
Ο πρόγονος όλων των μαύρων χοίρων της Μεσογείου, το ελληνικό μέλαν ακροκώλιον, διασώζεται και αρχίζει να γίνεται γαστρονομική μόδα. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος παθιάζεται μαζί του και του πλέκει το εγκώμιο.

Το όνομα «pata negra» το λατρεύουν οι γκουρμέ, διότι από τα μπουτάκια του προέρχεται το περίφημο jamon iberico. Επειδή όμως στο χοιρινό τίποτε δεν πετιέται, αυτή η ευγενής ράτσα φημίζεται επίσης για τις μπριζόλες και τα λουκάνικά της. Είπα ευγενής και σας φάνηκε περίεργο; Φοράω συχνά ένα T-shirt που έχω αγοράσει από το Slow Food. γράφει «Νothing wrong with being a pig» και στην πλάτη έχει 7 σπάνιες ευρωπαϊκές ράτσες χοίρων των οποίων τη διατήρηση και την ανάπτυξη υποστηρίζει. Από τη λίστα λείπει το μέλαν ακροκώλιον, ο ελληνικός μαύρος χοίρος, από τον οποίο κατάγονται όλα τα ευγενή μαύρα γουρούνια της Μεσογείου. Βλέπετε, μόλις ξεκίνησε στα σοβαρά η κουβέντα γι’ αυτήν τη σπάνια ράτσα, που διασώθηκε από την εξαφάνιση χάρη στις πρωτοβουλίες πρωτοπόρων ανθρώπων και με την καθοριστική βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας. Γιατί όμως είναι τόσο ενδιαφέρων ο μαύρος χοίρος; Το κρέας του φυσάει τόσο από άποψη γαστρονομικής όσο και διατροφικής αξίας. Ζει μεγάλο μέρος της ζωής του ελεύθερος, τρώγοντας βελανίδια, και το κρέας του είναι πιο νόστιμο από τα συμβατικά βιομηχανικά χοιρινά. Επιπλέον το λίπος του, πλούσιο σε μονοακόρεστα (περίπου 50%), είναι από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη. Πριν από λίγα χρόνια έκανε την εμφάνισή του σε ελληνικά γκουρμέ εστιατόρια το κρέας των σπανιόλικων pata negra. Τώρα έρχεται ο ελληνικός μαύρος χοίρος να κάνει τη διαφορά. Ευχόμαστε, λοιπόν, να δούμε το… ελληνικό προσούτο από μαύρο χοιρινό να διαδίδεται ως «πρέπει» σε εστιατόρια και σπίτια. Ευτυχώς, οι φάρμες του Δ. Δήμου στα Τρίκαλα, του Ν. Φωτιάδη στην Πιερία καθώς και το Αλλαντοποιείο Χρ. Στρεμμένου στην Ευρυτανία έχουν δημιουργήσει τον Σύνδεσμο Εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου κι έτσι βρίσκουμε πλέον το φανταστικό κρέας του και σε σούπερ μάρκετ.
ΜΑΥΡΟΙ ΧΟΙΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αλάτσι
Ενθουσιαστήκαμε με το ρουστίκ γκουρμεδισμό στο σιγο-μαγειρεμένο κότσι που σερβίρει ο Περικλής Κοσκινάς μαζί με χόρτα, τραχανά και αβγά μάτια. Πιάτο για τα κρύα...

Base Grill
Γευτήκαμε λουκάνικα μαύρου χοίρου και πάθαμε πλάκα από το dirty βάθος της νοστιμάδας του, που δεν φεύγει εύκολα από το νου. Το χοιρινό το εκτρέφει ο Δημήτρης Δήμου.

Χώρα των Φενεών
Χειροκροτήσαμε το μαυροχοιρινό σουβλάκι του ψαγμένου σουβλατζίδικου στην Αγία Παρασκευή. Ναι, βγαίνει και χειρός σε πίτα. (Ηρώων Πολυτεχνίου 1, 2106002272)