Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων

Ζεστό, παρεΐστικο και ξεχωριστό, σε μυεί στην ιεροτελεστία του... σιγοπίνειν και του τρώγειν. Συντροφιά και χαρά, ό,τι πρέπει για νόστιμη ψυχοθεραπεία!

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων

Ζεστό, παρεΐστικο και ξεχωριστό, σε μυεί στην ιεροτελεστία του... σιγοπίνειν και του τρώγειν. Συντροφιά και χαρά, ό,τι πρέπει για νόστιμη ψυχοθεραπεία!

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 1

Oι ομοιότητες των βολιώτικων τσιπουράδικων με τα σπανιόλικα tapas bars είναι πάμπολλες, όσον αφορά τη λογική των μικρών πιάτων/μεζέδων. Στον Βόλο, βεβαίως, αναπτύχθηκε ένα πολύ ιδιαίτερο στιλ γύρω στα 1922, όταν έφτασαν εκεί οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, το οποίο εξελίχτηκε σταδιακά. Παραγγέλνεις το τσίπουρό σου και το κατάστημα σου φέρνει το μεζέ, που ανάλογα με το πόσο πίνεις γίνεται όλο και πιο εκλεκτός.

Αυτήν την κουλτούρα του παρεΐστικου σιγοπίνειν καλλιεργεί και το «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» της Αντιγόνης Χατζηπέτρου και του Κωστή Δημητριάδη, που πήρε το όνομά του από ένα ποίημα του Ελύτη. Στο δικό τους όμορφο τσιπουράδικο παραγγέλνεις το ποτό σου από μια ψαγμένη λίστα ούζων και τσίπουρων, μαζί με καλοδια­λεγμένα κρασιά και μπίρες, και στη συνέχεια μία ή δύο γύρες (τρία πιάτα) μεζέδων, που κοστίζει καθεμία € 4,50/άτομο.

Βλέπω γύρω μου αντροπαρέες, που τους ταιριάζει πολύ το στιλ του τσιπουράδικου, όπως και αρκετά ζευγάρια, τα οποία απολαμβάνουν την τελετουργία. Από το βάθος ακούγονται σχεδόν μουρμουριστά ρεμπέτικα. Ο σεφ Γιάννης Γεωργιάδης ετοιμάζει διάφορες νοστιμιές. Πρώτες φτάνουν στο τραπέζι ωραίες, πικάντικες σαρδέλες, πρωτότυπα σερβιρισμένες με ερεθιστικό τουρσί κουνουπίδι και λάχανο, αέρινα τηγανισμένη αθερίνα με βελούδινο ταραμά και πικάντικη τυροκαυτερή, που σηκώνει ποτό.

Σε άλλες γύρες βρίσκεις ψητό λαβράκι με παντζάρια (πουρές, κομμάτια και φύλλα), θράψαλο με γραμμένη γεύση, σε γλυκόξινη σάλτσα, που ακουμπάει πάνω σε απαλή φάβα, ζουμερό ψητό θράψαλο με ντομάτα και μυρωδικά, μύδια αχνιστά, σπάνιες ιωδιούχες φούσκες, γλυκύτατο αχινό. Όσο για το φινάλε, το κέρασμα είναι ωραίος, στακάτος σιμιγδαλένιος χαλβάς. Έχετε υπόψη, τέλος, ότι πολύ σύντομα, εκτός από το καταπράσινο προάστιο της Άνοιξης, το «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» θα το επισκεπτόμαστε και σε μια πολυσύχναστη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Μία γύρα...

...γαρίδες γιουβέτσι

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 2

Το στακάτο κριθαράκι μαγειρεύεται σαν κριθαρότο μαζί με τις γαρίδες και νοτίζεται από τη νοστιμιά τους. Τρως και ξανατρώς, επειδή η γεύση τους σε παρασύρει στην επανάληψη.

...στρειδόχτενα

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 3

Τα δυσεύρετα όστρακα συχνάζουν στο «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» και το εσωτερικό τους μοιάζει αλειμμένο με ασήμι! Τα λένε αλλιώς και τηγανάκια, με τη γεύση και την υφή τους να θυμίζει κάτι μεταξύ στρειδιού και χτενιού.

...σκουμπρί

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 4

Είναι η προσωποποίηση της λιτότητας αυτές οι φέτες χυμώδους καπνιστού σκουμπριού – σίγουρα ενός από τους καλύτερους μεζέδες για τσίπουρο. Εκφραστική, καθαρή γεύση, που της πάει πολύ η σπιρτάδα ψιλοκομμένου κρεμμυδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
21/09/2025

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.