυμίζοντας ότι η ανάπτυξη της γαστρονομίας αποτελεί εθνική στρατηγική.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντική αναβάθμιση του προϊόντος που παρέχει ο γαστρονομικός τουρισμός, μεγαλύτερο σεβασμό για τα τοπικά προϊόντα, για όλους όσοι εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, οπότε θεωρώ φυσιολογική την άφιξη των Χρυσών Σκούφων στην Κύπρο και είμαι βέβαιος ότι, όπως βοήθησε την Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία, το ίδιο θα κάνει και για την Κύπρο». Επίσης ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να συγχαρεί θερμά «την εξαιρετική πρωτοβουλία των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, που επιβραβεύει δημιουργίες οι οποίες έχουν τις βάσεις τους στα αυθεντικά προϊόντα της κυπριακής γης». Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, οι καλεσμένοι δεν παρέλειπαν να σημειώνουν εστιατόρια τα οποία δεν γνώριζαν και βιάζονταν να ανακαλύψουν μετά τη βράβευσή τους.

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου: Ο γαστρονομικός θεσμός που ήρθε για να μείνει! - εικόνα 3
Oι masters of ceremony Προκόπης Αγαθοκλέους και Παναγιώτης Μπουγιούρης.

Τον κύκλο των απονομών των Χρυσών Σκούφων, για εστιατόρια με βαθμολογία άνω του 15/20, άνοιξε ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο οποίος απένειμε τον πρώτο στην ιστορία του θεσμού Χρυσό Σκούφο στο εστιατόριο «Helios» του ξενοδοχείου «Anassa» στο Νέο Χωριό της Πάφου. Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο θεσμός θα αλλάξει τα δεδομένα γύρω από τη γαστρονομία στην Κύπρο», απονέμοντας Χρυσό Σκούφο στο «Grill Room» του «Amathus Beach Hotel» στη Λεμεσό, ενώ την τελετή έκλεισε η βράβευση του εστιατορίου «Vivaldi by Mavrommatis» του ξενοδοχείου «Four Seasons» από τον Νίκο Παττίχη.

Από τους σημαντικούς καλεσμένους της βραδιάς, ο Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Four Seasons», που φιλοξένησε την παρθενική απονομή των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, δήλωσε ευτυχής για την άφιξη ενός θεσμού που «αποτελεί μεγάλη αναγνώριση για τους ανθρώπους που πολεμούν στις κουζίνες και υπενθυμίζουν ότι η γαστρονομία δεν είναι μόνο η αποψινή βραδιά, αλλά η εμπειρία που προσφέρουμε στον κόσμο καθημερινά».

«Είναι σημείο καμπής για την εστίαση στην Κύπρο και σίγουρα θα μιλούμε για την εποχή πριν και την εποχή μετά τους Χρυσούς Σκούφους», σημείωσε ο Λύσσανδρος Ιωάννου, πρωταγωνιστής της βιομηχανίας εστίασης της Κύπρου ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου PHC, ενώ ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ιδρυτής της Invel Real Estate, με έντονη επενδυτική δραστηριότητα σε Κύπρο και Ελλάδα, πρόσθεσε ότι «πρόκειται για έναν σπουδαίο θεσμό, τον οποίο η Κύπρος χρειάζεται ως μια εξαιρετική αφετηρία για την ανάπτυξη της γαστρονομίας, στάδιο απολύτως απαραίτητο για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού της Κύπρου». Τέλος, ο Διονύσης Κούκης, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των Χρυσών Σκούφων δήλωσε ότι ο θεσμός υπηρετεί την ενημέρωση του αναγνώστη αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια, ταυτόχρονα όμως παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία πρωταγωνιστώντας στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και κατ' επέκταση στην εισροή συναλλάγματος και στην ανάδειξη των ποιοτικών πρωτογενών προϊόντων.

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου: Ο γαστρονομικός θεσμός που ήρθε για να μείνει! - εικόνα 4
«Εικονικό σπαγγέτι» από μαριναρισμένο κρόκο αβγού, κρέμα σκόρδου, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τσίλι σε αρμονία με Inedit Estrella Damm by Ferran Adrià.

Τις απονομές διαδέχτηκε το γαστρονομικό μέρος της βραδιάς, με το dîner de gala που υπέγραψε ο Ιταλός διάσημος σεφ Carlo Cracco, ο οποίος βρέθηκε αυτοπροσώπως στις κουζίνες του «Four Seasons» της Λεμεσού και μαζί με τον executive chef του «Four Seasons» Πανίκο Χατζηττοφή και την μπριγκάδα του αλλά και τον F&B manager του ξενοδοχείου Λεωνίδα Λεωνίδου συνέθεσαν ένα δυνατό team, που σήκωσε στις πλάτες του όχι μόνο τις υψηλές απαιτήσεις του guest chef αλλά και τις ανάγκες μιας τόσο απαιτητικής βραδιάς.

Το μενού ξεκίνησε με γαρίδες, φιστίκια Αιγίνης και παντζάρι με καφέ, μια σπεσιαλιτέ που πρόβαλε τα γλυκά αρώματα της θάλασσας, κεντημένα όμως με ασυνήθιστο τρόπο. Η διάχυτη χαρακτηριστική minéralité του σαντορινιού Ασύρτικου Vassaltis, με το πλούσιο στόμα και τη λεμονάτη οξύτητα, έκανε τη γαρίδα να νιώθει στα νερά της, προβάλλοντας όμορφα και τα αρώματα των συντρόφων της. Δεύτερο πιάτο το «εικονικό σπαγγέτι» από μαριναρισμένο κρόκο αβγού, κρέμα με σκόρδο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τσίλι, όπου τo αβγό, υλικό-φετίχ του Cracco, μετατρέπεται σε μια αβανγκάρντ σπεσιαλιτέ σε αρμονία με την μπίρα-σταρ που έχει δημιουργήσει ο Ferran Adrià, την Inedit Estrella Damm. Στο ριζότο με αχινό, μεδούλι και μελάνι σουπιάς, το ριζότο μιλανέζε παίρνει θαλασσινές αποχρώσεις ενωμένο, εκτός από μεδούλι και με αχινό, πασπαλίζεται με πούδρα από μελάνι σουπιάς και το σύνολο είναι παραδοσιακό αλλά και πρωτότυπo, σε αρμονία με το βαρελάτο Sauvignon Blanc του Νίκου Λαζαρίδη Μαγικό Βουνό.

Η αναθεωρημένη κι εκσυγχρονισμένη εκδοχή της εμβληματικής Cotoletta Milanese από τον Cracco αποτελούνταν από παναρισμένους κύβους από εκλεκτό φιλέτο (αντί για κοτολέτα) και αναδείχτηκε από ένα πλούσιο κρασί με δομή, το Zambartas Shiraz-Lefkada, συνδυασμό της κυπριακής ποικιλίας Λευκάδα με το πολυταξιδεμένο Shiraz. Ένα από τα πιο καλά ουίσκι στον κόσμο, το Macallan Double Cask 12 y.o., παλαιωμένο σε αμερικάνικη δρυ και βαρέλια sherry, που στην πλούσια γεύση του συνδυάζονται εσπεριδοειδή και καραμέλα, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο, συνόδευσε επιτυχημένα την τριπλέτα των επιδορπίων: ένα πρωτότυπο pre-dessert με κρέμα μάνγκο και ζελέ από καραμέλα Fisherman’s Friend, ένα γλύκισμα με κάστανο και σιγομαγειρεμένο με 15 μπαχαρικά κρασί και το εξαιρετικό panettone του Cracco, που ήρθε κατευθείαν από την μπουτίκ του στο Μιλάνο, συνδυάστηκε άψογα με βελούδινο παγωτό βανίλια και τραγανό σορμπέ βατόμουρο Mövenpick, που εκπέμπουν εκφραστικά τη χαρακτηριστική τους αρωματική γεύση.

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου: Ο γαστρονομικός θεσμός που ήρθε για να μείνει! - εικόνα 5
Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά, με την πολυπληθή ομάδα του «Four Seasons» να ανεβαίνει στη σκηνή κάτω από ασταμάτητο χειροκρότημα.

Στο τέλος του δείπνου στο τραπέζι ήρθε ο σπέσιαλ πικάντικος καφές Nespresso Ristretto Origin India, μια ασυνήθιστη εκδοχή με αρώματα του δάσους, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και πιπέρι, ενώ κατά τη διάρκειά του ήπιαμε τα γαστρονομικά νερά που προτείνει η Διεθνής Ένωση Οινοχόων, το ελαφρώς ανθρακούχο S.Pellegrino και το βελούδινο Acqua Panna.

Τους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου παρουσιάζει η Ελληνική Τράπεζα.
Μέγας χορηγός η εταιρεία Best Value για Επαγγελματίες, θυγατρική της ελληνικής METRO ΑΕΒΕ στην Κύπρο.
Τα Top Notch Restaurants στηρίζει η Top Quality, κατασκευαστική εταιρεία του κυπριακού Quality Group.
Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου τελούν υπό την αιγίδα του
Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων ­Κύπρου είναι:
Cyprus Import Cooperation LTD, με τα αυτοκίνητα Mercedes
Vassos Eliades Ltd, με τα προϊόντα Mövenpick, Nespresso, S.Pellegrino, Acqua Panna, ­Ζαμπάρτας, Λαζαρίδης
Keo LTD, με τα προϊόντα Estrella & Estrella Damm Inedit
ACM Christofides LTD με το ­προϊόν Macallan
Blue Island Plc - Fish farming & trading of fresh fish
La Maison du Vin, με το προϊόν Ruinart
Τηλεοπτικός χορηγός επικοινωνίας Alpha Κύπρου
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο «Four Seasons» Λεμεσού

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/09/2025

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".