Στιλιστική ιδιαιτερότητα και νόστιμη κουζίνα στη «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου»

Sui generis μαγαζί για Έλληνες και ξένους, με σούπερ νόστιμες ­προτάσεις, προσεγμένη κάβα, μεγάλες μερίδες, γλυκές τιμές και ωραία αύρα.

Στιλιστική ιδιαιτερότητα και νόστιμη κουζίνα στη «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου»

Η «Φάμπρικα» είναι από τα μαγαζιά με μεγάλο αντίκτυπο στην αθηναϊκή σκηνή, καθώς συνδυάζει μια χειροποίητη ιδιαιτερότητα στο ντεκόρ και μια βαθιά νοστιμιά στο φαγητό. Το κατασκεύασε ο Γιώργος Γκάτσος ανακυκλώνοντας πολλά σίδερα που προϋπήρχαν στο χώρο, με τη βοήθεια τεσσάρων κολλητών του Σέρβων, ένας εκ των οποίων, ο κουρέας Γκόραν, είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια. Η γιγάντια φωτογραφία του μάλιστα σε κοιτάζει διεισδυτικά με το που μπαίνεις, ενώ στο ταβάνι είναι χαραγμένα πάνω σε λαμαρίνα τα σύμβολα της ελληνοσερβικής φιλίας τους. Παλιό μωσαϊκό στο πάτωμα, καρέκλες καφενείου, μαρμάρινα τραπέζια πάνω σε ραπτομηχανές φερμένες από τη Σερβία, τραπέζια βαμμένα αντικέ σε ένα ηλεκτρισμένο τσαγαλί, ίδιο με το ψυγείο General Electric που βγάζει μάτι σε μιαν άκρη.

Τολμηρή και ιδιοσυγκρασιακή ατμόσφαιρα, με σωστές δόσεις νοσταλγίας και την αύρα μιας κουλτουριάρικης απόδοσης της δεκαετίας του ’50 – όλο σπιτική ζεστασιά. Είναι κι εκείνοι οι μπρούντζινοι πολυέλαιοι από το εξοχικό του Τίτο (!) που δίνουν μεγαλοπρέπεια... Όσο για τους θαμώνες, πρόκειται για ένα τελείως ακομπλεξάριστο μιξάζ με πολλούς ξένους, αφού το Κουκάκι και οι κοντινές γύρω περιοχές βρίθουν, καλοβαλμένους και πιο απλούς, φοιτητοπαρέες αλλά και comme il faut ιντελεκτουέλ...

Στιλιστική ιδιαιτερότητα και νόστιμη κουζίνα στη «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου» - εικόνα 1

Ύστερα από σπουδές θεολογίας στο Βελιγράδι ο Γκάτσος έκανε στο Άγιον Όρος το διακόνημα της μαγειρικής και τελικά διάλεξε να μαγειρεύει επαγγελματικά, διότι όπως μου έχει πει και ο ίδιος με χιούμορ: «Ο μάγειρας δεν πρόκειται να πάει ποτέ στην κόλαση, αφού βρίσκεται ήδη εκεί, όπως επισημαίνει και ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης»!

Μαγειρεύει δε πολύ καλά, κάτι που φαίνεται καθαρά σε μία από τις καταξιωμένες σπεσιαλιτέ του, τα μανιτάρια σοτέ με Μαλαγουζιά Χρυσοστόμου, που έρχονται ζουμερά και πεντανόστιμα σαν κρέας, μαγειρεμένα με ακρίβεια μαζί με μυρωδάτο φινόκιο, σκορδόλαδο και θυμάρι. Η ντοματοσαλάτα του μοσχοβολάει κι έχει άποψη έτσι όπως έρχεται κομμένη σε φέτες οριζόντιες, μαζί με καππαρόφυλλα και μπόλικο δυόσμο. Η κιμαδόπιτα Σμύρνης ερεθίζει τη γλώσσα με τον ανατολίτικο, μερακλίδικο αισθησιασμό της: το φύλλο είναι άψογα τραγανό και η γέμιση έχει ακόμη σταφίδα, φιστίκι Αιγίνης, φέτα και γραβιέρα.

Στιλιστική ιδιαιτερότητα και νόστιμη κουζίνα στη «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου» - εικόνα 2

Εκτός από το στάνταρ μενού, η «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου» προτείνει και πολλά πιάτα ημέρας. Έτσι, εκτός από τα ωραία, homemade βαρένικα (ποντιακά ραβιόλια), γεμιστά με μοσχάρι και αρνί, δοκίμασα και μαύρα με μελάνι σουπιάς γεμιστά με λαχανικά και ψάρι. Το χταπόδι στη γάστρα συνοδεύεται από πολύ καλή φάβα, με αμυγδαλάτη γεύση, και ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος (στηθοπλευρά), μαριναρισμένος σε ροζέ κρασί και μέλι, έχει την τρυφεράδα βραστού και τη νοστιμιά ψητού της κατσαρόλας. Το λιβανέζικο μαχαλεμπί στο φινάλε είναι σαν ανατολίτικη μαστιχάτη πανακότα, με σιρόπι τριαντάφυλλο και φιστίκι Αιγίνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.