Η ιεροτελεστία του ούζου και της άνοιξης

Η κατάνυξη των ημερών θέλει ούζο αστεράτο, μεζέδες δυνατούς και καλή παρέα.

Η ιεροτελεστία του ούζου και της άνοιξης

Είναι τόσο ανεξίτηλα γραμμένο στο DNA των Ελλήνων το γλυκανισάτο του άρωμα, που έτσι καθώς βλέπουμε να ξετυλίγεται γύρω μας η πασχαλινή ιεροτελεστία της Άνοιξης, ειδικά εν όψει Μεγάλης Παρασκευής, έχει καρφωθεί ήδη η εικόνα της παρείστικης ουζοκατάνυξης μετά τον Επιτάφιο. Τότε που προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη Χαρά έχοντας κλείσει τους υπολογιστές για το επόμενο γιορταστικό τετραήμερο. Το ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη είναι ένα εξαιρετικό απόσταγμα, το οποίο προέρχεται 100% από απόσταξη σε χάλκινους άμβυκες συνεχίζοντας μια ιστορία που ξεκίνησε το 1894.

Το καταλαβαίνεις από τη πρώτη γουλιά πως η ποιότητά του είναι αστεράτη. Και μετά αρχίζει η γευσιγνωσία όπου καθώς το μυρίζεις τη μύτη γαργαλάνε γλυκάνισος, πιπέρι, χαμομήλι, φλούδες εσπεριδοειδών, κόλιαντρος και σε ταξιδεύουν. Στο στόμα ισορροπημένο και πολυσύνθετο εκτός από τα αρώματα που μυρίσαμε, στη γλώσσα γράφουν επιπλέον μάραθος και μαστίχα. Μετά τα πρώτα τσουγκρίσματα των ποτηριών φροντίστε να έρθουν σιγά – σιγά με τέμπο οι μεζέδες στο τραπέζι· με το ούζο δεν τρώς αλά φρανσέζ με πρώτο και κύριο, τσιμπολογάς, επικοινωνείς, πίνεις χωρίς βιασύνες σαν σε συμπόσιο που οι ιδέες και τα γέλια ανταλλάσσονται μεταξύ σπιρτόζικων γουλιών γλυκάνισου και χταποδιού.

Η ιεροτελεστία του ούζου και της άνοιξης - εικόνα 1

Ναι ο μεζές πρέπει ν' αντιμιλάει στο ούζο και μέσα από την κόντρα αυτή φαί και ποτό σφιχταγκαλιάζουν το ένα το άλλο και προσφέρουν ηδονή. Αν ο μεζές είναι ντελικάτος και ήπιος το ούζο τον καταπίνει κι εμείς ξενερώνουμε. Ενώ μ' ένα al dente μαστιχωτό χταπόδι στα κάρβουνα, γαρίδες και καραβίδες, ταραμοσαλάτες και μελιτζάνες καπνιστές, σκορδαλιά και μπακαλιάρο τηγανητό μαζί με παντζάρια πιπερωμένα το ούζο κεντάει. Θέλετε κι άλλα; Δεν προτείνω τυριά και σουτζούκια μέρες πού ‘ναι, αλλά γούνα λιόκαυτη, σαρδέλα παστή ή στα κάρβουνα και φυσικά σουπιές και καλαμάρια, η γαβράκι τηγανητό. Θα παίξουν σίγουρα και άλλες θαλασσινές δημιουργίες στις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία που θα πάτε, αλλά προτιμείστε αυτές που έχουν γεύσεις δυνατές και γιατί όχι πικάντικες. Καλύτερα να αραιώσετε μόνο με κρύο νερό το ούζο, αν όμως θέλετε οπωσδήποτε παγάκια βάλτε τα μετά το νερό για να μην ταλαιπωρηθεί το ποτό σας και να γίνει πιο αρωματικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.