«Αιόλου 68»: Πόλης και νησιού γωνία

Έχει θαλασσινά κλασικά και απρόσμενα και, χωμένο ανάμεσα στα κτίρια του κέντρου, στήνει λευκά μεταλλικά τραπέζια σε ένα αστικό ξέφωτο ανάμεσα σε δύο στοές και θυμίζει γωνιά σε κάποιο κυκλαδονήσι.

«Αιόλου 68»: Πόλης και νησιού γωνία

Έχει θαλασσινά κλασικά και απρόσμενα και, χωμένο ανάμεσα στα κτίρια του κέντρου, στήνει λευκά μεταλλικά τραπέζια σε ένα αστικό ξέφωτο ανάμεσα σε δύο στοές και θυμίζει γωνιά σε κάποιο κυκλαδονήσι.

«Αιόλου 68»: Πόλης και νησιού γωνία - εικόνα 1

Είναι πολύ όμορφο και μέσα το «Αιόλου 68» που έφτιαξαν ο Βασίλης Ακρίβος από το «Ψάριστον», ο Άγγελος Φραντζής του «Bar.B.Q.» και ο οινολόγος Γιώργος Ταρνάρης, σε ένα σημείο του κέντρου –Στοά Πάππου από τη μία, Στοά Δημητρακοπούλου από την άλλη– που ήταν κάποτε βασίλειο των αθηναϊκών τυπογραφείων. Με τις καλαμωτές «κηλίδες», τις μοντέρνες ψαροσυνθέσεις και τα χτιστά καναπεδάκια του σε βάζει στιλιστικά σε νεο-κυκλαδίτικο mode. Έξω όμως είναι άλλη φάση. Ανάμεσα σε κτίρια γραφείων, μπαλκόνια, ρολά καταστημάτων και σιδερένιες σχάρες, τραπέζια και καρέκλες σε λευκό και γαλάζιο στήνονται δίπλα σε έναν ασβεστωμένο τοίχο και σε τρεις συκιές που έχουν γειτονέψει τόσο ώστε να μπλέξουν κλαδιά και κορμούς. Και το κάνουν να μοιάζει με αυτοφυές… νησί που καβάτζωσε μια γωνιά στα σπλάχνα της πόλης.

«Αιόλου 68»: Πόλης και νησιού γωνία - εικόνα 2

Πάει πολύς καιρός από τότε που όσοι δούλευαν στα τσιγκογραφεία, τα τυπογραφεία και τα πρακτορεία Τύπου έπιναν τα ούζα τους στους καφενέδες και στα κυλικεία, συζητώντας τα νέα της ημέρας που τα μάθαιναν από πρώτο χέρι. Ούζα και τσίπουρα έχουν εξελιχτεί και βρίσκουν για ταίρι θαλασσινούς μεζέδες, κλασικούς και… νεο-εποχικούς σε μεγάλη γκάμα. Και όστρακα παίζουν στη μοντέρνα ψαροταβέρνα της Αιόλου, και λακέρδες, και ψιλό ψαράκι ή γλυκοφάγωτο συμια­κό γαριδάκι. Όμως είναι και τα «άλλα», τα δικά τους, όπως οι φέτες καπνιστού βουτυρόψαρου πάνω σε στρώσεις κόκκινου ξινολάχανου, που τους πάει πολύ, τα ψωμάκια ατμού που γίνονται σάντουιτς με καπνιστό χέλι και ωραία καυτερή αίσθηση (αν και για εμένα είναι κάπως υπερβολικό το τόσο φρέσκο κρεμμυδάκι), οι γαρίδες με σάλτσα κίμτσι και μαυροσούσαμο, η σαντορινιά μπραντάδα κι ένα κατσαρολάκι με αβγά scrambled κεντημένα με φετούλες αβγοτάραχο, που έχουν παρέα τους φρυγανισμένο ψωμί – πολύ νόστιμη ιδέα.

«Αιόλου 68»: Πόλης και νησιού γωνία - εικόνα 3

Και αν θέλετε κάτι από το μιξάζ θαλασσινού και κρεατικού στοιχείου­, αγγλιστί surf & turf, που δηλώνει και αυτό «παρών» στο μενού, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ιδιαίτερες –στεριά και θάλασσα– σωστά βρασμένες φαρφαλίνες με λουκάνικο salciccia, μύδια και πετροσωλήνες. Μια που υπάρχει και οινολόγος στο team των ιδιοκτητών, το κρασί τυγχάνει της ανάλογης προσοχής. Οι επιλογές σε ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, προφανώς με τα φώτα να πέφτουν στα λευκά, ξεπερνούν τις σαράντα, που για μια μοντέρνα ταβέρνα ­μόνο λίγες δεν είναι – και πρόκειται να προστεθούν και άλλες. Όσο για τα γλυκά της Δέσποινας­ Ζαρίκου, όπως ο νωπός χαλβάς με γάλα και αβγά, τα τρουφάκια, η αρωματική, σφιχτούτσικη πορτοκαλόπιτα και το σεμιφρέντο λεβάντας με βύσσινο γράφουν ωραίο φινάλε. Στα συν προφανώς το ότι τα κερνάνε...

«Αιόλου 68» (μέσα στη στοά), 2103247925. Τιμές: €30-40.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αορίτης

Συστήθηκε ως κρητική ταβέρνα, μα πολύ γρήγορα ο Αορίτης άνοιξε το μαγειρικό του φάσμα για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας πια τη γεύση της παράδοσης σε ευθύβολες, προσεγμένες εκδοχές, με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη και υπερατού πιάτα όπως το αντικριστό και τα παϊδάκια του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
31/10/2025

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.

Bisque Please x Γειτονιά: Pop up event με σάντουιτς και δημιουργικές νοστιμιές στην Κυψέλη

French style σάντουιτς, ελληνική μπίρα και χαλαρή ατμόσφαιρα σε περιμένουν σε μία από τις πιο κουλ γειτονιές της πόλης.

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος και όλα όσα αναμένουμε στο επόμενο κεφάλαιο της 'Αίγλης Ζαππείου'

Fine tuning, νέα προσέγγιση και ένας θρυλικός σεφ κατά την καινούργια εποχή της Αίγλης - μία πρώτη γεύση του τι αναμένουμε τον Δεκέμβριο.

Sea You, μια νέα 'μεζερί' μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι

Με έμπνευση από τη χαλαρή, 'κοινόχρηστη' φιλοσοφία του μεζέ, το νέο θαλασσινό εστιατόριο συνδυάζει νησιωτική ανεμελιά και αθηναϊκή κομψότητα.