Να παίζει η κουζίνα τα μικρασιάτικα

Στη «Βουρλιωτίνα» θα φας εγκάρδια, μαμαδίστικη κουζίνα σε ένα παλιό προσφυγικό σπίτι της Καισαριανής γεμάτο αναμνήσεις.

Να παίζει η κουζίνα τα μικρασιάτικα

Στη «Βουρλιωτίνα» θα φας εγκάρδια, μαμαδίστικη κουζίνα σε ένα παλιό προσφυγικό σπίτι της Καισαριανής γεμάτο αναμνήσεις.

Να παίζει η κουζίνα τα μικρασιάτικα - εικόνα 1

Σε μια γωνιά θα δεις το ευαγγέλιο και το εικόνισμα που κουβαλούσε μαζί της η γιαγιά Τρια­νταφυλλιά όταν από τα Βουρλά της Σμύρνης βρέθηκε στα αντίσκηνα της Καισαριανής. Κάπου άλλου είναι κορνιζαρισμένη η ταυτότητα του παππού. Στη «Βουρλιωτίνα» η Τριανταφυλλιά η νεότερη, έχοντας στο πλάι της και την κόρη της, έχει κεντήσει την οικογενειακή ιστορία: με τις φωτογραφίες των πλινθόκτιστων προσφυγικών, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων από την εποχή της μετεγκατάστασης, τις βελούδινες πορφυρές κουρτίνες, το ζωγραφιστό λουλουδάτο ταβάνι, τη νοσταλγική παλιά σερβάντα, τα σεμεδάκια και τα μπαχαρικά στο χαρτί που αγόραζες άλλοτε από τον μπακάλη τα οποία θα δεις να κρέμονται στην πόρτα...

Γαλουχημένη με τις παραδόσεις της αντίπερα όχθης του Αιγαίου, μαγειρεύει τις συνταγές με τις οποίες μεγάλωσε. Το καϊσί, αρνί μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας με αποξηραμένα βερίκοκα, που λιώνει στο στρώμα, οι τζιγεροσαρμάδες με αρνίσια συκωταριά αρκούντως καρυκευμένη τυλιγμένη σε μπόλια, που ήταν κομμάτι παραψημένοι στην περίπτωσή μας, αλλά νόστιμοι και μυρωδάτοι με το γιαούρτι τους δίπλα, το πολύ νόστιμο ισλί πιλάφι, το κλασικό χουνκιάρ μπεγεντί, τα κοκκινιστά σουτζουκάκια με κύμινο και τσακιστή ελιά, οι πασά κιοφτέδες και το καζάν ντιπί έρχονται στο τραπέζι με χαμηλόφωνη μουσική υπόκρουση ρεμπέτικων και παλιών λαϊκών. Μια που ανοίγει ο καιρός, σύντομα θα μπορείτε να δοκιμάσετε το σπιτικό φαγητό της στον εξωτερικό χώρο που έχουν διαμορφώσει στην πλατεΐτσα ακριβώς απέναντι.

Βασ. Αλεξάνδρου 10 & Υμηττού, Καισαριανή, 2107291545. Τιμή: € 18-22.

Δοκίμασέ τα

Να παίζει η κουζίνα τα μικρασιάτικα - εικόνα 2

Πίτα Καισαρείας
Με χειροποίητο φύλλο και παστουρμά ωραία γραμμένο, χωρίς να γίνεται επιθετικός – σε βάζει σε ανατολίτικο κλίμα. Αξίζει να δοκιμάσεις και το μπουρεκάκι με κιμά και κουκουνάρι που γλυκίζει όμορφα, και το αλμυρούτσικο, τραγανό τυροπιτάκι με φέτα.

Να παίζει η κουζίνα τα μικρασιάτικα - εικόνα 3

Ισλί πιλάφι
Η κ. Τριανταφυλλιά δεν το φτιάχνει με συκωτάκια όπως συνηθίζεται, αλλά με αρνί. Γενναιόδωρο, γλυκοφάγωτο, με το κουκουνάρι και τη σταφίδα του, είναι ένα πραγματικά βαθιά νόστιμο πιλάφι, με σπιτική αίσθηση κι ένα από τα καλύτερά της πιάτα.

Να παίζει η κουζίνα τα μικρασιάτικα - εικόνα 4

Χουνκιάρ μπεγεντί
Το κρέας είναι μαγειρεμένο για ώρα, τόσο που κόβεται με το πιρούνι, η σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μπόλικη, πληθωρική, κανελάτη και ο πουρές μελιτζάνας αρκετά καλός, ήπια μαστιχωτός, σου αφήνει στο στόμα αίσθηση καπνίσματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το πιο σέξι ιταλικό εστιατόριο του ιστορικού κέντρου

Πανέμορφος χώρος, φίνα ιταλιάνικη κουζίνα, ωραία ποτά και μουσικές βραδιές στην πλατεία Καρύτση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
26/10/2025

Στην Κυψέλη, για το πρώτο Athens Asian Food Festival

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Για νόστιμη World Pasta Day, σε αυτά τα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για τη σημερινή, μεγάλη γιορτή των μακαρονάδων.

"Bottomless Brunch + Βeats" στο "Sebastian" του "Ace Hotel"

Από 1 Νοεμβρίου, κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για brunch, διαφορετικό όμως από τα συνηθισμένα.

'Πλυτά': Το καθημερινό στέκι που ψάχναμε για αστεράτους μεζέδες

Απλό, προσιτό και φιλικό σαν καφενείο, αλλά με γεύσεις "από χέρι" και μενού της αγοράς και της ημέρας, το ολοκαίνουργιο και πολυσυζητημένο Πλυτά είναι το μαγαζί που θα λαχταρούσες να έχεις στη γειτονιά σου, για να το χαίρεσαι όσο συχνά μπορείς.

Δύο ταβέρνες, ένα μενού, για μια μόνο μέρα στην Αθήνα

Η Taverna Paris έρχεται από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

Στο BurntBone οι εκλεκτές κοπές έχουν τον πρώτο λόγο

Το καρνιβορικό στέκι της Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να περηφανεύεται για άρτια ψησίματα σε premium κρέατα.