6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου

Θα σας βρει ο Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα; Ιδού μερικά εστιατόρια που παραμένουν στις επάλξεις αυτόν τον καιρό που η πόλη έχει ημερέψει, χρωματίζοντας –καθένα με το δικό του χρώμα– τις αστικές μας διακοπές.

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου

Θα σας βρει ο Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα; Ιδού μερικά εστιατόρια που παραμένουν στις επάλξεις αυτόν τον καιρό που η πόλη έχει ημερέψει, χρωματίζοντας –καθένα με το δικό του χρώμα– τις αστικές μας διακοπές.

«Αθερίνα»: Σαν σε νησί

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου - εικόνα 1

Ξεκινήστε με τα όστρακα και τα μικρά ψαράκια, δοκιμάστε όμως και τα πιο ασυνήθιστα που φτιάχνει ο γνώστης Γιάννης Λιάκου στην «Αθερίνα» στη Νέα Ερυθραία. Η αυλή της είναι ντυμένη στα λευκά, με χτιστά καναπεδάκια με κυκλαδίτικες καμπύλες, τροχαλίες και σχοινιά –νησιώτικο σκηνικό– κι εκεί θα δοκιμάσετε από ωραία ταραμοσαλάτα και πολύ καλό ψητό χταπόδι μέχρι ριζότο με μελάνι σουπιάς, κριθαρότο με πεσκανδρίτσα και μυρωδικά και γύρο... τσιπούρας με πίτα, ντοματίνια και μπόλικο κρεμμύδι.

«Monk»: Ασανσέρ για wine bar

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου - εικόνα 2

Ανεβείτε στην μποέμικη ταράτσα του «Monk» με τις λευκές φερφορζέ καρέκλες και το μικρό χαριτωμένο μπαρ και δοκιμάστε διαφορετικά κρασιά της Ελλάδας και του κόσμου (όλες οι ετικέτες της λίστας, και μιλάμε για 180, σερβίρονται και σε ποτήρι) τσιμπολογώντας δροσερό καρπάτσιο χταποδιού, μπρουσκέτες και κροστίνι, συνεχιζοντας με πίτσα, μαύρα ταλιολίνι με αβγοτάραχο ή ένα μπέργκερ κι έχοντας απέναντι Μπάστερ Κίτον σε καλοκαιρινή επιτοίχια προβολή.

«Νikkei»: Εξωτικό χαρμάνι

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου - εικόνα 3

Συνδυάστε την όμορφα εξελισσόμενη κουζίνα του Θάνου Στασινού με τα δυνατά κοκτέιλ του μπαρ στο κλεισμένο σε φυτικό κλοιό, μοδάτο και κοσμικό θερινό «Νikkei», που φτιάχνει το δικό του εξωτικό σκηνικό στην Πλατεία Δεξαμενής. Tiradito σολομού, ceviche λαβράκι, sushi, causas, και πολλά ακόμη πιάτα που παίζουν με τις ισορροπίες και τις αντιθέσεις ένας ουρανός από πολύχρωμα νήματα στηριγμένα σε κεκλιμένους κορμούς, φωτιστικά με έθνικ μοτίβα, χρυσοί ελέφαντες...

«Κuzina»: Πρώτο τραπέζι θέα

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου - εικόνα 4

Κλείστε ένα από τα προνομιακά λευκοστρωμένα τραπέζια της ταράτσας του «Κuzina» στην όλο ζωή ακόμη και τον Αύγουστο Αδριανού, που βλέπουν στον Ναό του Ηφαίστου και στην Ακρόπολη –εικόνα κανονικά σαν καρτ ποστάλ–, και δοκιμάστε το καρπάτσιο από καπνιστό χέλι με μους καπνιστής μελιτζάνας, τον πολύ ωραίο πικάντικο τόνο με τζίντζερ και σος wasabi με ταχίνι, το φιλέτο από αρνάκι γάλακτος με πουρέ πατάτας και σος Μαυροδάφνης και άλλα πιάτα που συνδυάζουν ελληνικά και κοσμοπολίτικα στοιχεία, με την προσωπική σφραγίδα του Άρη Τσανακλίδη.

«Σερσέ λα Φαμ»: Μεζές και παλιά δαντέλα

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου - εικόνα 5

Πιάστε ένα από τα πράσινα μεταλλικά τραπέζια που στήνει το «Σερσέ λα Φαμ» ανάμεσα στη Μητροπόλεως και την Πετράκη, ακριβώς απέναντι από τη Μητροπολη και πιείτε το κρασί, το ούζο ή τη μπίρα σας, βάζοντας στη σέντρα πολλών λογιών βαζάκια και πιατάκια. Spoiler alert: ύστερα από μελιτζανοσαλάτα με πετιμέζι, ένα χταποδάκι, τηγανητές πατάτες με σαλάμι Λευκάδας, χοιρινό πασπαλά και λουκάνικο κεφτέ έρχεται νοσταλγικό παγωτό καϊμάκι με γλυκό τριαντάφυλλο.

«Καστελόριζο»: Το θέρος και η θάλασσα

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου - εικόνα 6

Χαζέψτε το γλυκύτατο λιμανάκι της Βάρκιζας από την κομψή, μεγάλη βεράντα του «Καστελόριζου» με την country styled αισθητική και ρομαντζάρετε απέναντι από τα κύματα δοκιμάζοντας μυδοπίλαφο με σταφίδες, κρίταμο και κουκουνάρι, θαλασσινούς ντολμάδες, καραβιδοουρές σοτέ, γαρίδες σαγανάκι, θαλασσινά, ριζότο, κριθαρότο και μακαρονάδες – δεν λείπει όμως ούτε το φρέσκο ψάρι.

Περισσότερες πληροφορίες

Καστελόριζο

Λεωφ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας
  • Εστιατόρια

Kuzina

Αδριανού 9, Θησείο
  • Εστιατόρια

Σερσέ λα Φαμ

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Για νόστιμη World Pasta Day, σε αυτά τα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για τη σημερινή, μεγάλη γιορτή των μακαρονάδων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
25/10/2025

"Bottomless Brunch + Βeats" στο "Sebastian" του "Ace Hotel"

Από 1 Νοεμβρίου, κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για brunch, διαφορετικό όμως από τα συνηθισμένα.

'Πλυτά': Το καθημερινό στέκι που ψάχναμε για αστεράτους μεζέδες

Απλό, προσιτό και φιλικό σαν καφενείο, αλλά με γεύσεις "από χέρι" και μενού της αγοράς και της ημέρας, το ολοκαίνουργιο και πολυσυζητημένο Πλυτά είναι το μαγαζί που θα λαχταρούσες να έχεις στη γειτονιά σου, για να το χαίρεσαι όσο συχνά μπορείς.

Δύο ταβέρνες, ένα μενού, για μια μόνο μέρα στην Αθήνα

Η Taverna Paris έρχεται από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

Στο BurntBone οι εκλεκτές κοπές έχουν τον πρώτο λόγο

Το καρνιβορικό στέκι της Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να περηφανεύεται για άρτια ψησίματα σε premium κρέατα.

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας δίνουν και φέτος ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Βραβευμένοι σεφ από δέκα εστιατόρια της χώρας έρχονται να μαγειρέψουν την ξεχωριστή κουζίνα τους στο Symposio at Ark, το φεστιβάλ-θεσμό που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.