Το «Ψ...art» έχει ασυνήθιστες γεύσεις

Ρεμβάζοντας τα τρένα που περνούν και... τη Σαντορίνη, ο Αρτέμης Δαρζέντας φτιάχνει ωραίους μεζέδες και πρωτότυπες θαλασσινές γεύσεις.

Το «Ψ...art» έχει ασυνήθιστες γεύσεις

Αν έπρεπε να διαλέξω το πιάτο που θα με έκανε να πηγαίνω ξανά και ξανά στο «Ψ…art», αυτό θα ήταν το μπαρμπούνι. Είναι γνωστή η παροιμία που λέει ότι «οι γάτες το ’χουν καημό που δεν τρώνε το κεφάλι του μπαρμπουνιού διότι το τρώνε οι άνθρωποι». Ε, λοιπόν, ο Αρτέμης Δαρζέντας τη μεταφράζει πολύ γαστριμαργικά και ασυνήθιστα. Ψήνει τα φιλέτα του ψαριού στη σχάρα και τα σερβίρει ζουμερά και πεντανόστιμα, με το κεφάλι, το ψαροκόκαλο και την ουρά, ανάμεσά τους, τηγανισμένα ολόκληρα, σαν τεμπούρα που τραγανίζει με τη σαν ιώδιο και σαφράν μαζί γεύση τους (οι Γιαπωνέζοι κάνουν τέτοια ωραία κόλπα, αλλά ο κ. Δαρζέντας μου είπε ότι το συνηθίζουν και στην Κάλυμνο).

Έχει μια αύρα αστικής αρχοντιάς το «Ψ…art», με ωραίο vintage μωσαϊκό πλακάκι και καρέκλες καφενείου σε βιενέζικο στιλ, αλλά με την ασπρόμαυρη γιγαντοφωτογραφία της Οίας να καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο η Σαντορίνη μπαίνει μέσα σου. Το μαγαζί έχει τους τακτικούς του πελάτες, που το τιμούν και τις καθημερινές και χάρη στις προσιτές του τιμές είναι ό,τι πρέπει για τους νεότερους. Αλλά έχει κι επιπλέον ένα ατού, τουλάχιστον για εμένα, που μου αρέσουν τα μαγαζιά στα οποία μπορείς να χαζεύεις τα τρένα να περνούν, όπως μέσα από την τζαμαρία του «Ψ…art».

Το «Ψ...art» έχει ασυνήθιστες γεύσεις - εικόνα 1

Συνέχεια με τις γεύσεις, όπως ο πολύ νόστιμος «παστουρμάς» από το σχετικά άγνωστο μανάλι (δεν είναι άλλο από το μικρό μαγιάτικο), που η αλαβάστρινη χυμώδης σάρκα του μαρινάρεται με τσιμένι και άλλα μπαχαρικά, δημιουργώντας έναν πολύ ωραίο μεζέ για ούζο και τσίπουρο. Σε αυτό το γήπεδο βεβαίως παίζει πολύ δυνατά και το homemade καπνιστό σκουμπρί, με τον ορεκτικό καπνό να γράφει ερεθιστικά επάνω του, που σερβίρεται με μαριναρισμένο σε μπαχαρικά φρέσκο τραγανό κρεμμύδι.

Ωραίο το λαβράκι σεβίτσε σε ελληνική εκδοχή, αφού μέσα στο νοστιμότατο λεμονάτο ζουμάκι του κολυμπούν κρουστό αγγου­ράκι, φρέσκος κορίανδρος και ψητή πιπεριά. Στην μπαρμπουνο-μακαρονάδα τα al dente λινγκουίνι μαγειρεύονται στο φινάλε μαζί με την ελαφριά κόκκινη σάλτσα και τα φιλέτα του ψαριού, κερδίζοντας έτσι σε γεύση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πολλά εδέσματα, από γαρίδες και καραβίδες μέχρι όστρακα, μαλάκια και, φυσικά, τα στάνταρ μικρά ψάρια, όπως και μια φάβα που την καλλιεργεί ο ιδιοκτήτης κι έχει γραμμένη γήινη γεύση. Σημειώστε, τέλος, ότι εδώ μπορείτε να πιείτε και τη σπάνια Σαντορίνη Δασκαλή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.