The Local Spirit Project: Κοκτέιλ με εντοπιότητα και φαντασία

Ως globalistas με tattoo εντοπιότητας, πίνουμε πρωτότυπες μείξεις, που συνδυάζουν αυτό το πνεύμα, και τις παντρεύουμε με γεύσεις που τους ταιριάζουν.

The Local Spirit Project: Κοκτέιλ με εντοπιότητα και φαντασία

Το σενάριο της απόλυτης ομογενοποίησης, λόγω της παγκοσμιοποίησης που εισχωρεί σε όλο και περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας, φαίνεται ότι μετά την αρχική γοητεία δημιουργεί αντίρροπες δυνάμεις. Το μότο «think global, act local» προσδίδει υγιή νοοτροπία στο φαινόμενο που εξελίσσεται πλέον σε τάση δυνατή, τόσο στην παγκόσμια σκηνή της γαστρονομίας όσο και του bartending. Και αυτό πυροδοτεί εξωτικές καινοτομίες ακόμη και στους locals, που είναι εξοικειωμένοι με τα τοπικά προϊόντα. Μέσα σε αυτό το κλίμα τρία εξαιρετικά ελληνικά αποστάγματα –το μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι, το ούζο Πλωμαρίου Άδολο και η M Dry Mastiha– δημιούργησαν το «Local Spirit Project», σε μια προσπάθεια να προσδώσουν εντοπιότητα κι ευφάνταστο πνεύμα στην ελληνική γευστική πραγματικότητα.

Η προσπάθεια αυτή ενεργοποίησε διακεκριμένους bartenders, που παρουσίασαν τη δουλειά τους στο 2ο Aegean Cocktails and Spirits Festival στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τον Ιούνιο και στο 3ο Aegean Cocktails & Spirits Workshop τον Μάιο στην Τήνο, ενώ την ίδια στιγμή στην πρωτοβουλία συμμετέχουν πολλά εξαιρετικά μπαρ της πόλης. Βλέπουμε, λοιπόν, πώς η ελληνικότητα αποκτάει νέο περιεχόμενο και παντρεύεται με άλλον τρόπο με τις γεύσεις.

Ξεπερνώντας τα στεγανά, ας πούμε, το Meraki του «A for Athens» θα μπορούσε να συνδυαστεί κάλλιστα ακόμη και με γλυκά όπως η βανίλια υποβρύχιο ή ένα εκμέκ με γεύση μαστίχα. Την ίδια στιγμή το Aegean Wet Martini του «Odori» σερβίρεται στο μπαρ με κρίταμο τουρσί, πράσινες ελιές και φλούδες πορτοκαλιού, που του πάνε πολύ. Το Τσουρέκι Negroni, στο ίδιο μαγαζί, κάνει στράκες όταν το πίνεις με τσουρέκι πολίτικο, καρυδόπιτα αλλά και με ένα μοντέρνο στιφάδο, που η σάλτσα του έχει γίνει σχεδόν σιρόπι.

Local beauties

The Local Spirit Project: Κοκτέιλ με εντοπιότητα και φαντασία - εικόνα 1

Ούζο Meraki

Ο Θοδωρής Πύριλλος στο «A for Athens» έχει δημιουργήσει ένα κοκτέιλ πάνω στον κλασικό τρόπο πόσης του ούζου, αραιώνοντας premium Άδολο με νερό αρωματισμένο με αγγούρι κι ένα twist από σιρόπι πικραμύγδαλου.

Τσίπουρο Aegean Wet Martini

Η ομάδα του «Odori» μαγείρεψε ένα κοκτέιλ με κάππαρη, άνηθο, εστραγκόν και μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι. Μαζί με βερμούτ, δημιουργεί ένα μυρωδάτο γλυκόπικρο ποτό.

Μαστίχα Τσουρέκι Negroni

Η ομάδα του «Odori» και πάλι είχε τη διαβολεμένη ιδέα να παντρέψει το Negroni με το τσουρέκι και το ειδύλλιο εξελίχτηκε σε τέλειο γάμο. Πώς; Μαγειρεύοντας M Dry Mastiha με τα μπαχαρικά του τσουρεκιού, όπου κυριαρχεί το μαχλέπι, και προσθέτοντας τσίπουρο Δεκαράκι.

Περισσότερες πληροφορίες

A For Athens

Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι
  • Bars

Odori Vermuteria Di Atene

Σκουλενίου 2, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.