Syros GrEATings: Νόστιμη Σύρος

Το φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού που διοργανώνεται στις 16-18/9 στο αρχοντικό κυκλαδονήσι ξεδιπλώνει τα πολλά πρόσωπα της γευστικής του κουλτούρας.

Syros GrEATings: Νόστιμη Σύρος

Το φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού που διοργανώνεται στις 16-18/9 στο αρχοντικό κυκλαδονήσι ξεδιπλώνει τα πολλά πρόσωπα της γευστικής του κουλτούρας.

Syros GrEATings: Νόστιμη Σύρος - εικόνα 1
Τα λουκούμια είναι το πλέον χαρακτηριστικό γλύκισμα της Σύρου

Αν ετοιμάζεστε για τριήμερο στη Σύρο στα μέσα του μήνα, να ξέρετε ότι στο νησί θα σας περιμένουν με τις κατσαρόλες τους στη φωτιά. Στις 16-18/9 η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη» διοργανώνουν το φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού Syros GrEATings. Δεκαεπτά εστιατόρια του δικτύου Aegean Cuisine στην Ερμούπολη και στα χωριά θα προσφέρουν ειδικά μενού εμπνευσμένα από την παράδοση του νησιού, που στις σελίδες της γευστικής του ιστορίας κρύβει πολλές νοστιμιές κι ιδιαιτερότητες, ταπεινές κι αρχοντικές, με χρώματα ανατολίτικα και δυτικά, θαλασσινά και στεριανά, κι έχει σκοπό να σας πάει γευστικό σουλάτσο από τις μπεκάτσες στο ψάρι, κι από τις μαϊντανοσαλάτες και τις καππαροσαλάτες, στις λιαστές ντομάτες που τηγανίζονται σε κουρκούτι, τις αετόπιτες (πίτες με ψάρι και λαχανικά), τις γιαχνιστές αμπελοκορφάδες, τους πασπαλάδες με μάραθο και αμπελοφάσουλα και το τιριτίμ (ομελέτα με κολοκυθάκια).

Syros GrEATings: Νόστιμη Σύρος - εικόνα 2
Μαϊντανοσαλάτα

Αξίζει επίσης να περάσετε από την έκθεση φωτογραφίας «Φάτε μάτια Σύρο» στο Δημαρχιακό Μέγαρο και την έκθεση για το διάσημο συριανό λουκούμι –εμβληματικό, μαζί με τη χαλβαδόπιτα, γλυκό του νησιού– στο Βιομηχανικό Μουσείο, ενώ από τις επιμέρους εκδηλώσεις του φεστιβάλ, μπορείτε να παρακολουθήσετε live μαγειρέματα και να γνωρίσετε τοπικά προϊόντα στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς στις 17/9 στις 5-9.30 μ.μ., αλλά και να μάθετε περισσότερα για το Ελληνικό πρωινό της Σύρου στις 18/9 στο κυλικείο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Φωτογραφίες από το βιβλίο «Του άνεμου και της αρμύρας», εκδ. Επιμελητήριο Κυκλάδων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στη Δροσιά για ένα ιταλικό εστιατόριο-έκπληξη

Χειροποίητα ζυμάρια, ιταλική φινέτσα και σπιτική θέρμη σε περιμένουν στο Amici Miei Cucina Italiana.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
31/10/2025

Αορίτης

Συστήθηκε ως κρητική ταβέρνα, μα πολύ γρήγορα ο Αορίτης άνοιξε το μαγειρικό του φάσμα για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας πια τη γεύση της παράδοσης σε ευθύβολες, προσεγμένες εκδοχές, με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη και υπερατού πιάτα όπως το αντικριστό και τα παϊδάκια του.

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.

Bisque Please x Γειτονιά: Pop up event με σάντουιτς και δημιουργικές νοστιμιές στην Κυψέλη

French style σάντουιτς, ελληνική μπίρα και χαλαρή ατμόσφαιρα σε περιμένουν σε μία από τις πιο κουλ γειτονιές της πόλης.

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος και όλα όσα αναμένουμε στο επόμενο κεφάλαιο της 'Αίγλης Ζαππείου'

Fine tuning, νέα προσέγγιση και ένας θρυλικός σεφ κατά την καινούργια εποχή της Αίγλης - μία πρώτη γεύση του τι αναμένουμε τον Δεκέμβριο.