Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα

Αγιωργίτικο, Syrah και Μαυροφίλερο δίνουν το ροζέ κρασί που μοιάζει με καλοκαιρινή αύρα και μας δίνει ιδέες για γευστικά ταιριάσματα.

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα

Δικαίως εξέπληξε τους πάντες το Peplo με το που πρωτοκυκλοφόρησε πέρυσι. Ο Γιώργος Σκούρας, εκτός από ένα πολύ καλό κρασί, δημιούργησε μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση ροζέ στην παγκόσμια οινική σκηνή, ακολουθώντας μια μοναδική διαδικασία που συνδυάζει σε ίσες ποσότητες κρασί από τρεις διαφορετικές ποικιλίες που οινοποιείται ξεχωριστά.

Το Αγιωργίτικο τελειώνει την οινοποίησή του χωρίς εκχύλιση των σταφυλιών σε βαρέλια ακακίας όπου παραμένει για τέσσερις μήνες με τις οινολάσπες του. Το Syrah, επίσης χωρίς εκχύλιση των σταφυλιών, ωριμάζει τον ίδιο διάστημα με τις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Στο Μαυροφίλερο (κλώνος του Μοσχοφίλερου), όμως, τα πράγματα αλλάζουν, αφού οινοποιείται σε πήλινους αμφορείς μαζί με τη φλούδα του όπου και εκχυλίζεται για τέσσερις μήνες. Οι φλούδες, μάλιστα, βρίσκονται μέσα σε ύφασμα (πέπλο) για να ελέγχεται η εμβάπτισή τους στους αμφορείς – αυτή η τελευταία διαδικασία είναι που έδωσε στο κρασί το όνομά του.

Κρασί
Κοιτώντας το Peplo μέσα στη διάφανη φιάλη του χαίρεσαι το λαμπερό σομόν του χρώμα με ανταύγειες κόκκινου χρυσού. Αρχικά μπορεί αν νομίσεις ότι πρόκειται για ροζέ τύπου Προβηγκίας, όμως το Peplo διαφέρει, αφού καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά τη φρεσκάδα και την ωριμότητα. Η κομψότητα είναι γραμμένη στο DNA αυτού του κρασιού που μοσχοβολάει τριαντάφυλλο και γιασεμί, ανανά και πεπόνι. Οι γουλιές του είναι γεμάτες από τα αρώματα της μύτης, ενισχυμένα όμως με ευωδιές λέμονγκρας και μια αίσθηση που μοιάζει με το περίφημο άρωμα του Hermes Un jardin sur le Nil, καθώς η καραμελάτη αίσθηση στο στόμα του φρεσκάρεται από ωραία λεμονάτη οξύτητα. Το Peplo είναι άψογο ως απεριτίφ και του ταιριάζουν πολύ τα θαλασσινά, τα οστρακοειδή, τα μπαρμπούνια και οι σάλτσες με ντομάτα.

Αρμονίες

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα - εικόνα 2

Βασιλικό καβούρι, με γκασπάτσο αγγουριού @Seven Food Sins
Η φρουτώδης γλύκα του καβουριού είναι ερωτευμένη με το Peplo, ενώ το εξαιρετικά δροσιστικό, αρωματικό γκασπάτσο αγγουριού που το ηλεκτρίζει σορμπέ λάιμ-τζίντζερ συνδυάζεται με την οξύτητα του κρασιού.

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα - εικόνα 3

Πίτσα ντομάτα-μελιτζάνα @Λυκόβρυση
Σ’ αυτήν την ντελικάτη και χωριάτικη μαζί ζύμη που πάνω της μπαίνουν καπνιστή μελιτζάνα, μια σάλτσα ντομάτας όλο φρεσκάδα καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια, τα αρώματα και η γεύση του Peplo γράφουν πολύ όμορφα.

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα - εικόνα 4

Μπουγιαμπέσα με μπαρμπούνι @Veritable
Το κρασί προβάλλει θεαματικά τη γευστική δύναμη της μπουγιαμπέσας και κανακεύει τα άψογα ψημένα φιλέτα μπαρμπουνιού όπως και τη φίνα σκορδαλιά με κρόκο Κοζάνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.