Ο γνήσιος ιταλισμός του «Amarone»

Ristorante, enoteca, salumeria ή αλλιώς εκλεκτικό deli-εστιατόριο, όπου θα γευτείς επιτόπου ωραίες ιταλικές γεύσεις και θα αγοράσεις διαλεχτές λιχουδιές για το σπίτι.

Ο γνήσιος ιταλισμός του «Amarone»

Ristorante, enoteca, salumeria ή αλλιώς εκλεκτικό deli-εστιατόριο, όπου θα γευτείς επιτόπου ωραίες ιταλικές γεύσεις και θα αγοράσεις διαλεχτές λιχουδιές για το σπίτι.

Ο γνήσιος ιταλισμός του «Amarone» - εικόνα 1

Δεν είναι ένα συνηθισμένο ιταλικό εστιατόριο το «Amarone» στη Βούλα. Και αυτό γιατί ο δημιουργός του Κώστας Θωμάκος το έχει μετατρέψει σε σημείο αναφοράς για εκλεκτά ιταλικά προϊόντα, τα οποία εισάγει έπειτα­ από ενδελεχή έρευνα κι ενώ έχει επισκεφθεί ο ίδιος τους παραγωγούς. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από το στήσιμο του μαγαζιού: το ψυγείο δεσπόζει στη μικρή αίθουσα, γεμάτο τυριά και αλλαντικά, και στα ράφια γύρω γύρω υπάρχουν πολλά διαλεχτά ζυμαρικά και ντελικατέσεν.

Ο γνήσιος ιταλισμός του «Amarone» - εικόνα 2

Εσείς αυτήν την εποχή θα καθίσετε έξω, στα κομψά τραπέζια που έχουν απλωθεί στον πεζόδρομο­ της Ποσειδώνος, και το πρώτο πράγμα που σας προτείνω να παραγγείλετε είναι από τα taglieri – και ειδικά τα speciale. Εκεί θα βρείτε λ.χ. το culatello di Zibello, το πιο φίνο ιταλικό αλλαντικό, που φτιάχνεται μόνο από την καρδιά του προσούτο και οι πολύ λεπτοκομμένες φέτες του είναι ντελικατέτσα περιωπής. Ή ακόμη μια πολύ σπάνια παρμεζάνα 101 μηνών παλαίωσης (υπάρχουν επίσης 90 και 60 μηνών εκτός από την κλασική των 24), με πολύ βαθιά γεύση, η οποία σερβίρεται με ταιριαστή μαρμελάδα πράσινης ντομάτας.

Μια ποικιλία τυριών, πάλι, που μπορεί να περιλαμβάνει μοτσαρέλα με λάδι, μυρωδικά του βουνού και χοντρό αλάτι, απαλό πεκορίνο, δυνατό βελούδινο τυρί παλαιωμένο με Barolo κι ένα κατσικίσιο μοσχοβολιστό αστέρι με αληθινή τρούφα, είναι ωραία ιδέα για να πιεις κρασί ή μία από τις σπέσιαλ μπίρες ιταλικής μικροζυθοποιίας που εισάγονται από το «Amarone». Χαρακτηριστική περίπτωση η Riserva Amacord από βύνη με μαγιά σαμπάνιας, όπου προστίθενται μέλι και χυμός βύσσινου και δαμάσκηνου, τα οποία δίνουν στην μπίρα μια ασυνήθιστα ωραία, φρουτώδη γλύκα.

Ο γνήσιος ιταλισμός του «Amarone» - εικόνα 3

Όσο για τα πιάτα του «Amarone», το vitello tonnato είναι πολύ καλό, με το –ευτυχώς όχι παραβρασμένο– νόστιμο κρέας του να έρχεται σκεπασμένο από γευστικότατη σάλτσα τόνου με κάππαρη. Εξαιρετικό είναι το καρπάτσιο από Black Angus μαριναρισμένο με λεμόνι, που σερβίρεται όμορφα σε ξύλο μαζί με ρόκα και παρμεζάνα. Από τα ζυμαρικά προτείνω τα πράσινα fagotini με τα τυριά και το νοστιμότατο μοσχαρίσιο ραγού, που σιγομαγειρεύεται επί 6 ώρες, και τα λευκά με τη σάλτσα τρούφας. Το ριζότο με πορτσίνι­ και η καρμπονάρα, από την άλλη­, θέλουν δουλειά για να γίνει πιο γραμμένη η γεύση τους. Την ταλιάτα από κόντρα, πάλι, να την τιμήσετε δεόντως για την τρυφερή γευστική αγριάδα της και τη συνοδεία από πουρέ γλυκοπατάτας με μασκαρπόνε και τρούφα.

Το κλασικό τιραμισού ενσωματώνει όμορφα τη δύναμη του καφέ και το σεμιφρέντο με κομμάτια καραμέλας και φιστικοβούτυρο από φιστίκια Αιγίνης είναι απολαυστικά πρωτότυπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
21/09/2025

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.