Η ιεροτελεστία του ούζου και της άνοιξης

Η κατάνυξη των ημερών θέλει ούζο αστεράτο, μεζέδες δυνατούς και καλή παρέα.

Η ιεροτελεστία του ούζου και της άνοιξης

Είναι τόσο ανεξίτηλα γραμμένο στο DNA των Ελλήνων το γλυκανισάτο του άρωμα, που έτσι καθώς βλέπουμε να ξετυλίγεται γύρω μας η πασχαλινή ιεροτελεστία της Άνοιξης, ειδικά εν όψει Μεγάλης Παρασκευής, έχει καρφωθεί ήδη η εικόνα της παρείστικης ουζοκατάνυξης μετά τον Επιτάφιο. Τότε που προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη Χαρά έχοντας κλείσει τους υπολογιστές για το επόμενο γιορταστικό τετραήμερο. Το ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη είναι ένα εξαιρετικό απόσταγμα, το οποίο προέρχεται 100% από απόσταξη σε χάλκινους άμβυκες συνεχίζοντας μια ιστορία που ξεκίνησε το 1894.

Το καταλαβαίνεις από τη πρώτη γουλιά πως η ποιότητά του είναι αστεράτη. Και μετά αρχίζει η γευσιγνωσία όπου καθώς το μυρίζεις τη μύτη γαργαλάνε γλυκάνισος, πιπέρι, χαμομήλι, φλούδες εσπεριδοειδών, κόλιαντρος και σε ταξιδεύουν. Στο στόμα ισορροπημένο και πολυσύνθετο εκτός από τα αρώματα που μυρίσαμε, στη γλώσσα γράφουν επιπλέον μάραθος και μαστίχα. Μετά τα πρώτα τσουγκρίσματα των ποτηριών φροντίστε να έρθουν σιγά – σιγά με τέμπο οι μεζέδες στο τραπέζι· με το ούζο δεν τρώς αλά φρανσέζ με πρώτο και κύριο, τσιμπολογάς, επικοινωνείς, πίνεις χωρίς βιασύνες σαν σε συμπόσιο που οι ιδέες και τα γέλια ανταλλάσσονται μεταξύ σπιρτόζικων γουλιών γλυκάνισου και χταποδιού.

Η ιεροτελεστία του ούζου και της άνοιξης - εικόνα 1

Ναι ο μεζές πρέπει ν' αντιμιλάει στο ούζο και μέσα από την κόντρα αυτή φαί και ποτό σφιχταγκαλιάζουν το ένα το άλλο και προσφέρουν ηδονή. Αν ο μεζές είναι ντελικάτος και ήπιος το ούζο τον καταπίνει κι εμείς ξενερώνουμε. Ενώ μ' ένα al dente μαστιχωτό χταπόδι στα κάρβουνα, γαρίδες και καραβίδες, ταραμοσαλάτες και μελιτζάνες καπνιστές, σκορδαλιά και μπακαλιάρο τηγανητό μαζί με παντζάρια πιπερωμένα το ούζο κεντάει. Θέλετε κι άλλα; Δεν προτείνω τυριά και σουτζούκια μέρες πού ‘ναι, αλλά γούνα λιόκαυτη, σαρδέλα παστή ή στα κάρβουνα και φυσικά σουπιές και καλαμάρια, η γαβράκι τηγανητό. Θα παίξουν σίγουρα και άλλες θαλασσινές δημιουργίες στις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία που θα πάτε, αλλά προτιμείστε αυτές που έχουν γεύσεις δυνατές και γιατί όχι πικάντικες. Καλύτερα να αραιώσετε μόνο με κρύο νερό το ούζο, αν όμως θέλετε οπωσδήποτε παγάκια βάλτε τα μετά το νερό για να μην ταλαιπωρηθεί το ποτό σας και να γίνει πιο αρωματικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.