Χαμός με τα Michelin 2019 στη Γαλλία

Νέα 3άστερα εμφανίζονται και ονομαστά 3άστερα χάνουν αστέρι.

Χαμός με τα Michelin 2019 στη Γαλλία

Τα φετινά αστέρια Michelin στη Γαλλία που ανακοινώθηκαν χθες προκάλεσαν μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες στεναχώριες. Κερδίζοντας θριαμβευτικά το 3ο του αστέρι ο Ιταλοαργεντίνος Mauro Colagreco για το «Mirazur», είναι ο μόνος ξένος σεφ με 3 αστέρια στη Γαλλία. Έχοντας σκαρφαλώσει στην 3η θέση των World’s 50 Best Restaurants το 2019 βάζει δυναμικά πλώρη για την πρωτιά. Πήγα δυο φορές τον προηγούμενο χρόνο στο «Mirazur», στην Menton της Κυανής Ακτής και τον συνάντησα φέτος το καλοκαίρι στη Μύκονο σ ένα 4 hands γαστρονομικό event με τον Γιώργο Στυλιανουδάκη στο «Kensho».

O Colagreco φορτώνει με γαστρονομικό συναίσθημα τη γαλλική κουζίνα. Μαρινάρει τις καταπληκτικές γαρίδες του Σαν Ρέμο σε χυμό γκρέιπφρουτ που έχει μείνει στο δέντρο 2,5 χρόνια για να πυκνώσει και να ραφιναριστεί η γεύση του(!) και τις σερβίρει με τη δασώδη νοστιμάδα μανιταριών. Σερβίρει την πιο νόστιμη φασολάδα του κόσμου με υπερφίνα φασόλια της ιταλικής Pigna και ντελικάτη ζελατίνα μοσχαρίσιων τενόντων, σαν τρυφερή απόδωση τιμών στη χωριάτικη θέρμη. Δημιουργεί παιγνιώδη συναισθηματικά τοπία από κόκκινη κολοκύθα του κήπου του με εκπληκτικές εναλλαγές γλύκας και τραγανού δάσους (αποξηραμένα fungi porcini, σουσάμια, πασατέμπο και πολλούς ακόμα σπόρους) κι ένα απρόσμενο wasabi φασκόμηλου και σιρόπι σφενδάμου.

Είναι αφαιρετικός conceptualίστας συνδυάζοντας τη μελωμένη γλύκα του λωτού με κρέμμα αρμανιάκ και άγουρο καρύδι-τσάγαλο σε μια εκπληκτική συγχορδία. Έχει την τέλεια χιονάτη πεσκανδρίτσα με φουντούκια και αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Το signature καλαμάρι του με αγκινάρες και σάλτσα bagna cauda είναι ένα αριστούργημα αρμονίας, σαν σάρκα πορσελάνης κεντημένη μ ατρόμητο βότανο pimprenelle σαν χάδι καρυδιού. Ο Mauro Colagreco είναι μια σπάνια καλλιτεχνική γαστρονομικά φλέβα και ανεβαίνει δικαίως τα σκαλοπάτια της παγκόσμιας γαστρονομικής αναγνώρισης.

Χαμός με τα Michelin 2019 στη Γαλλία - εικόνα 1
Ο σεφ Sebastien Bras

Εν τω μεταξύ χαμός έχει γίνει με τον Sebastien Bras που έδωσε πέρυσι πίσω τα 3 του αστέρια και ο Michelin που το αποδέχτηκε τον ξαναβάζει φέτος στον οδηγό αφαιρώντας του ένα αστέρι, με δύο δηλαδή, εκπλήσσοντας τους πάντες.

Και φυσικά τεράστια η έκπληξη για δύο ονομαστούς σεφ με 3άστερα εστιατόρια, τον Marc Veyrat στο «Maison des Bois» και τον Marc Haeberlin για το «Auberge de L'Ill» που ήταν 3άστερο για 51 ολόκληρα χρονιά, και που φέτος χάνουν από ένα αστέρι!.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.