
Επειδή οι εξαιρετικές πρώτες ύλες εξελίσσονται περισσότερο από ποτέ σε ύψιστη γαστρονομική προτεραιότητα, οι σεφ δημιουργούν πολύ στενές συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν πρωτότυπα, δυσεύρετα λαχανικά, κρέατα και θαλασσινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεργασία της «Cookoovaya» με τον κτηνοτρόφο Δημήτρη Δήμου μέσω του project «Wise Food» για την αξιοποίηση της περίφημης αγελάδας αρχαίας στεπικής φυλής Κατερίνης, που εκείνος διέσωσε, μαζί με τον μαύρο ελληνικό χοίρο, στο κτήμα του Κιβωτός του Δήμου.

Όλο και περισσότερο μεγαλώνει αυτό το ενδιαφέρον να αξιοποιηθούν στα εστιατόρια της χώρας παλιές αυτόχθονες ποικιλίες και ράτσες. Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος βάζει στο «Kooc Taverna» στην Costa Navarino το σπάνιο κατσικογέλαδο του Ταΰγετου, ενώ κάποιοι δημιουργούν τη δική τους φάρμα και καλλιεργούν τα προϊόντα που χρησιμοποιούν στο εστιατόριό τους (πρωτοπόρα η Margi Farm του ομώνυμου ξενοδοχείου).