Spondi Hommage: Γευσιγνωσία μιας εμβληματικής ιστορίας

Η «Σπονδή» γράφει ιστορία ανατρέχοντας σε διαχρονικά της πιάτα που αγαπήθηκαν. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπέσιαλ μενού με φθινοπωρινές σπεσιαλιτέ απ’ τα παλιά που λένε πολλά.

Spondi Hommage: Γευσιγνωσία μιας εμβληματικής ιστορίας

Το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος για τη «Σπονδή» είναι ότι αιμοδοτεί τη σύγχρονη υψηλή γαστρονομία στην Ελλάδα. Στην κουζίνα της, εκτός από τους κορυφαίους Γάλλους σεφ, έχουν ανδρωθεί πολλοί από αυτούς που αποτελούν σήμερα την dream team της ελληνικής σκηνής. Το πολυβραβευμένο με Χρυσούς Σκούφους και δύο αστέρια Michelin εστιατόριο καλλιεργεί συστηματικά τη μοντέρνα γαλλική κουζίνα στα 23 χρόνια της λειτουργίας του, καλλιγραφώντας ένα εξαιρετικό ρεπερτόριο γεύσεων. Ο κύκλος με τα θεματικά δείπνα, τα οποία έχουν τίτλο «Spondi Hommage», η γευσιγνωσία της ιστορίας δηλαδή, που θα τρέχει όλο τον Νοέμβριο –εκτός Παρασκευής και Σαββάτου–, είναι μια ιντριγκαδόρικη αφορμή να ξαναζήσουμε τα παλιά.

Επισκέφθηκα λοιπόν τη «Σπονδή» για να δοκιμάσω το σπέσιαλ μενού φθινοπωρινών πιάτων από τη χρυσή περίοδο 2006-2009 και μου έκανε εντύπωση η ανανέωση του σέρβις, δίπλα φυσικά σε κάποιους παλιότερους, με νέα παιδιά που έχουν φέρει τη φρεσκάδα τους και σερβίρουν με πολλή γνώση. Το πρώτο πιάτο, ονόματι Καβούρι 2008, είναι μια φαντεζί σπεσιαλιτέ με ελεκτρίκ πράσινο χρώμα (μέντα) κόντρα στο υπόλευκο μιας μους από πράσινο μήλο με κάρι, που στην καρδιά του κρύβει την προσγειωμένη umami νοστιμιά του θαλασσινού. Δεν θα φανταζόμουν εύκολα καλύτερο κρασί από το πέτρινο βιοδυναμικό Ostertag Riesling Heissenberg 2016 που μου πρότειναν μαζί του.

Spondi Hommage: Γευσιγνωσία μιας εμβληματικής ιστορίας - εικόνα 1

Η συνέχεια είναι μεσογειακή, με ένα φανταστικό μπαρμπούνι (2006), με αέρινο crispy ψωμιού να συνδυάζεται με δυνατό αγιολί και το έντονο φρούτο ντομάτας κονφί με τζίντζερ. Οι τόνοι ανεβαίνουν στη συνέχεια με μοσχαρίσια γλυκάδια (2009), που η φινέτσα τους, σε κοντράστ με την τραγανή τους κρούστα, παρφουμάρεται γοητευτικά με καφέ και γλυκόριζα – αυτό ήταν και το πιάτο που μου άρεσε περισσότερο.

Spondi Hommage: Γευσιγνωσία μιας εμβληματικής ιστορίας - εικόνα 2

Η «Σπονδή» έχει κάνει δικαίως όνομα για τα γλυκά της. Προτού όμως υποκύψετε στον πειρασμό, κλείστε τα μάτια και παραδοθείτε στο τρόλεϊ με τα εκπληκτικά γαλλικά τυριά κι ας μην περιλαμβάνονται στο μενού. Τώρα είστε έτοιμοι να απολαύσετε το παιχνίδισμα των υφών του αποδομημένου 1000 Feuille (2007) με καραμέλα και βανίλια. Ο σεφ Άγγελος Λάντος, σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή του ομίλου Τραστέλη Arnaud Bignon, έστρωσαν το χαλί για τα Spondi Hommage που θα εμφανίζονται σε κάθε αλλαγή εποχής.

Περισσότερες πληροφορίες

Σπονδή

Πύρρωνος 5, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/09/2025

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".