Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα

Αγιωργίτικο, Syrah και Μαυροφίλερο δίνουν το ροζέ κρασί που μοιάζει με καλοκαιρινή αύρα και μας δίνει ιδέες για γευστικά ταιριάσματα.

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα

Δικαίως εξέπληξε τους πάντες το Peplo με το που πρωτοκυκλοφόρησε πέρυσι. Ο Γιώργος Σκούρας, εκτός από ένα πολύ καλό κρασί, δημιούργησε μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση ροζέ στην παγκόσμια οινική σκηνή, ακολουθώντας μια μοναδική διαδικασία που συνδυάζει σε ίσες ποσότητες κρασί από τρεις διαφορετικές ποικιλίες που οινοποιείται ξεχωριστά.

Το Αγιωργίτικο τελειώνει την οινοποίησή του χωρίς εκχύλιση των σταφυλιών σε βαρέλια ακακίας όπου παραμένει για τέσσερις μήνες με τις οινολάσπες του. Το Syrah, επίσης χωρίς εκχύλιση των σταφυλιών, ωριμάζει τον ίδιο διάστημα με τις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Στο Μαυροφίλερο (κλώνος του Μοσχοφίλερου), όμως, τα πράγματα αλλάζουν, αφού οινοποιείται σε πήλινους αμφορείς μαζί με τη φλούδα του όπου και εκχυλίζεται για τέσσερις μήνες. Οι φλούδες, μάλιστα, βρίσκονται μέσα σε ύφασμα (πέπλο) για να ελέγχεται η εμβάπτισή τους στους αμφορείς – αυτή η τελευταία διαδικασία είναι που έδωσε στο κρασί το όνομά του.

Κρασί
Κοιτώντας το Peplo μέσα στη διάφανη φιάλη του χαίρεσαι το λαμπερό σομόν του χρώμα με ανταύγειες κόκκινου χρυσού. Αρχικά μπορεί αν νομίσεις ότι πρόκειται για ροζέ τύπου Προβηγκίας, όμως το Peplo διαφέρει, αφού καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά τη φρεσκάδα και την ωριμότητα. Η κομψότητα είναι γραμμένη στο DNA αυτού του κρασιού που μοσχοβολάει τριαντάφυλλο και γιασεμί, ανανά και πεπόνι. Οι γουλιές του είναι γεμάτες από τα αρώματα της μύτης, ενισχυμένα όμως με ευωδιές λέμονγκρας και μια αίσθηση που μοιάζει με το περίφημο άρωμα του Hermes Un jardin sur le Nil, καθώς η καραμελάτη αίσθηση στο στόμα του φρεσκάρεται από ωραία λεμονάτη οξύτητα. Το Peplo είναι άψογο ως απεριτίφ και του ταιριάζουν πολύ τα θαλασσινά, τα οστρακοειδή, τα μπαρμπούνια και οι σάλτσες με ντομάτα.

Αρμονίες

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα - εικόνα 2

Βασιλικό καβούρι, με γκασπάτσο αγγουριού @Seven Food Sins
Η φρουτώδης γλύκα του καβουριού είναι ερωτευμένη με το Peplo, ενώ το εξαιρετικά δροσιστικό, αρωματικό γκασπάτσο αγγουριού που το ηλεκτρίζει σορμπέ λάιμ-τζίντζερ συνδυάζεται με την οξύτητα του κρασιού.

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα - εικόνα 3

Πίτσα ντομάτα-μελιτζάνα @Λυκόβρυση
Σ’ αυτήν την ντελικάτη και χωριάτικη μαζί ζύμη που πάνω της μπαίνουν καπνιστή μελιτζάνα, μια σάλτσα ντομάτας όλο φρεσκάδα καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια, τα αρώματα και η γεύση του Peplo γράφουν πολύ όμορφα.

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα - εικόνα 4

Μπουγιαμπέσα με μπαρμπούνι @Veritable
Το κρασί προβάλλει θεαματικά τη γευστική δύναμη της μπουγιαμπέσας και κανακεύει τα άψογα ψημένα φιλέτα μπαρμπουνιού όπως και τη φίνα σκορδαλιά με κρόκο Κοζάνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
11/09/2025

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.