Η ελληνική γευστική αλεγρία του «Lagom»

Το νέο εστιατόριο στην πιάτσα της Βουλιαγμένης είναι στιλάτο και ανοιχτόκαρδο, με μοντέρνα ελληνική κουζίνα από τον Σταμάτη Μαρμαρινό.

Η ελληνική γευστική αλεγρία του «Lagom»

Αεράτο, κατάλευκο, σούπερ καλοκαιρινό, με τα πεύκα να το χαϊδεύουν, το «Lagom», το ελληνικό εστιατόριο με το παράξενο όνομα που άνοιξε χωρίς φανφάρες πριν από ένα μήνα, σε κερδίζει με το που κάθεσαι στα άνετα τραπέζια του. Το όνομά­ του, άλλωστε, είναι η σουηδική λέξη για το ισορροπημένο lifestyle που έχει γίνει πανευρωπαϊκό trend.

Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε τρία ντεκ –σχεδόν κυριολεκτικά αφού πατάς σε πάτωμα που θυμίζει γιοτ– και μια βεράντα που σε συνδέει με το πολύ νόστιμο βαθύ πράσινο της σάλας, την ανοιχτή κουζίνα, το πράσινο μάρμαρο και τις όμορφα διαμορφωμένες μπάλες που τη φωτίζουν. Κάθεσαι λοιπόν στους ριλάξ καναπέδες ή στις μεταλλικές πολυθρόνες και χαζεύεις τον κατάλογο που έχει φτιάξει ο βραβευμένος σεφ του «Poseidonion Grand» στις Σπέτσες, ο Σταμάτης Μαρμαρινός.

Η ελληνική γευστική αλεγρία του «Lagom» - εικόνα 1

Πολλά από τα πιάτα είναι για να τα βάλεις στη μέση και να τα μοιραστείς. Όπως τα al dente ρεβίθια Δομοκού και φακές Φενεού, που η νοστιμάδα τους ενισχύεται στα μεν πρώτα με δυνατό homemade προσούτο προβατίνας, γκρατιναρισμένο κατσικίσιο τυρί και φουρνιστές ντομάτες, ενώ στις δεύτερες πάνε πολύ η καπνιστή πέστροφα και το κρίταμο τουρσί. Στο πεϊνιρλί της Βουλιαγμένης γράφει η γεύση των γαρίδων μαζί με βαρελίσια φέτα και την μπολονέζ τους (δεν ακούγεται πολύ), στα τριγωνικά spring rolls ντοματοκεφτέ, που φτιάχνονται με φύλλα ρυζιού, η ηλιόλουστη γεύση παίζει δυναμικά και η σφακιανή πίτα στην πληθωρική εκδοχή της γεμίζεται με γραβιέρα, απάκι και ντομάτα κονφί.

Στα ακόμη πιο νεωτεριστικά πιάτα η Αθηναϊκή, γίνεται ένα δροσερό ταρτάρ σφυρίδας με baby λαχανικά, ξερό αβγοτάραχο και ταραμοσαλάτα (ίσως χρειαζόταν μεγαλύτερη ποσότητα), τα δε σουτζουκάκια μετατρέπονται σε ταρτάρ μοσχαρίσιου­ κρέατος με βαθιά νοστιμιά από μαύρο σκόρδο και συνοδεύονται από χιονάτο σορμπέ ντομάτας με κύμινο και ωραία τσιπς πατάτας.

Η ελληνική γευστική αλεγρία του «Lagom» - εικόνα 2

Στα κυρίως, το παστίτσιο αποδομείται και γίνεται μια ωραία μακαρονάδα με κιμά από χταπόδι και τσορίθο με μια απαλή κρέμα πάνω του, αλλά μου άρεσε περισσότερο ένα λεμονάτο γαμοπίλαφο με παλαιωμένο­ ρύζι acquerello, σαφράν, λεμόνι κονφί και στάκα και βραστό αρνάκι από πάνω. Ωραία και η ιδέα του ζουμερού κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής με stir fried τραγανό φιδέ μαζί με πιπεριές Φλωρίνης, σύγκλινο, γραβιέρα και μέντα.

Η παντζαροσαλάτα είναι επιδόρπιο δημιουργικό κι επιτυχημένο, με μαρέγκες, κρέμα λευκής σοκολάτας-γιαουρτιού, σιρόπι, τσιπς παν­τζαριού και καραμελωμένα καρύδια. Ενδιαφέρων και ο μπαμπάς με παλαιωμένο τσίπουρο αντί για ρούμι και γλυκό βύσσινο. Ο σομελιέ θα σας προτείνει ωραίες ιδέες, που ξεφεύγουν από την πεπατημένη, όπως η σπινθηροβόλα ισπανική Cava ή το πολύ καλό Ασύρτικο Σύρου που έφερε σε εμάς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/09/2025

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.

Η Ταβέρνα της Ερμού έρχεται και είναι ό,τι λέει το όνομά της

Τι ακριβώς ετοιμάζει η Ergon στην καρδιά της Αθήνας.

Το Saint’s by Mpoumpou σερβίρει burger που κολάζει κι άγιο

Ένα funky pop μαγαζί με γευστικό focus στο smash burger κάνει τη διαφορά στο Νέο Ψυχικό.

Επιστροφή στο Manko Athens, για λίγο ακόμη καλοκαίρι

Το δημοφιλές σποτ του One&Only Aesthesis παρατείνει την πιο ανέμελη εποχή του χρόνου, σε ένα σκηνικό κοσμοπολίτικης γεύσης και φινέτσας.