Το Χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας

Με τέσσερις Χρυσούς Σκούφους η Σαντορίνη κρατάει την πρωτοκαθεδρία της στη νησιώτικη Ελλάδα.

Το Χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας

Ο δυναμισμός της Σαντορίνης, μετά την παγκόσμια προβολή της, χτυπάει κόκκινο καθώς διαχρονικά εστιατόρια κεντάνε και καινούργια αστέρια ανεβαίνουν. Ας δούμε τι μας κέρδισε στους φετινούς βραβευμένους.

Ο Παύλος Κυριάκης παίζει ακόμη πιο δυνατή μπάλα από πέρυσι στο «Lycabettus» (ξενοδοχείο «Andronis Exclusive») και δημιουργίες όπως το λαβράκι με «λέπια» αμυγδάλου, σπανάκι, παρμεζάνα και γαρίφαλο δείχνουν πώς η φινέτσα παντρεύεται με την ένταση.

Ο Χρόνης Δαμαλάς παρουσίασε στο «OVAC» («Cavo Tagoo») ένα εντυπωσιακό μενού με εξαιρετικά κλασικά και πρωτότυπα πιάτα, προσθέτοντας και ελληνικά στοιχεία σαν το πεντανόστιμο αρνί με σπανάκι και μανιτάρια shimeji.

Το Χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας - εικόνα 1
«OVAC»

Ο Πάνος Τσίκας στη «Σελήνη» ανέπτυξε ακόμη περισσότερο τη φινέτσα της κουζίνας του και τη δημιουργικότητά του με σπεσιαλιτέ όπως η βασιλική ζαργάνα με σάλτσα σπαραγγιών ή ο φανταστικός καπνιστός βλάχος με μελάνι και ξινή ντομάτα.

Κανένας άλλος σεφ στην Ελλάδα δεν πετυχαίνει τόσο δύσκολους, σχεδόν ακροβατικούς γάμους σαν αυτούς που τολμά ο Νίκος Πουλιάσης στον «Κουκούμαβλο» και γλυκά όπως το σεμιφρέντο φράουλας με σάλτσα καπνιστής πιπεριάς, βασιλικό, μους σμέουρων και μαρέγκες πικραμύγδαλου το αποδεικνύουν.

Πέρα από τα βραβευμένα εστιατόρια όμως τις εντυπώσεις μας έκλεψαν φέτος δύο ακόμη γαστρονομικές εμπειρίες. Ο Τάσος Στεφάτος έκανε αίσθηση στο «Elements» του νέου ξενοδοχείου «Canaves Oia Epitome» με μια μοντέρνα κουζίνα ελληνικών αποχρώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «σοφιγάδο: γράμμα από το Ιόνιο» που βάζει σε ταχυδρομικό φάκελο ένα εξαιρετικό σούπερ μελωμένο στιφάδο με κρεμμύδια και μανιτάρια, ή και γιαπωνέζικα ακόμη, σαν το ντελικάτο κρέας kobe shabu-shabu σε πεντανόστιμο ζωμό.

Το Χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας - εικόνα 2
«Elements»

Άλλο τόσο την ανέβασε όμως και το «Lauda» στο «Andronis Boutique Hotel», το μενού του οποίου επιμελήθηκε ο τριάστερος Γάλλος σεφ Emmanuel Renaut που έχει ερωτευτεί τη Σαντορίνη. Παίζοντας ανάμεσα σε ελληνικές ιδέες και δικά του signature πιάτα δημιουργεί μια πολύ ντελικάτη και αρμονική γαστρονομία γεμάτη εκπλήξεις· πιάτα σαν το αριστουργηματικό του χαβιάρι με γαρίδες, βότανα, λεμόνι και γκρέιπφρουτ είναι για χειροκρότημα.

Barilla Masters of Pasta

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.