Τα μονοποικιλιακά τσίπουρα είναι τάση

Το Δεκαράκι συντονίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις, κεντώντας εξαιρετικά αποστάγματα από Μοσχάτο Τιρνάβου, Μαλαγουζιά και Ροδίτη.

Τα μονοποικιλιακά τσίπουρα είναι τάση

Το τσίπουρο έχει εξελιχτεί σε ελληνικό καμάρι δίπλα στο ούζο, αποτελώντας ένα πεδίο δυναμικών εξελίξεων στην ελληνική ποτοποιία. Συντονιζόμενο με τις διεθνείς τάσεις αλλά και με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών, το Δεκαράκι λανσάρισε πέρυσι, δίπλα στο Μοσχάτο Τιρνάβου, ακόμη δύο μονοποικιλιακά αποστάγματα, τη Μαλαγουζιά και τον Ροδίτη. Το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα, που τη χρωστάει στη διαφορετική ποικιλία στεμφύλων που αποστάζονται στον Τίρναβο από την οικογένεια Βασδαβάνου, μέσα σε χειροποίητους χάλκινους άμβυκες. Στην ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος συμβάλλουν η πολλαπλή απόσταξη και η προσεκτική επιλογή της «καρδιάς» του.

Και τα τρία έχουν εξόχως αρωματικό χαρακτήρα. Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τιρνάβου, το κλασικό απόσταγμα της περιοχής, βρίσκει στο Δεκαράκι μία από τις καλύτερες εκφράσεις του. Μοσχοβολώντας συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά, είναι ένα γεμάτο τσίπουρο, που ταιριάζει πολύ τόσο με αβγά, πατάτα και τρούφα, που τα τελευταία χρόνια κάνουν σουξέ στα εστιατόρια, όσο και με ψητά κρέατα, λουκάνικα και κρεατόπιτες.

Τα μονοποικιλιακά τσίπουρα είναι τάση - εικόνα 1

Η Μαλαγουζιά είναι πολύ κομψό απόσταγμα με ευωδιές λουλουδιών –κυρίως γαρδένια και αγιόκλημα– και πιπεράτη γεύση εσπεριδοειδών. Πάει πολύ με ψάρια και θαλασσινά, ειδικά αν το λεμόνι και τα ξινούτσικα βότανα, όπως η λουίζα και το λεμονόχορτο, παίζουν μαζί τους: γαύρος και σαρδέλα μαρινάτα, καλαμαράκια τηγανητά, σκουμπρί ψητό με λεμονάτους γίγαντες είναι ταμάμ.

Ο Ροδίτης από ωραία σταφύλια της περιοχής Δαμάσι του Τιρνάβου έχει ραμμένη στην ούγια μια φρουτώδη αρμονία, η οποία θυμίζει ανανά και βερίκοκο μαζί, με στρογγυ­λάδα και ντελικάτους γήινους τόνους στις γουλιές του που φέρνουν στο μυαλό το σουσάμι. Ταιριάζει πολύ με ταραμοσαλάτα και φρέσκες σύνθετες σαλάτες, που μπορεί να περιέχουν ξερά σύκα, απάκι, ξύγαλο Σητείας, κατίκι, σταφύλια, καρπούζι και γλυκόξινες βινεγκρέτ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
11/09/2025

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.