Ιδέες για «προχώ» αρμονίες με ούζο και τσίπουρο

Ενόψει Καθαράς Δευτέρας, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος επισκέπτεται το μετα-καφενείο «Senios», βάζει Άδολο, Δεκαράκι και τα δικά τους κοκτέιλ δίπλα σε ωραίους μεζέδες και απολαμβάνει.

Ιδέες για «προχώ» αρμονίες με ούζο και τσίπουρο

Ενόψει Καθαράς Δευτέρας, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος επισκέπτεται το μετα-καφενείο «Senios», βάζει Άδολο, Δεκαράκι και τα δικά τους κοκτέιλ δίπλα σε ωραίους μεζέδες και απολαμβάνει.

Λίγες ημέρες μετά την κραιπάλη της Τσικνοπέμπτης και ενόψει Καθαράς Δευτέρας στήνουμε αλλιώτικο σκηνικό στο μυαλό μας, καθώς το κρέας δίνει τη θέση του σε άλλες γευστικές συνήθειες. Δεν μιλάμε για αυστηρή νηστεία κατά το γράμμα του θρησκευτικού νόμου, αλλά για μια άλλη κατηγορία γεύσεων, πιο λιτών, με αρκετά θαλασσινά και λαχανικά, που έρχονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στο προσκήνιο. Με τον ίδιο τρόπο που στο τραπέζι μας παίρνουν δυναμικά θέση το ούζο και το τσίπουρο, ανταποκρινόμενα στη διάθεση της εποχής.

Με όρεξη πειραματική, λοιπόν, διαλέξαμε δύο εκλεκτούς εκπροσώπους των εθνικών μας αποσταγμάτων, όπως το ούζο Άδολο και το μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι από Μοσχάτο Τιρνάβου, και μαζί με την ομάδα του «Senios» ψάξαμε να βρούμε γοητευτικές αρμονίες με μεζέδες και νέους τρόπους σερβιρίσματός τους.

Ιδέες για «προχώ» αρμονίες με ούζο και τσίπουρο - εικόνα 1

Έτσι, λοιπόν, το perfect serve του Άδολου στο «Senios» ακολουθεί την ιδέα του γιαπωνέζικου κοκτέιλ Mizuwari και σερβίρεται νεο-παραδοσιακά, σε μίνι μπρούντζινο δίσκο καφενείου, με μυρωδάτο νερό στο οποίο έχουν εκχυλιστεί αγγούρι και κολοκύθι για να το αραιώσεις και με διάφορα τουρσάκια για μεζέ. Εμείς, πάντως, το ήπιαμε και συνοδεία μπρουσκέτας με ψητά παντζάρια, γαύρο μαρινάτο, σκορδαλιά και χρένο και πολύ το χαρήκαμε.

Στο «Senios», τώρα, φτιάχνουν ένα πολύ ωραίο Martini με acid γλυκούς απόηχους, αναμειγνύοντας Δεκαράκι με πατρινό βερμούτ Χάχαλη και γλυκό κρασί Nopera από τη Σάμο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ωραία που πηγαίνει με τα αρβανίτικα ζυμαρικά γκόγκες με τριμμένη ξερή μυζήθρα. Στην κάβα τους, τέλος, παλαιώνουν τσίπουρο Δεκαράκι σε τέσσερα διαφορετικά βαρέλια διαδοχικά και κατόπιν το σερβίρουν με Three Cents tonic· σημειώστε ότι η σαρικόπιτα που βάλαμε δίπλα του του πηγαίνει τέλεια.

Τοπ συνδυασμοί

Ιδέες για «προχώ» αρμονίες με ούζο και τσίπουρο - εικόνα 2

Δεκαράκι tonic + σαρικόπιτα

Με την αιθέρια πικράδα του πάνω σε βελούδινο υπόστρωμα, αυτό το ποτό διψάει για πολύ αρωματικές γεύσεις. Τα αρώματα της τραγανής σαρικόπιτας σερφάρουν αεράτα μόλις συναντηθούν μαζί του.

Δεκαράκι Martini + γκόγκες

Αυτό το ωραίο Martini με τους acid γλυκούς απόηχους ταιριάζει χέρι γάντι με το παραδοσιακό ζυμαρικό, τα αρβανίτικα νιόκι της Ελλάδας. Λιτά σερβιρισμένα με βούτυρο και ξινομυζήθρα, είναι τέλειος μεζές.

Άδολο + γαύρος και παντζάρια

Ο μεζές πρέπει να αντιμιλάει σε αυτό το ποτό που καθιέρωσε την κατηγορία «premium» στο ούζο. Ο πικάντικος συνδυασμός σκορδαλιάς και χρένου με αέρνο γαύρο και βαθιά γλυκό παντζάρι κάνει στράκες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.