
Είναι αλήθεια ότι μετά την ανακοίνωση της αγορανομικής διάταξης που καταργεί το κουβέρ στα εστιατόρια και τα κέντρα αναψυχής και διασκεδάσεως, επί του θέματος επικρατεί μπάχαλο. Το κουβέρ ατύπως συνεχίζει, εν πολλοίς, να χρεώνεται (προσωπικώς έχω ακούσει live πολλές διαμαρτυρίες πελατών), τα blogs βρίθουν από ευτράπελα και διασκεδαστικές ιστορίες, και είναι ώρα να σκεφτούμε μερικές πλευρές του θέματος. Είναι αλήθεια ότι πολλοί είχαν μετατρέψει το κουβέρ σ' ένα κρυφό μέσον κερδοσκοπίας, χρεώνοντας 3,50 ευρώ το άτομο για δύο ψωμιά της πυρκαγιάς κι ένα πατέ ελιάς κονσέρβα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, και με την προϋπόθεση ότι το χρηματικό ποσόν που εξασφάλιζε το κουβέρ δεν μετακυλίεται στον τελικό λογαριασμό με άλλους τρόπους, η κατάργησή του αποτελεί εξυγίανση. Υπάρχουν όμως και εστιατόρια τα οποία με αυτήν ή και λίγο μεγαλύτερη χρέωση στο κουβέρ προσέφεραν αρκετά γαστρονομικά έξτρα στον καταναλωτή που τώρα κινδυνεύουν να χαθούν: μεγάλη ποικιλία ψωμιών, άφθονες και ψαγμένες ορεκτικές μπουκιές (amuse bouche), κάποιοι μάλιστα έβαζαν στο παιχνίδι κι ένα μικρό pre-dessert πριν από το σερβίρισμα των επιδορπίων. Μην αντιδράτε, λοιπόν, με λαϊκιστική ευκολία· εκτιμήστε το είδος των προσφερόμενων υπηρεσιών και πράξτε ανάλογα με τα σήματα που σας στέλνουν η καρδιά και το μυαλό σας.