Spondi Hommage: Γευσιγνωσία μιας εμβληματικής ιστορίας

Η «Σπονδή» γράφει ιστορία ανατρέχοντας σε διαχρονικά της πιάτα που αγαπήθηκαν. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπέσιαλ μενού με φθινοπωρινές σπεσιαλιτέ απ’ τα παλιά που λένε πολλά.

Spondi Hommage: Γευσιγνωσία μιας εμβληματικής ιστορίας

Το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος για τη «Σπονδή» είναι ότι αιμοδοτεί τη σύγχρονη υψηλή γαστρονομία στην Ελλάδα. Στην κουζίνα της, εκτός από τους κορυφαίους Γάλλους σεφ, έχουν ανδρωθεί πολλοί από αυτούς που αποτελούν σήμερα την dream team της ελληνικής σκηνής. Το πολυβραβευμένο με Χρυσούς Σκούφους και δύο αστέρια Michelin εστιατόριο καλλιεργεί συστηματικά τη μοντέρνα γαλλική κουζίνα στα 23 χρόνια της λειτουργίας του, καλλιγραφώντας ένα εξαιρετικό ρεπερτόριο γεύσεων. Ο κύκλος με τα θεματικά δείπνα, τα οποία έχουν τίτλο «Spondi Hommage», η γευσιγνωσία της ιστορίας δηλαδή, που θα τρέχει όλο τον Νοέμβριο –εκτός Παρασκευής και Σαββάτου–, είναι μια ιντριγκαδόρικη αφορμή να ξαναζήσουμε τα παλιά.

Επισκέφθηκα λοιπόν τη «Σπονδή» για να δοκιμάσω το σπέσιαλ μενού φθινοπωρινών πιάτων από τη χρυσή περίοδο 2006-2009 και μου έκανε εντύπωση η ανανέωση του σέρβις, δίπλα φυσικά σε κάποιους παλιότερους, με νέα παιδιά που έχουν φέρει τη φρεσκάδα τους και σερβίρουν με πολλή γνώση. Το πρώτο πιάτο, ονόματι Καβούρι 2008, είναι μια φαντεζί σπεσιαλιτέ με ελεκτρίκ πράσινο χρώμα (μέντα) κόντρα στο υπόλευκο μιας μους από πράσινο μήλο με κάρι, που στην καρδιά του κρύβει την προσγειωμένη umami νοστιμιά του θαλασσινού. Δεν θα φανταζόμουν εύκολα καλύτερο κρασί από το πέτρινο βιοδυναμικό Ostertag Riesling Heissenberg 2016 που μου πρότειναν μαζί του.

Spondi Hommage: Γευσιγνωσία μιας εμβληματικής ιστορίας - εικόνα 1

Η συνέχεια είναι μεσογειακή, με ένα φανταστικό μπαρμπούνι (2006), με αέρινο crispy ψωμιού να συνδυάζεται με δυνατό αγιολί και το έντονο φρούτο ντομάτας κονφί με τζίντζερ. Οι τόνοι ανεβαίνουν στη συνέχεια με μοσχαρίσια γλυκάδια (2009), που η φινέτσα τους, σε κοντράστ με την τραγανή τους κρούστα, παρφουμάρεται γοητευτικά με καφέ και γλυκόριζα – αυτό ήταν και το πιάτο που μου άρεσε περισσότερο.

Spondi Hommage: Γευσιγνωσία μιας εμβληματικής ιστορίας - εικόνα 2

Η «Σπονδή» έχει κάνει δικαίως όνομα για τα γλυκά της. Προτού όμως υποκύψετε στον πειρασμό, κλείστε τα μάτια και παραδοθείτε στο τρόλεϊ με τα εκπληκτικά γαλλικά τυριά κι ας μην περιλαμβάνονται στο μενού. Τώρα είστε έτοιμοι να απολαύσετε το παιχνίδισμα των υφών του αποδομημένου 1000 Feuille (2007) με καραμέλα και βανίλια. Ο σεφ Άγγελος Λάντος, σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή του ομίλου Τραστέλη Arnaud Bignon, έστρωσαν το χαλί για τα Spondi Hommage που θα εμφανίζονται σε κάθε αλλαγή εποχής.

Περισσότερες πληροφορίες

Σπονδή

Πύρρωνος 5, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.