Ο γνήσιος ιταλισμός του «Amarone»

Ristorante, enoteca, salumeria ή αλλιώς εκλεκτικό deli-εστιατόριο, όπου θα γευτείς επιτόπου ωραίες ιταλικές γεύσεις και θα αγοράσεις διαλεχτές λιχουδιές για το σπίτι.

Ο γνήσιος ιταλισμός του «Amarone»

Ristorante, enoteca, salumeria ή αλλιώς εκλεκτικό deli-εστιατόριο, όπου θα γευτείς επιτόπου ωραίες ιταλικές γεύσεις και θα αγοράσεις διαλεχτές λιχουδιές για το σπίτι.

Ο γνήσιος ιταλισμός του «Amarone» - εικόνα 1

Δεν είναι ένα συνηθισμένο ιταλικό εστιατόριο το «Amarone» στη Βούλα. Και αυτό γιατί ο δημιουργός του Κώστας Θωμάκος το έχει μετατρέψει σε σημείο αναφοράς για εκλεκτά ιταλικά προϊόντα, τα οποία εισάγει έπειτα­ από ενδελεχή έρευνα κι ενώ έχει επισκεφθεί ο ίδιος τους παραγωγούς. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από το στήσιμο του μαγαζιού: το ψυγείο δεσπόζει στη μικρή αίθουσα, γεμάτο τυριά και αλλαντικά, και στα ράφια γύρω γύρω υπάρχουν πολλά διαλεχτά ζυμαρικά και ντελικατέσεν.

Ο γνήσιος ιταλισμός του «Amarone» - εικόνα 2

Εσείς αυτήν την εποχή θα καθίσετε έξω, στα κομψά τραπέζια που έχουν απλωθεί στον πεζόδρομο­ της Ποσειδώνος, και το πρώτο πράγμα που σας προτείνω να παραγγείλετε είναι από τα taglieri – και ειδικά τα speciale. Εκεί θα βρείτε λ.χ. το culatello di Zibello, το πιο φίνο ιταλικό αλλαντικό, που φτιάχνεται μόνο από την καρδιά του προσούτο και οι πολύ λεπτοκομμένες φέτες του είναι ντελικατέτσα περιωπής. Ή ακόμη μια πολύ σπάνια παρμεζάνα 101 μηνών παλαίωσης (υπάρχουν επίσης 90 και 60 μηνών εκτός από την κλασική των 24), με πολύ βαθιά γεύση, η οποία σερβίρεται με ταιριαστή μαρμελάδα πράσινης ντομάτας.

Μια ποικιλία τυριών, πάλι, που μπορεί να περιλαμβάνει μοτσαρέλα με λάδι, μυρωδικά του βουνού και χοντρό αλάτι, απαλό πεκορίνο, δυνατό βελούδινο τυρί παλαιωμένο με Barolo κι ένα κατσικίσιο μοσχοβολιστό αστέρι με αληθινή τρούφα, είναι ωραία ιδέα για να πιεις κρασί ή μία από τις σπέσιαλ μπίρες ιταλικής μικροζυθοποιίας που εισάγονται από το «Amarone». Χαρακτηριστική περίπτωση η Riserva Amacord από βύνη με μαγιά σαμπάνιας, όπου προστίθενται μέλι και χυμός βύσσινου και δαμάσκηνου, τα οποία δίνουν στην μπίρα μια ασυνήθιστα ωραία, φρουτώδη γλύκα.

Ο γνήσιος ιταλισμός του «Amarone» - εικόνα 3

Όσο για τα πιάτα του «Amarone», το vitello tonnato είναι πολύ καλό, με το –ευτυχώς όχι παραβρασμένο– νόστιμο κρέας του να έρχεται σκεπασμένο από γευστικότατη σάλτσα τόνου με κάππαρη. Εξαιρετικό είναι το καρπάτσιο από Black Angus μαριναρισμένο με λεμόνι, που σερβίρεται όμορφα σε ξύλο μαζί με ρόκα και παρμεζάνα. Από τα ζυμαρικά προτείνω τα πράσινα fagotini με τα τυριά και το νοστιμότατο μοσχαρίσιο ραγού, που σιγομαγειρεύεται επί 6 ώρες, και τα λευκά με τη σάλτσα τρούφας. Το ριζότο με πορτσίνι­ και η καρμπονάρα, από την άλλη­, θέλουν δουλειά για να γίνει πιο γραμμένη η γεύση τους. Την ταλιάτα από κόντρα, πάλι, να την τιμήσετε δεόντως για την τρυφερή γευστική αγριάδα της και τη συνοδεία από πουρέ γλυκοπατάτας με μασκαρπόνε και τρούφα.

Το κλασικό τιραμισού ενσωματώνει όμορφα τη δύναμη του καφέ και το σεμιφρέντο με κομμάτια καραμέλας και φιστικοβούτυρο από φιστίκια Αιγίνης είναι απολαυστικά πρωτότυπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.