Τι ομάδα είσαι; Μαύρος χοίρος!

Ο πρόγονος όλων των μαύρων χοίρων της Μεσογείου, το ελληνικό μέλαν ακροκώλιον, διασώζεται και αρχίζει να γίνεται γαστρονομική μόδα.

Τι ομάδα είσαι; Μαύρος χοίρος!

Ο πρόγονος όλων των μαύρων χοίρων της Μεσογείου, το ελληνικό μέλαν ακροκώλιον, διασώζεται και αρχίζει να γίνεται γαστρονομική μόδα. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος παθιάζεται μαζί του και του πλέκει το εγκώμιο.

Τι ομάδα είσαι; Μαύρος χοίρος! - εικόνα 1

Το όνομα «pata negra» το λατρεύουν οι γκουρμέ, διότι από τα μπουτάκια του προέρχεται το περίφημο jamon iberico. Επειδή όμως στο χοιρινό τίποτε δεν πετιέται, αυτή η ευγενής ράτσα φημίζεται επίσης για τις μπριζόλες και τα λουκάνικά της. Είπα ευγενής και σας φάνηκε περίεργο; Φοράω συχνά ένα T-shirt που έχω αγοράσει από το Slow Food. γράφει «Νothing wrong with being a pig» και στην πλάτη έχει 7 σπάνιες ευρωπαϊκές ράτσες χοίρων των οποίων τη διατήρηση και την ανάπτυξη υποστηρίζει. Από τη λίστα λείπει το μέλαν ακροκώλιον, ο ελληνικός μαύρος χοίρος, από τον οποίο κατάγονται όλα τα ευγενή μαύρα γουρούνια της Μεσογείου. Βλέπετε, μόλις ξεκίνησε στα σοβαρά η κουβέντα γι’ αυτήν τη σπάνια ράτσα, που διασώθηκε από την εξαφάνιση χάρη στις πρωτοβουλίες πρωτοπόρων ανθρώπων και με την καθοριστική βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας. Γιατί όμως είναι τόσο ενδιαφέρων ο μαύρος χοίρος; Το κρέας του φυσάει τόσο από άποψη γαστρονομικής όσο και δια­τροφικής αξίας. Ζει μεγάλο μέρος της ζωής του ελεύθερος, τρώγοντας βελανίδια, και το κρέας του είναι πιο νόστιμο από τα συμβατικά βιομηχανικά χοιρινά. Επιπλέον το λίπος του, πλούσιο σε μονοακόρεστα (περίπου 50%), είναι από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη. Πριν από λίγα χρόνια έκανε την εμφάνισή του σε ελληνικά γκουρμέ εστιατόρια το κρέας των σπανιόλικων pata negra. Τώρα έρχεται ο ελληνικός μαύρος χοίρος να κάνει τη διαφορά. Ευχόμαστε, λοιπόν, να δούμε το… ελληνικό προσούτο από μαύρο χοιρινό να διαδίδεται ως «πρέπει» σε εστιατόρια και σπίτια. Ευτυχώς, οι φάρμες του Δ. Δήμου στα Τρίκαλα, του Ν. Φωτιάδη στην Πιερία καθώς και το Αλλαντοποιείο Χρ. Στρεμμένου στην Ευρυτανία έχουν δημιουργήσει τον Σύνδεσμο Εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου κι έτσι βρίσκουμε πλέον το φανταστικό κρέας του και σε σούπερ μάρκετ. 

ΜΑΥΡΟΙ ΧΟΙΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τι ομάδα είσαι; Μαύρος χοίρος! - εικόνα 2

Αλάτσι
Ενθουσιαστήκαμε με το ρουστίκ γκουρμεδισμό στο σιγο-μαγειρεμένο κότσι που σερβίρει ο Περικλής Κοσκινάς μαζί με χόρτα, τραχανά και αβγά μάτια. Πιάτο για τα κρύα...

Τι ομάδα είσαι; Μαύρος χοίρος! - εικόνα 3

Base Grill
Γευτήκαμε λουκάνικα μαύρου χοίρου και πάθαμε πλάκα από το dirty βάθος της νοστιμάδας του, που δεν φεύγει εύκολα από το νου. Το χοιρινό το εκτρέφει ο Δημήτρης Δήμου.

Τι ομάδα είσαι; Μαύρος χοίρος! - εικόνα 4

Χώρα των Φενεών
Χειροκροτήσαμε το μαυροχοιρινό σουβλάκι του ψαγμένου σουβλατζίδικου στην Αγία Παρασκευή. Ναι, βγαίνει και χειρός σε πίτα. (Ηρώων Πολυτεχνίου 1, 2106002272)

Περισσότερες πληροφορίες

Basegrill Athens

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα αγαπημένα εστιατόρια της Έλενας Γαλύφα

Κάθε εβδομάδα, ένας αναγνωρίσιμος κάτοικος της πρωτεύουσας μας μιλά για τα αγαπημένα του στέκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/05/2025

Bakel: ο νέος προορισμός για Νεοϋορκέζικα bagels στην Αθήνα

Νέο cozy spot με prenium εμπειρία στο αγαπημένο σνακ.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη "ταξιδεύει" στην Ασία

Τα "Asian House" προσφέρουν στους λάτρεις των ασιατικών γεύσεων εξωτικές fusion αλλά και παραδοσιακές προτάσεις από αυθεντικά και υψηλής ποιότητας υλικά σε έναν συνδυασμό της ευρωπαϊκής με την κουζίνα της πιο πολυπολιτισμικής ηπείρου.

Moo Casa

Γη και θάλασσα συνυπάρχουν στο διαφορετικό αυτό στέκι του Ηρακλείου, που διεκδικεί τον τίτλο του σημαιοφόρου του αθηναϊκού surf n turf, πρέπει όμως να επιδείξει περισσότερη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη μαγειρική ακρίβεια για να τον επικυρώσει.

Πώς λένε, αλήθεια, το brunch στα κρητικά;

Απαντήσεις δίνει ο Μιχάλης Χάσικος στο Go Brunch του Hyatt Regency Thessaloniki και στο εστιατόριο Αμβροσία, στις 18 Μαΐου.

Στη Μεταμόρφωση υπάρχει μια αντισυμβατική χασαποταβέρνα

Διόλου τυχαία, έχει χτίσει φανατικό καρνιβορικό κοινό από κάθε γωνιά της Αθήνας.