
Μπορεί η Σαντορίνη να είχε όπως πάντα την τιμητική της στους Χρυσούς Σκούφους 2019, όμως η γαστρονομική επιτροπή χάρηκε ωραία γαστρονομικά επιτεύγματα και σε off Broadway νησιά σαν την Ίο. Στο κομψό εστιατόριο «Grandma's» που βραβεύτηκε για πρώτη φορά με Χρυσό Σκούφο ο Λευτέρης Λαζάρου επιμελείται μια ωραία μοντέρνα κουζίνα με ελληνικές επιρροές και ο Αλέξανδρος Λέπεσης ξεδιπλώνει τη δυναμική της με πιάτα όπως το μελωμένο αρνί με πουρέ μήλου και ζουμερό/τραγανό μιλφέιγ πατάτας.
Στην Ίο ανακαλύψαμε, όμως, και το ολοκαίνουργιο arty «Ιθaka», το οποίο ήταν ανάμεσα στις φετινές υποψηφιότητες για Χρυσό Σκούφο, και όπου τρεις φίλοι εμπνέονται από την ελληνική παράδοση και την παρουσιάζουν με απόλυτα σύγχρονη ματιά, μέσα από πιάτα όπως το άψογα ψημένο καλαμάρι με πουρέ κουνουπιδιού καμένου με μαεστρία.