
Η καναδική εκδοχή που επικράτησε ανά τον πλανήτη μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών και της πιο άμεσης επιρροής τους, θέλει την πίτσα με ζύμη πληθωρική, υπερμεγέθη και βαρυφορτωμένη. Η αυθεντική ιταλική πίτσα, όμως, σε κερδίζει με την εκφραστικότητα και την απλότητα που διακρίνει τη Μεσόγειο: με λεπτή βάση και φίνα υλικά. Ένας καλός pizzaiolo μπορεί να κάνει θαύματα έχοντας στο «οπλοστάσιό» του μόνο ντομάτα, μοτσαρέλα και καλό ελαιόλαδο. Επιστρέφοντας στη... βάση, λοιπόν, ο βραβευμένος με «Χρυσό Σκούφο» για τη δημιουργικότητα και τη φινέτσα των συνταγών του Έκτορας Μποτρίνι δημιούργησε για τη «La Pasteria» έξι είδη πίτσας με γνώμονα την ιταλική παράδοση (και, φυσικά, συστατικά όπως προσούτο, μανιτάρια, άγρια ρόκα, πεπερόνι, χωρίς να παραλείψει και μια ελληνική παραλλαγή με ελιές, φέτα, κάππαρη και κρεμμύδι). «Το πιάτο δεν λέει ψέματα», μας είχε πει πριν από λίγο καιρό. Και σε κάτι τόσο άμεσο, όντως δεν μπορεί.