Τα μονοποικιλιακά τσίπουρα είναι τάση

Το Δεκαράκι συντονίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις, κεντώντας εξαιρετικά αποστάγματα από Μοσχάτο Τιρνάβου, Μαλαγουζιά και Ροδίτη.

Τα μονοποικιλιακά τσίπουρα είναι τάση

Το τσίπουρο έχει εξελιχτεί σε ελληνικό καμάρι δίπλα στο ούζο, αποτελώντας ένα πεδίο δυναμικών εξελίξεων στην ελληνική ποτοποιία. Συντονιζόμενο με τις διεθνείς τάσεις αλλά και με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών, το Δεκαράκι λανσάρισε πέρυσι, δίπλα στο Μοσχάτο Τιρνάβου, ακόμη δύο μονοποικιλιακά αποστάγματα, τη Μαλαγουζιά και τον Ροδίτη. Το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα, που τη χρωστάει στη διαφορετική ποικιλία στεμφύλων που αποστάζονται στον Τίρναβο από την οικογένεια Βασδαβάνου, μέσα σε χειροποίητους χάλκινους άμβυκες. Στην ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος συμβάλλουν η πολλαπλή απόσταξη και η προσεκτική επιλογή της «καρδιάς» του.

Και τα τρία έχουν εξόχως αρωματικό χαρακτήρα. Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τιρνάβου, το κλασικό απόσταγμα της περιοχής, βρίσκει στο Δεκαράκι μία από τις καλύτερες εκφράσεις του. Μοσχοβολώντας συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά, είναι ένα γεμάτο τσίπουρο, που ταιριάζει πολύ τόσο με αβγά, πατάτα και τρούφα, που τα τελευταία χρόνια κάνουν σουξέ στα εστιατόρια, όσο και με ψητά κρέατα, λουκάνικα και κρεατόπιτες.

Τα μονοποικιλιακά τσίπουρα είναι τάση - εικόνα 1

Η Μαλαγουζιά είναι πολύ κομψό απόσταγμα με ευωδιές λουλουδιών –κυρίως γαρδένια και αγιόκλημα– και πιπεράτη γεύση εσπεριδοειδών. Πάει πολύ με ψάρια και θαλασσινά, ειδικά αν το λεμόνι και τα ξινούτσικα βότανα, όπως η λουίζα και το λεμονόχορτο, παίζουν μαζί τους: γαύρος και σαρδέλα μαρινάτα, καλαμαράκια τηγανητά, σκουμπρί ψητό με λεμονάτους γίγαντες είναι ταμάμ.

Ο Ροδίτης από ωραία σταφύλια της περιοχής Δαμάσι του Τιρνάβου έχει ραμμένη στην ούγια μια φρουτώδη αρμονία, η οποία θυμίζει ανανά και βερίκοκο μαζί, με στρογγυ­λάδα και ντελικάτους γήινους τόνους στις γουλιές του που φέρνουν στο μυαλό το σουσάμι. Ταιριάζει πολύ με ταραμοσαλάτα και φρέσκες σύνθετες σαλάτες, που μπορεί να περιέχουν ξερά σύκα, απάκι, ξύγαλο Σητείας, κατίκι, σταφύλια, καρπούζι και γλυκόξινες βινεγκρέτ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.