«Buba»: Στην αυλή ενός bistrot exotique η ζωή είναι ωραία

Εκεί στην Κηφισιά ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης έχει χτίσει μια μετα-«Guru» πολύστροφη exotica με το ιδιόχειρό του αποτύπωμα. Έχει ωραίες μουσικές, κοκτέιλ και –εννοείται– γεύση Ταϊλάνδης.

«Buba»: Στην αυλή ενός bistrot exotique η ζωή είναι ωραία

Εκεί στην Κηφισιά ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης έχει χτίσει μια μετα-«Guru» πολύστροφη exotica με το ιδιόχειρό του αποτύπωμα. Έχει ωραίες μουσικές, κοκτέιλ και –εννοείται– γεύση Ταϊλάνδης.

«Buba»: Στην αυλή ενός bistrot exotique η ζωή είναι ωραία - εικόνα 1

Συνήθως, όταν φέρνεις στο μυαλό σου ένα κηφισιώτικο νεοκλασικό, δεν σκέφτεσαι γαλάζιες μπαλινέζικες ομπρέλες ή μια κουζίνα-καντίνα να δουλεύει σε πυρετώδεις ρυθμούς. Εκτός αν μιλάμε για τον Κωνσταντίνο Ζουγανέλη κι ένα bar-restaurant απόγονο του «Bar Guru Bar», που για δώδεκα χρόνια και βάλε κεντούσε εκλεκτικό εξωτισμό στην Πλατεία Θεάτρου και αγαπήθηκε όσο λίγα. Άμα έχεις χτυπήσει κάρτα στο «Guru», το βλέπεις αμέσως: μπορεί το «Buba» να βαδίζει σε άλλη περιοχή κι εποχή, την κουλ αύρα όμως την έχει στο αίμα του. Κυκλοφορεί σε μια απίθανη μαξιμαλιστική αυλή, όπου η exotica τζαμάρει με ανεξάντλητους τρόπους: με καλαμωτές και φυτά, φλοράλ μαξιλάρες, φαναράκια, ανιμιστικά φωτιστικά, στεφάνια... Στο ιδιόρρυθμό του πάνθεον θα βρεις από τη βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης μέχρι ένα ζευγάρι τσαρούχια.

«Buba»: Στην αυλή ενός bistrot exotique η ζωή είναι ωραία - εικόνα 2

Το κοκτέιλ Αpocalypse Now, που βγάζει (ανάμεσα σε πολλά άλλα) η επενδυμένη με μπαμπού και πλαισιωμένη με κατακόκκινες τρέσες μπάρα, είναι μια παραλλαγή του Aperol Spritz με τσίλι, κανέλα, βασιλικό και χυμό γκρέιπφρουτ – ό,τι πρέπει για να σε βάλει στο κλίμα λίγο προτού η κουζίνα (στις προτάσεις της οποίας συμβάλλουν η ταϊλανδή κυρία Μαρία, ο Κωνσταντίνος και ο Μπάμπης) σε πάει μια βόλτα από την Μπανγκόκ μέχρι την Τσιάν Μάι.

Πρώτο ήρθε το Miang Kham, ένα στρογγυλό ξύλινο πλατό γεμάτο κουταλάκια με υλικά για να γεμίσεις τα ρολάκια σου: αποξηραμένες γαρίδες, τσίλι, ψιλοκομμένο λάιμ, καβουρδισμένη καρύδα, palm sugar και fish sauce, σε ένα ακροβατικό παιχνίδι ανάμεσα στο γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το καυτερό που ομολογουμένως έχει την πλάκα του. Η κλασική σούπα Tom kha kai, με κοτόπουλο, λέμονγκρας, καφίρ λάιμ, γκαλανγκάλ, μανιτάρια, καλαμπόκι και αρκετό φρέσκο κόλιαντρο, είναι αρωματική, λεμονάτη, με τη γλύκα από το γάλα καρύδας να σπάει με ωραία κάψα. Όσο για τη Som tum (som σημαίνει «χτυπάω», tum «ανακατεύω») είναι μια σαλάτα παπάγια που φτιάχνεται σε γουδί δίπλα στο τραπέζι σου. Τσίλι και σκόρδο μπαίνουν πρώτα, μετά η palm sugar, στη συνέχεια το φιστίκι και το λάιμ. Μετά τη fish sauce, τον ταμάρινθο και το καρότο μπαίνει και η παπάγια, όχι πολύ ώριμη, κι έχεις μπροστά σου ένα σπιρτόζικο mix με χρώματα και δεμένα αρώματα όλο φρεσκάδα.

«Buba»: Στην αυλή ενός bistrot exotique η ζωή είναι ωραία - εικόνα 3

Δοκίμασα και τα ψωμάκια ατμού με πάπια, hoisin sauce με την κλασική γλυκάδα της κι ελαφρύ τουρσάκι και το Khao soi, ένα αρωματικό κάρι με βιρμανικές επιρροές με κοτόπουλο, γκαλανγκάλ, κόλιαντρο, κουρκουμά και γάλα καρύδας, σερβιρισμένο με τραγανά egg noodles (με λίγο παραπάνω ζουμί για να ποτίσουν κι άλλο θα ήταν ακόμη καλύτερα). Επίσης νόστιμο το Phad krapow, που συνδυάζει πάπια με οyster και fish sauce και φρέσκο βασιλικό. Στο τέλος θα σας γλυκάνουν με Thai κρέμ μπριλέ με κουρκουμά, καρδάμωμο και γάλα καρύδας. Μη φύγετε όμως, διότι το «Buba» κρατάει μέχρις αργά με ethnic jazz, reggae, soul και funk να εναλλάσσονται στην κονσόλα. Ιδίως Παρασκευή και Σάββατο η κινητικότητα στα πέριξ του μπαρ δεν σταματάει μέχρι τις 3-4 π.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Για νόστιμη World Pasta Day, σε αυτά τα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για τη σημερινή, μεγάλη γιορτή των μακαρονάδων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
25/10/2025

"Bottomless Brunch + Βeats" στο "Sebastian" του "Ace Hotel"

Από 1 Νοεμβρίου, κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για brunch, διαφορετικό όμως από τα συνηθισμένα.

'Πλυτά': Το καθημερινό στέκι που ψάχναμε για αστεράτους μεζέδες

Απλό, προσιτό και φιλικό σαν καφενείο, αλλά με γεύσεις "από χέρι" και μενού της αγοράς και της ημέρας, το ολοκαίνουργιο και πολυσυζητημένο Πλυτά είναι το μαγαζί που θα λαχταρούσες να έχεις στη γειτονιά σου, για να το χαίρεσαι όσο συχνά μπορείς.

Δύο ταβέρνες, ένα μενού, για μια μόνο μέρα στην Αθήνα

Η Taverna Paris έρχεται από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

Στο BurntBone οι εκλεκτές κοπές έχουν τον πρώτο λόγο

Το καρνιβορικό στέκι της Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να περηφανεύεται για άρτια ψησίματα σε premium κρέατα.

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας δίνουν και φέτος ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Βραβευμένοι σεφ από δέκα εστιατόρια της χώρας έρχονται να μαγειρέψουν την ξεχωριστή κουζίνα τους στο Symposio at Ark, το φεστιβάλ-θεσμό που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.