Στα terroir του εξαιρετικού καφέ

Τους εξαιρετικούς καφέδες Nespresso της σειράς Professional πίνουμε κυρίως σε βραβευμένα εστιατόρια και τα γκουρμέ τους χαρμάνια θα δώσουν ξεχωριστό τόνο στα δείπνα των τελετών απονομής των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας.

Στα terroir του εξαιρετικού καφέ

Οι εξαιρετικοί καφέδες Nespresso της σειράς Professional διαλέγουν φέτος εκλεκτά καφετόπια του Νεπάλ και της Κένυας. Τους πίνουμε κυρίως σε βραβευμένα εστιατόρια και τα γκουρμέ τους χαρμάνια θα δώσουν ξεχωριστό τόνο στα δείπνα των τελετών απονομής των Χρυσών Σκούφων στην Αθήνα και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη.

Ο εξαιρετικός καφές σαν φινάλε ενός φανταστικού γκουρμέ γεύματος κάνει αυτή την τελεία που μπαίνει να είναι τέλεια. Υπάρχουν όμως κάποιοι καφέδες που υπερέχουν, εκφράζοντας έναν χαρακτήρα που, όπως στα μεγάλα κρασιά, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο terroir τους. Στη σειρά των «Nespresso Professional» η έννοια της ευγενούς καταγωγής εκφράζεται με τη σειρά «Exclusive Selection» που τα χαρμάνια τους έχουν φτιαχτεί ειδικά για τα fine dining εστιατόρια σ όλο τον κόσμο∙ διατίθενται για κάποιο χρονικό διάστημα και κατόπιν τη θέση τους παίρνουν άλλα.

Στα terroir του εξαιρετικού καφέ - εικόνα 1

Ο Nepal Lamjung έρχεται από τους πρόποδες των Ιμαλαΐων και είναι εξαιρετικά σπάνιος επειδή έως τον 21ο αιώνα κανείς δεν περιμένει ότι θα βρει καφέ βόρεια του Τροπικού του Καρκίνου. Αυτός ο πλούσιος, έντονος καφές με την απαλή βελούδινη υφή και τις φρέσκιες νότες καβουρδίσματος έχει αρώματά που θυμίζουν φουντούκια, ψημένα δημητριακά και κόρα φρεσκοφουρνισμένου ψωμιού.

Ο Kenya Milima (Milima σημαίνει «highlands» στα Σουαχίλι) είναι ένας καφές του εκφράζει την κορυφή των καφέδων της Κένυας, διότι καθώς βρίσκεται πάνω στον Ισημερινό σε ηφαιστειογενή εδάφη απολαμβάνει για πολλές ώρες τα χάδια του ήλιου ενώ το βράδυ δροσίζεται λόγω του μεγάλου υψομέτρου(1400-2000μ.) που βρίσκονται οι φυτείες. Γι αυτό η Κένυα έχει το προνόμιο της «fly crop», μιας μικρότερης δεύτερης σοδειάς, που επιτρέπει να διαλέγουν πιο φρέσκους κόκκους. Αποτέλεσμα ένας καφές βελούδινος και πολύ φινετσάτος, με ιδιαιτέρως ανθώδες άρωμα, ωραία καλοζυγισμένη οξύτητα και τόνους δημητριακών.

Στα terroir του εξαιρετικού καφέ - εικόνα 2

Από την άλλη μεριά τώρα μέσα στο βασικό ρεπερτόριο της Nespresso Professional συγκαταλέγονται τρεις εξαιρετικές προελεύσεις καφέ που εκφράζουν την ποιοτική γεωγραφική ιδιαιτερότητα. Ο Ristretto Origin India κατ΄αρχάς, αποτελεί το πάντρεμα των εκλεκτών Arabica καβουρδισμένων ελαφρά με μια ιδέα Robusta. Έχει σώμα μεστό, ισχυρό χαρακτήρα και νότες μπαχαρικών μαζί με κακάο, κι ένα πικάντικο αρωματικό μπουκέτο που θυμίζει γαρίφαλο, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ο Espresso Origin Brazil είναι γλυκός και βελούδινα απαλός φτιαγμένος από γκουρμέ βραζιλιάνικους Arabica Cerrado και Bourbon. Είναι ένα ντελικάτο χαρμάνι με κομψή ήπια και γλυκιά γεύση, που υπογραμμίζεται από ελαφριές νότες καβουρδίσματος. Τέλος ο Lungo Origin Guatemala είναι ένα τολμηρό και μεταξένιο χαρμάνι Arabica και πλυμένου γκουρμέ Robusta, βελούδινο με έντονες νότες αποξηραμένων δημητριακών και γεύση βύνης. Η πληθωρική του πολυπλοκότητα χρωστάει πολλά στη δομή που της δίνει ο σπέσιαλ Robusta που περιέχει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.